Krumplis gofri – ropogós kívül, puha belül: így készítsük el lépésről lépésre
Ha szeretjük a gofrit, és nem riadunk vissza egy kis újdonságtól, akkor a krumplis gofri a tökéletes következő lépés! Egy igazán laktató, kívül aranybarnára sült, belül pedig puha és szaftos finomság, amit bármikor bevethetünk. Ráadásul nemcsak reggelire, hanem akár vacsorára is megállja a helyét – egy kis tejföllel, reszelt sajttal vagy akár sült szalonnával megbolondítva.
Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készíthetjük el otthon, lépésről lépésre, ezt az egyszerű, de mégis különleges fogást. A recept könnyen követhető, és garantáltan sikerélményt nyújt majd.
Mi az a krumplis gofri?
A krumplis gofri egy olyan sós változata a klasszikus gofrinak, amely reszelt főtt krumpliból, tojásból, lisztből és egyéb ízesítőkből készül. Az állaga hasonló a tócsnihoz vagy a hash brown-hoz, de a gofrisütő ad neki egy igazán különleges textúrát: kívül ropogós, belül omlós.
Nem kell hozzá semmilyen különleges alapanyag – sőt, nagy valószínűséggel minden megvan hozzá otthon.
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 3 közepes főtt krumpli (kb. 400 g)
- 2 db tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 80 g reszelt sajt (edami, trappista vagy cheddar)
- 3 evőkanál liszt
- 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
- só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál sütőpor (opcionális, de lazítja a tésztát)
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem vagy snidling (elhagyható, de feldobja)
- olaj a gofrisütő kikenéséhez
Krumplis gofri készítése lépésről lépésre
1. A krumplik előkészítése
Először főzzük meg héjában a krumplikat enyhén sós vízben. Miután puhára főttek, hagyjuk őket langyosra hűlni, majd hámozzuk meg és reszeljük le nagy lyukú reszelőn.
Ha van maradék főtt krumplink, még jobb! Gyorsabban haladunk, és nem vész kárba a tegnapi ebédből megmaradt alapanyag.
2. A tészta összeállítása
A reszelt krumplit tegyük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a tojásokat, a tejfölt, a reszelt sajtot, a fokhagymát, a lisztet, a sütőport, a sót, a borsot és ha használunk, akkor az apróra vágott zöldfűszert is.
Keverjük össze alaposan egy kanállal vagy spatulával. A massza legyen formázható, de nem túl száraz. Ha túl hígnak tűnik, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.
Tipp: Ha ropogósabb végeredményt szeretnénk, reszeljünk bele egy kis nyers krumplit is – az extra nedvességtartalom miatt azonban lehet, hogy több lisztre lesz szükség.
3. Melegítsük elő a gofrisütőt
Mielőtt nekiállunk a sütésnek, fontos, hogy a gofrisütő alaposan felmelegedjen. Kenjük ki egy kis olajjal (például ecsettel vagy szilikon spray-vel), hogy ne ragadjon bele a tészta.
Egy forró sütő mindig szebben és egyenletesebben süt.
4. Gofrik sütése
Vegyünk egy adag masszát (kb. 2-3 evőkanálnyit) és tegyük a sütő közepére. Csukjuk le, és süssük 5-7 percig – vagy amíg a gofrik szép aranybarnára nem sülnek.
Ne nyitogassuk közben, mert könnyen szétszakadhat a tészta! Ha a sütőnk nem jelez vissza, egyszerűen nézzük meg az illatból és a gőzből, mikor készült el.
Az elkészült gofrikat tegyük rácsra vagy tálcára, hogy ne puhuljanak vissza.
Mivel tálaljuk a krumplis gofrit?
Ez az étel igazi variációs lehetőség! Néhány tipp, mivel dobhatjuk fel:
- Tejföl és reszelt sajt – klasszikus, de mindig nyerő.
- Sült szalonna vagy sonkakockák – ha igazán laktató fogásra vágyunk.
- Tükörtojás – egy gofri, egy tojás, egy álomreggeli.
- Fokhagymás tejföl, snidlinggel megszórva – friss, pikáns és harmonikus.
- Savanyúság vagy ecetes uborka – ha egy kis savanykás kontrasztra vágyunk.
De akár egy friss salátával is kínálhatjuk – főleg, ha vacsorára esszük.
Néhány praktikus tipp és trükk
- Fagyasztható? Igen! A kihűlt gofrikat fagyasszuk le, majd sütőben vagy kenyérpirítóban pár perc alatt újramelegíthetjük őket.
- Tojás helyett? Ha valaki tojásmentesen szeretné, lenmag-tojással vagy almapürével is kísérletezhet.
- Krumpli helyett édesburgonya? Naná! Nagyon jól működik, csak kicsit édeskésebb lesz a végeredmény.
- Nem ropogós? Ez gyakori probléma. Ennek oka lehet a túl sok nedvesség a krumpliban, vagy hogy nem elég forró a gofrisütő. Próbáljuk a reszelés után kicsit kinyomkodni a krumplit.
Miért szeretjük annyira?
A krumplis gofri nemcsak finom és különleges, de mentőöv is lehet, amikor gyorsan kell valamit az asztalra varázsolni, vagy amikor unjuk már a szokásos rántottát és a szendvicset. Nem kell hozzá sok idő, mégis olyan érzésünk lesz, mintha valami extra dolgot tettünk volna le az asztalra.
Ráadásul az alapanyagok pénztárcabarátak, és még a gyerekek is örömmel fogadják – főleg, ha egy kis ketchup vagy tejföl is jár mellé.
Összességében
A krumplis gofri több, mint egy reggeli fogás – egy kreatív, ízletes és sokféleképpen variálható recept, amit gyorsan meg lehet tanulni, és garantáltan gyakran elő fog kerülni. Legyen szó hétköznapi vacsoráról, gyors ebédről vagy hétvégi brunch-ról, ezzel a fogással biztosan sikert aratunk.
Ha van otthon egy kis főtt krumplink, ne gondolkodjunk sokat – jöhet a reszelés, keverés és már süthetjük is!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Gofri torta őrület otthon: 3 mennyei recept, amitől minden vendég elolvad.
Gofrikehely töltelékek, amiktől eláll a szavad – 5 ellenállhatatlan ötlet otthonra.
Be the first to comment on "Kívül ropog, belül puha: így készül a tökéletes krumplis gofri."