Diétás, de mennyei: így készül a tökéletes Szafi gofri otthon.

Szafi gofri
Szafi gofri

Puha, ropogós, egészséges – így készül a tökéletes Szafi gofri otthon

A gofri számunkra mindig egy kis ünnep. Akár reggelire készítjük, akár desszertként kerül az asztalra, mindig mosolyt csal az arcunkra. De mi a helyzet akkor, ha szeretnénk egy kicsit egészségesebb irányba fordulni? Ekkor jön képbe a Szafi gofri!

Ma már egyre többen keresik azokat az alternatívákat, amelyek mentesek a finomított cukortól, a búzaliszttől vagy akár a tejtermékektől. És mi is gyakran vagyunk így ezzel. A Szafi gofri pontosan ezt nyújtja: finom, mégis diétás, gyors, mégis laktató.

Nézzük is meg lépésről lépésre, hogyan készíthetünk isteni gofrit Szafi lisztekből!

Mi az a Szafi gofri?

A Szafi gofri egy olyan házi készítésű gofri, amelyhez Szafi Free vagy Szafi Reform lisztkeverékeket használunk. Ezek a lisztek különféle diétákhoz igazodnak: gluténmentesek, tejmentesek, szójamentesek, és sokszor hozzáadott cukortól is mentesek.

Két fő vonal létezik:

  • Szafi Reform – paleo, alacsony szénhidráttartalmú étrendhez.
  • Szafi Free – teljesen allergénmentes, vegán, gluténmentes étrendhez.

Mi most a Szafi Free gofrikeverékre fogunk koncentrálni, mert ezek a legnépszerűbbek a hétköznapokban.

Miért jó választás a Szafi gofri?

Először is, gyors. Tényleg, egy hétvégi reggelen sem vesz el több időt 15-20 percnél.

Másodszor, bűntudat nélkül falatozhatunk belőle. Diétázás közben sem kell lemondanunk a gofriról, ha Szafi lisztből készül.

Ráadásul elképesztően változatosan ízesíthetjük: mehet bele fahéj, kakaópor, vanília, reszelt alma, vagy akár darált dió is. A tetejére pedig jöhet bármilyen friss gyümölcs, magvaj, eritrites lekvár, vagy növényi joghurt.

Mire lesz szükségünk?

Hozzávalók 4-5 kisebb gofrihoz:

  • 80 g Szafi Free gofri lisztkeverék
  • 130 ml víz
  • 1 evőkanál citromlé (elhagyható, de ettől még lazább lesz a tészta)
  • 1 evőkanál kókuszolaj vagy napraforgóolaj
  • ízlés szerint édesítő (eritrit, stevia vagy amit használunk)
  • vanília vagy fahéj (opcionális)

A mennyiségek természetesen szabadon variálhatók, attól függően, hányan vagyunk, és mekkora az étvágy.

Lépésről lépésre: így készítjük el a Szafi gofrit

1. Előkészítjük az alapanyagokat

Mindent kikészítünk a pultra: mérőpohár, keverőtál, spatula, és a gofrisütő. Érdemes előmelegíteni a sütőt is, mert gyorsan elkészül a tészta.

2. Összekeverjük az alapokat

Egy tálban kimérjük a gofri lisztet. Hozzáadjuk a vizet, az olajat és a citromlevet. Ha szeretnénk édesíteni, akkor most jöhet bele a kívánt édesítő – pl. egy evőkanál eritrit –, és akár egy csipet fahéj vagy vanília is.
Spatulával vagy fakanállal alaposan elkeverjük. A tészta sűrű lesz, picit nyúlós, de könnyen kezelhető.

3. Pihentetjük (ha szükséges)

Néhány recept szerint érdemes 2-3 percet pihentetni, hogy a liszt felszívja a nedvességet. Tapasztalatunk szerint ez főleg akkor fontos, ha valamilyen extra ízesítőt (pl. reszelt alma) is adunk hozzá.

4. Mehet a gofrisütőbe

A sütőt kiolajozzuk – vagy ha tapadásmentes, akkor elég egyszer áttörölni egy olajos papírtörlővel.

A tésztából evőkanállal adagolunk egy keveset a meleg sütőlapra, és szétkenjük, hogy ne legyen túl vastag.

Bezárjuk a sütőt, és kb. 4-5 percig sütjük. Akkor jó, ha szépen elvált a sütőlaptól, és aranybarna színe van.

5. Tálalás – az igazi élvezet!

Amikor kész a gofri, óvatosan kiemeljük, és tányérra tesszük. Jöhet a kedvenc feltét: friss eper, banánkarikák, mogyoróvaj, cukormentes csokiöntet vagy natúr joghurt.
A lehetőségek tényleg végtelenek.

Tippek és trükkök, hogy tökéletes legyen

  • Ha ropogósabb gofrit szeretnénk, adjunk a tésztához egy kis kókuszreszeléket vagy kevés zabpelyhet.
  • Ha puhábbat, akkor keverhetünk bele egy fél reszelt almát.
  • Sütés után ne takarjuk le azonnal, különben elpuhul – inkább hagyjuk a levegőn egy-két percet hűlni.
  • A gofrik jól fagyaszthatók is! Ha marad, simán eltehetjük, és másnap reggel csak bedobjuk a kenyérpirítóba.

Gofri gyerekeknek? Naná!

A Szafi gofri gyerekbarát – nem tartalmaz semmilyen allergént, ha a Free változatot használjuk. Ráadásul formába is önthetjük: például szív vagy virág alakú gofrisütőben készítve még jobban bejön a kicsiknek.

Tipp: keverhetünk bele egy kevés kakaóport, így készül a „csokis” verzió, természetes módon.

Milyen liszttel működik még?

A Szafi Free gofrikeverék mellett van, aki más Szafi liszttel is próbálkozik – például bambuszrost liszttel vagy kölesliszttel. Ezekkel is el lehet érni hasonló eredményt, de sokkal kényelmesebb a gyári keverékkel dolgozni, főleg, ha idő szűkében vagyunk.

Mennyi kalória van benne?

Ez persze attól is függ, mit teszünk rá. De önmagában egy gofri (kb. 60-70 gramm) csak 80-100 kcal, és szinte alig van benne zsír vagy cukor. Ha pedig a feltéteket is okosan választjuk meg – például friss bogyós gyümölcs, mogyoróvaj, eritrites szósz – akkor tényleg egy diétás édességről beszélhetünk.

Összességében

Miért imádjuk a Szafi gofrit?

  • Egyszerű, gyors, és nem lehet elrontani.
  • Mentes minden „gondot okozó” hozzávalótól.
  • Diétázók, ételérzékenyek, gyerekek is bátran ehetik.
  • Teljesen személyre szabható ízesítés.
  • És ami a legfontosabb: finom. Nagyon finom!

Kipróbáljátok ti is?

Ha még nem kóstoltátok a Szafi gofrit, akkor most itt az ideje! Egy reggeli, ami után nem leszünk fáradtak vagy elnehezültek, csak elégedettek és jóllakottak.

A mi kedvenc kombinációnk? Egy klasszikus vaníliás tészta, a tetején mogyoróvaj, áfonya és egy pici fahéj. Mennyei!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Gofri torta őrület otthon: 3 mennyei recept, amitől minden vendég elolvad.

Gofrikehely töltelékek, amiktől eláll a szavad – 5 ellenállhatatlan ötlet otthonra.

Tej nélkül is tökéletes: így süss isteni gofrit vízzel!

Be the first to comment on "Diétás, de mennyei: így készül a tökéletes Szafi gofri otthon."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*