Ropogós gofri recept olajjal – így készítsük el otthon, egyszerűen
A gofri az egyik legkedveltebb reggeli vagy uzsonna, amit akár édesen, akár sósan is imádunk. Ráadásul a tésztája is könnyen variálható: tehetünk bele vajat, margarint, de mi most egy egyszerűbb, olajjal készült változatot mutatunk. Az olajjal készült gofri kicsit könnyebb, nem annyira tömény, mégis finom ropogós a külseje, puha a belseje. Pont ahogy szeretjük!
Most megmutatjuk lépésről lépésre, hogyan készül a klasszikus olajos gofri otthon. Ráadásul különleges eszköz sem kell hozzá, csak egy sima gofrisütő, amit ma már bárhol könnyen beszerezhetünk.
Miért válasszuk az olajas gofrit?
Sokan azt hiszik, hogy a gofri csak akkor lesz igazán finom, ha vajjal készül. Pedig az olajnak is megvan a maga előnye. Például:
- Egyszerűbb vele dolgozni, mert nem kell olvasztani.
- Könnyebb, lágyabb lesz tőle a tészta.
- A gofri külseje szép ropogós lesz, belül pedig puha marad.
- Ha éppen nincs otthon vaj, az olaj remek helyettesítő.
Mi sokszor készítjük így, főleg hétvégi reggelikre. Gyors, olcsó, és a gyerekek is imádják.
Alapanyagok – minden, amire szükségünk lesz
Ez az adag kb. 8–10 darab közepes méretű gofrihoz elegendő:
- 2 tojás
- 2,5 dl tej
- 0,5 dl étolaj (napraforgó vagy repceolaj a legjobb)
- 25 dkg finomliszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 púpozott evőkanál cukor (ízlés szerint lehet több is)
- 1 csomag sütőpor (kb. 10–12 g)
- csipet só
Extra tipp: Aki szereti, adhat hozzá egy kevés reszelt citromhéjat vagy egy csipet fahéjat is – isteni íze lesz!
Lépésről lépésre: így készül a tökéletes gofri
1. lépés: Előkészületek
Először készítsük elő az alapanyagokat, és melegítsük elő a gofrisütőt. Ha teflonos, akkor nem kell külön kikenni, de ha kicsit öregebb típus, érdemes egy ecsettel vékonyan kiolajozni.
2. lépés: A tojásokat habosra keverjük
Üssük fel a tojásokat, majd keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral. Használhatunk kézi habverőt vagy gépi mixert is – nem kell túl sokáig, csak amíg világos, habos lesz a keverék.
3. lépés: Hozzáadjuk az olajat és a tejet
Lassan, folyamatos keverés közben adjuk hozzá az olajat, majd a tejet is. Az állag ilyenkor még híg lesz, ne ijedjünk meg.
4. lépés: Jöhet a liszt, a sütőpor, a só
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. Ezután szitáljuk a folyékony részhez, és keverjük csomómentesre. Ha sűrűnek tűnik, adhatunk még egy pici tejet.
A tészta akkor jó, ha palacsintatészta-sűrűségű, de kicsit krémesebb.
5. lépés: Mehet a gofrisütőbe!
Tegyünk egy merőkanálnyit a forró sütőbe, csukjuk le, és süssük aranybarnára. Ez kb. 3-5 perc típustól függően. Nem érdemes túl gyakran nyitogatni, mert akkor könnyen szétszakad a tészta.
6. lépés: Tálalás, ahogy szeretjük
Ha kész, óvatosan emeljük ki, és tegyük rácsra vagy tálcára hűlni, így nem puhul meg azonnal. A legjobb, ha frissen, ropogósan tálaljuk. Melegen az igazi!
Mivel tálaljuk? Édes és sós variációk
A gofri egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bármivel variálhatjuk.
Édes feltétek, ha kényeztetésre vágyunk:
- porcukor és lekvár
- csokiszósz vagy olvasztott étcsoki
- friss gyümölcsök: eper, banán, áfonya
- tejszínhab
- mogyorókrém
- méz vagy juharszirup
Sós változat, ha reggelire ennénk:
- sajtkrém és sonka
- tükörtojás, avokádó
- füstölt lazac és tejföl
- sajtreszelék és tejföl
Mi gyakran felezünk: az első adag megy lekvárral, a második valamilyen sós feltéttel – így mindenki megtalálja a kedvencét.
Tippek, amik jól jöhetnek
- Előre is dolgozhatunk. A tésztát akár előző este bekeverhetjük, csak hűtőben kell tárolni.
- Fagyasztható is. A kész gofrit lefagyaszthatjuk, és egy kis pirítóban újramelegítve olyan lesz, mint frissen.
- Gluténmentes verzió: Használjunk GM lisztkeveréket, de figyeljünk az arányokra – lehet, hogy több tej kell hozzá.
- Ha diétásabban készítenénk: Cukor helyett használjunk eritritet vagy nyírfacukrot, és a liszt egy részét helyettesíthetjük teljes kiőrlésűvel.
Gofri sütés gyerekekkel? Igen!
A gyerekek imádják a gofrit, és a készítésébe is könnyen bevonhatjuk őket. A tojások feltörése, a tészta keverése, vagy a kedvenc feltét kiválasztása mind olyan rész, amit szívesen csinálnak. Együtt sütni pedig mindig szép élmény, ráadásul így jobban is megbecsülik, amit elkészítettünk.
Összességében
Egyszerű, mégis különleges…
Az olajjal készült gofri egy igazi jolly joker a konyhában. Nem igényel különleges alapanyagokat, mégis látványos, finom és rengetegféleképpen variálható. Tökéletes reggelire, uzsonnára vagy akár vendégvárónak is.
Mi rendszeresen készítjük, főleg akkor, amikor valami gyors és házias édességre vágyunk. És szinte mindig elfogy az utolsó darabig!
Ha még nem próbáltátok ezt a változatot, adjatok neki egy esélyt. Nem fogtok csalódni.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
A tökéletes gofri titka – egyszerű alaprecept, amivel mindig sikerünk lesz.
Puha, ropogós, gluténmentes – Így készül a tökéletes Szafi gofri otthon!
Gluténmentes gofri, amit mindenki imádni fog – puha belül, ropogós kívül!
Be the first to comment on "Ropogós házi gofri olajjal – egyszerűbb, mint gondolnád, és abbahagyhatatlan!"