Pihe-puha Szafi gofri recept – Egészségesen is lehet élvezni!
Ha egy igazán finom, de mégis egészséges reggelire, uzsonnára vagy desszertre vágyunk, a Szafi gofri tökéletes választás. Nemcsak gyorsan elkészíthető, de gluténmentes, tejmentes és cukormentes változatban is elérhető – attól függően, hogy milyen Szafi keveréket használunk.
Ebben a cikkben lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készítsünk isteni finom gofrit Szafi Free vagy Szafi Reform lisztből.
Miért szeretjük a Szafi gofrit?
Egyszerű. Mert gyors. Mert egészséges. És mert finom!
Az emberek többsége, amikor az egészséges édességekre gondol, azonnal kompromisszumokra asszociál: „jó-jó, de biztosan száraz” vagy „biztos nem olyan ízletes, mint a hagyományos”. Nos, a Szafi gofri pont az ellenkezője.
Az alaptészta könnyű, puha, kívül enyhén ropogósra süthető, és rengetegféleképpen variálható – akár édesen, akár sósan.
Milyen alapanyagot válasszunk?
Szafiéknál többféle lisztkeverék is elérhető, de a gofrihoz leginkább ezek közül érdemes választani:
- Szafi Reform gofri alap – klasszikus, alacsony szénhidráttartalmú, édes változathoz kiváló.
- Szafi Free palacsinta- és gofri lisztkeverék – gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, így allergiásoknak is szuper választás.
Mindkét lisztkeverékhez más-más hozzávaló és arány kell, de ne aggódjunk, az alábbiakban kétféle receptet is bemutatunk – így mindenki megtalálja a neki valót.
1. recept: Szafi Reform gofri – édes változat
Hozzávalók (4 nagyobb gofrihoz):
- 50 g Szafi Reform gofri lisztkeverék
- 1 db M-es tojás
- 70 g víz
- 30 g kókusztej vagy más növényi tej
- 1 tk eritrit vagy más édesítő (ízlés szerint)
- 1/2 tk kókuszolaj a sütéshez
Ha szeretnénk, reszelhetünk bele egy kevés citromhéjat vagy tehetünk bele vaníliaaromát is a még finomabb ízért.
Elkészítés lépésről lépésre:
- Egy tálban keverjük össze a tojást, a vizet és a növényi tejet.
- Adjuk hozzá a gofri lisztkeveréket, majd keverjük csomómentesre.
- Pihentessük a masszát kb. 5 percig, hogy a liszt teljesen fel tudja szívni a folyadékot.
- Melegítsük elő a gofrisütőt, és kenjük ki egy kis kókuszolajjal.
- Kanalazzuk bele a tésztát, és süssük készre kb. 3-4 perc alatt (minden készülék más, de az aranybarna szín jó jel).
- Amikor elkészült, vegyük ki, és hagyjuk hűlni egy rácson 1-2 percet.
Tipp:
Ha szeretjük a ropogósabb gofrit, hagyjuk bent kicsit tovább a sütőben. Ha pedig puhábbra vágyunk, vegyük ki hamarabb, és letakarva hagyjuk kicsit puhulni.
2. recept: Szafi Free gofri – mindenmentes változat
Ez a recept tökéletes választás azoknak, akik glutén-, tej-, tojás- vagy cukormentesen étkeznek.
Hozzávalók (3-4 kisebb gofrihoz):
- 50 g Szafi Free palacsinta- és gofri lisztkeverék
- 100 g víz
- 20 g citromlé
- 1 tk kókuszolaj a sütéshez
- ízlés szerint édesítő (pl. eritrit vagy stevia)
Elkészítés menete:
- Keverjük össze egy tálban a vizet és a citromlevet.
- Adjuk hozzá a lisztkeveréket és az édesítőt.
- Dolgozzuk össze alaposan, de nem kell túlmixelni.
- Hagyjuk állni 5 percig – ettől a tészta sűrűsödik és könnyebben süthető lesz.
- Melegítsük elő a gofrisütőt, és vékonyan kenjük ki kókuszolajjal.
- Kanalazzuk a masszát a sütőbe, és süssük aranybarnára. Általában 4-5 perc kell neki.
Szervírozási ötletek
Itt jön az igazán kreatív rész! A Szafi gofrit ezerféleképpen tálalhatjuk. Néhány ötlet:
- Gyümölcsökkel: friss eperrel, banánnal, áfonyával
- Krémekkel: cukormentes mogyorókrém, kókusztejszín, görög joghurt
- Magvakkal: dióval, mandulával, kesudióval megszórva
- Édes szószokkal: eritrites csokoládészósszal, házi fahéjas almával
- Sósan: avokádókrémmel, füstölt lazaccal vagy hummusszal
Egy tál gofri lehet reggeli, uzsonna, de akár vacsora is, főleg ha sós változatot készítünk hozzá.
Gofri tippek kezdőknek
Nem kell profi szakácsnak lennünk, hogy tökéletes gofrit készítsünk, de néhány apró tipp sokat segíthet:
- Ne nyitogassuk a gofrisütőt! Akkor sem, ha kíváncsiak vagyunk – így nem szakad szét a gofri.
- Használjunk tapadásmentes gofrisütőt – így elég a minimális olaj is.
- Ne tegyünk túl sok tésztát egyszerre a sütőbe – inkább több kisebb gofrit süssünk, különben kifolyik.
- Kísérletezzünk bátran! A Szafi lisztek sokoldalúak: kakaóporral, fahéjjal vagy reszelt almával is feldobhatók.
Hogyan tároljuk?
Ha marad gofri – ami ritkán fordul elő –, akkor hűtőben tárolva másnap is finom. Csak dobjuk be egy kicsit a kenyérpirítóba, és máris olyan lesz, mintha frissen sült volna.
Le is fagyaszthatjuk! Mi már próbáltuk – kis zacskókban lefagyasztva akár 1 hónapig is eláll. Mikróban vagy sütőben gyorsan felmelegíthető.
Miért válasszuk a Szafi lisztet?
Sokan kérdezik, miben más ez, mint egy hagyományos gofri? A válasz egyszerű:
- Mert nincs benne fehér liszt.
- Mert nem tartalmaz hozzáadott cukrot.
- Mert gyorsan és könnyen elkészíthető.
- És mert egész napra ad egyfajta „jóllakottság-érzést” anélkül, hogy elnehezítene.
Ráadásul az allergiások is nyugodtan ehetik, hiszen a Szafi Free verzió teljesen allergénmentes.
Összességében
A Szafi gofri tökéletes választás azoknak, akik:
- figyelnek az egészségükre,
- ételallergiával küzdenek,
- diétáznak,
- vagy egyszerűen csak valami új, finom dolgot próbálnának ki.
Akár édesen, akár sósan, akár reggelire, akár vacsorára. A gofri sosem unalmas. És a Szafi lisztkeverékekkel tényleg bárki el tudja készíteni – még az is, aki azt hiszi magáról, hogy nem tud sütni.
Próbáljuk ki bátran! Egy kis kísérletezés, és hamar megtaláljuk a saját kedvenc variációnkat. Ráadásul nemcsak mi fogjuk imádni – a család is sorban áll majd érte!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Keto gofri bűntudat nélkül – Ropogós reggeli, amit a diétád is szeretni fog
Be the first to comment on "Puha, ropogós, egészséges: így készül a tökéletes Szafi gofri otthon!"