Ha ezt egyszer megkóstolod, mindig ezt akarod majd – Nutellás gofri házilag.

Nutellás gofri
Nutellás gofri

Nutellás gofri házilag – A család új kedvence, amit nem lehet megunni

Ha valami igazán mennyei reggelit vagy desszertet keresünk, amivel mindenkit levehetünk a lábáról, akkor a nutellás gofri telitalálat. Ez az édesség kívül ropogós, belül puha, és amikor megolvad rajta az édes, mogyorós Nutella… nos, ott kezdődik az igazi varázslat.

Nem kell hozzá se sok idő, se konyhai diploma. Csak egy jó gofrisütő, egy kis lelkesedés és persze a Nutella. Most megmutatjuk, hogyan készíthetjük el ezt a fantasztikus finomságot lépésről lépésre, úgy, hogy már az első próbálkozásra is sikerélmény legyen.

Miért pont nutellás gofri?

A gofri önmagában is népszerű, hiszen gyors, laktató és rengetegféleképp variálható. De ha Nutellát kenünk rá, az már egy másik dimenzió! A ropogós tészta és az olvadt csokis-mogyorós krém tökéletes párost alkot. Ráadásul gyerekek, felnőttek, édesszájúak és vendégek is egyformán rajonganak érte.

Tökéletes választás egy vasárnapi reggelihez, uzsonnához, de akár desszertként is megállja a helyét egy baráti összejövetelen.

Hozzávalók a klasszikus gofri tésztához

Ez az adag körülbelül 8-10 darab normál méretű gofrira elegendő. Ha kevesebbet szeretnénk, bátran felezzük.

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor (12 g)
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 3 dl tej
  • 1 dl szódavíz (vagy buborékos ásványvíz)
  • 1 teáskanál vaníliaaroma (elhagyható, de sokat dob az ízén)
  • Nutella – amennyi csak ráfér!

Eszközök, amikre szükségünk lesz

  • Gofrisütő (elektromos változat a legegyszerűbb)
  • Keverőtál
  • Kézi habverő vagy robotgép
  • Merőkanál
  • Kenőtoll vagy ecset az olajozáshoz

A gofri elkészítésének menete – lépésről lépésre

1. lépés: Az alapanyagok előkészítése

Elsőként mérjük ki a hozzávalókat. Az olvasztott vajat hagyjuk kicsit hűlni, a tojásokat pedig törjük fel egy külön tálba, hogy biztosan frissek legyenek.

2. lépés: A tészta összeállítása

Egy nagy keverőtálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót.

Egy másik edényben verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a tejet, a szódavizet, az olvasztott vajat és a vaníliaaromát. Ezt a nedves keveréket fokozatosan öntsük a száraz hozzávalókhoz, miközben folyamatosan keverjük.

Fontos, hogy ne keverjük túl! Csak addig dolgozzuk össze, amíg egynemű, sima tésztát nem kapunk. Ha marad benne egy-két kisebb csomó, nem baj – ezek el fognak tűnni a sütés közben.

3. lépés: A gofrisütő előkészítése

Melegítsük elő a gofrisütőt közepes-magas hőfokra. Kenjük ki egy kis olajjal vagy vajjal – akár kenőtollal, akár egy papírtörlő segítségével. Ez segít megelőzni, hogy a tészta odaragadjon, és ropogósabb lesz tőle a végeredmény.

4. lépés: A sütés

Egy merőkanálnyi tésztát öntsünk a gofrisütőbe, és csukjuk le a tetejét. A sütési idő általában 3-5 perc, de ez függ a készülék teljesítményétől. Akkor van kész, ha aranybarnára sültek a gofrik, és könnyedén leválnak a sütőről.

Érdemes az első darabot „próbasütésnek” tekinteni, utána már tudjuk, mennyi tésztát érdemes beleönteni, hogy ne fusson ki, de szépen megteljen a forma.

5. lépés: Nutellázás és tálalás

Amikor a gofri elkészült, azonnal kenjük meg Nutellával – még melegen, hogy a krém szépen megolvadjon rajta. Használhatunk egy kanalat vagy spatulát, és kenhetjük akár csak az egyik oldalát, akár mindkettőt össze is tapaszthatjuk, mint egy gofri-szendvicset.

A tetejére szórhatunk gyümölcsöt, darált mogyorót, kókuszreszeléket, porcukrot, vagy akár egy kis tejszínhabot is.

Tippek, trükkök, variációk

1. Lehet belőle belga gofri is.
Ha van belga stílusú (vastagabb, mélyebb rácsos) sütőnk, akkor a tészta ebben is tökéletesen működik.

2. Csinálhatunk belőle „meglepetés gofrit” is.
Tegyünk a tészta közepébe egy teáskanálnyi Nutellát, majd öntsünk rá még egy kis tésztát. Így sütés közben a Nutella bent marad, és mikor beleharapunk… mennyei!

3. Ízesítés másként.
A vanília helyett kipróbálhatunk fahéjat, narancshéjat vagy mandula aromát is, ha új ízvilágra vágyunk.

4. Előre is dolgozhatunk.
A tészta akár előző este is összeállítható, reggel pedig már csak sütni kell.

5. Maradékmentés ötletesen.
Ha marad egy-két darab gofri, másnap reggel újrapirítva is nagyon finom. Akár uzsonnára is elcsomagolhatjuk a gyerekeknek.

Gofrizás közben: élmény az egész családnak

A nutellás gofri készítése nemcsak gyors és egyszerű, de élvezetes is. Bevonhatjuk a gyerekeket is: ők imádják kenegetni, díszíteni a saját darabjukat. Ha pedig vendégeket várunk, nyugodtan kipakolhatunk mellé különféle feltéteket, és mindenki összeállíthatja a saját ízlésének megfelelő gofrit.

Mi legyen a gofri mellé?

Egy bögre forró kakaó, vaníliás tej, kávé vagy akár egy gyümölcsturmix is tökéletes kísérő. A gofri édes, ezért a mellé kínált ital lehet kevésbé cukros, így nem lesz túl tömény az összhatás.

Összességében

Próbáljuk ki bátran!

A Nutellás gofri nem csupán egy egyszerű édesség. Ez egy hangulat, egy élmény, ami összefogja a családot vagy a barátokat egy hétvégi reggelen. Kicsit nosztalgikus, kicsit újszerű – de minden falatja boldogság.

Ne féljünk kísérletezni, díszíteni, új kombinációkat kipróbálni. De ne lepődjünk meg, ha ezután rendszeres vendég lesz a konyhánkban!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Gofri torta őrület otthon: 3 mennyei recept, amitől minden vendég elolvad.

Gofrikehely töltelékek, amiktől eláll a szavad – 5 ellenállhatatlan ötlet otthonra.

Tej nélkül is tökéletes: így süss isteni gofrit vízzel!

Be the first to comment on "Ha ezt egyszer megkóstolod, mindig ezt akarod majd – Nutellás gofri házilag."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*