Gluténmentes gofri Szafi lisztből – így készítjük el otthon, egyszerűen
A gluténmentes gofri nemcsak azoknak lehet öröm, akik érzékenyek a gluténra. Sokszor mi magunk is könnyedebb, emészthetőbb reggelire vagy uzsonnára vágyunk. És ha már gluténmentes, legyen tényleg finom is! Mi a Szafi lisztekre esküszünk, mert nemcsak megbízhatóak, hanem elrontani is nehéz velük a dolgokat.
Ebben a blogcikkben megmutatjuk, hogyan készítünk otthon egyszerűen, gyorsan, mégis igazán finom gluténmentes gofrit Szafi Free vagy Szafi Reform liszttel. A cikk végére már csak egy kérdés marad: édesen vagy sósan szeretitek jobban?
Miért épp a Szafi liszt?
Nem mindegy, milyen gluténmentes lisztet használunk. A boltok polcain sorakozó gluténmentes keverékek gyakran tele vannak adalékokkal, keményítőkkel, vagy éppen túlságosan morzsálódnak sütés után.
A Szafi Free és Szafi Reform lisztek azonban többek annál, mint egy egyszerű lisztkeverék. Letisztult összetevőikkel és pontos receptjeikkel nagyban megkönnyítik az életünket. Nincs felesleges kutyulás, csak kimérjük, összekeverjük, és mehet is a sütés.
Milyen gofrit készítünk?
Mi most egy édes, puha belsejű, kívül enyhén ropogós gluténmentes gofrit készítünk. Ami viszont fontos: ez a recept teljes mértékben tej-, tojás- és gluténmentes is lehet – de akár simán elkészíthető hagyományos összetevőkkel is, ha nem szükséges diétázni.
A recept alapja: Szafi Free gofri lisztkeverék, de mutatunk alternatívát Szafi Reform változatra is.
Hozzávalók – Szafi Free gofri recept (4–6 db gofrihoz)
- 100 g Szafi Free gofri lisztkeverék
- 140 ml víz
- 30 g kókuszolaj vagy napraforgóolaj
- 20 g eritrit vagy más édesítő (ízlés szerint lehet több is)
- 1 teáskanál vanília aroma (opcionális)
- csipet só
Extra tipp: Ha szeretnénk, 1-2 evőkanál növényi ital is kerülhet bele – például rizstej vagy mandulatej –, ettől még finomabb lesz.
Elkészítés lépésről lépésre
1. lépés – Keverjük össze az alapanyagokat
Egy keverőtálba kimérjük a lisztkeveréket. Hozzáöntjük a vizet, az olajat, az édesítőt, a vaníliát és a sót. Egy villával vagy kézi habverővel simára keverjük a masszát.
Nem kell túlgondolni – ez egy sűrű, de mégis jól kenhető tészta lesz. Nem folyik, de nem is morzsálódik.
2. lépés – Melegítsük elő a gofrisütőt
Amíg a tészta egy picit pihen (kb. 5 perc), addig előmelegítjük a gofrisütőt. Ha nem tapadásmentes, kenjük ki vékonyan olajjal.
3. lépés – Süssük ki a gofrikat
Egy-egy kanállal tegyünk a tésztából a gofrisütő közepére, és csukjuk le. Fontos: ne nyitogassuk az elején, különben szétszakadhat. Általában 5-6 perc alatt szépen megsül.
Akkor jó, ha kívül már enyhén aranybarna, és könnyen kijön a sütőből.
4. lépés – Hagyjuk kihűlni (legalább egy kicsit)
A frissen sült gofri még puha. Ha kicsit áll, akkor kívül ropogósabb lesz, belül pedig kellemesen puha marad.
Szafi Reform liszttel is működik?
Igen! Bár a Szafi Reform nem kimondottan gofrira lett kifejlesztve, mégis működik, ha okosan bánunk vele. Íme egy alternatív recept:
Szafi Reform gofri recept:
- 100 g Szafi Reform sütemény lisztkeverék
- 1 db tojás
- 100 ml növényi tej (pl. rizstej)
- 30 g olvasztott kókuszolaj
- 20 g eritrit
- csipet só, vanília, ha szeretjük
A tojás itt segít a tészta rugalmasságán, a növényi tej pedig könnyeddé teszi. Ugyanúgy kell elkészíteni, mint az előző változatot. A végeredmény picit „kalácsosabb” állagú lesz, de nagyon finom!
Mivel kínáljuk?
Ez a rész mindig izgalmas. A gluténmentes gofri önmagában is finom, de ha igazán kényeztetni akarjuk magunkat, jöhetnek a feltétek.
Néhány ötlet:
- Friss gyümölcsök: banán, eper, áfonya – mindig telitalálat
- Cukormentes lekvár vagy házi eperdzsem
- Mogyorókrém – természetesen glutén- és cukormentes verzióban
- Kókuszjoghurt vagy növényi habtejszín
- Pirított mandula vagy dió, hogy ropogjon is valami
Édes helyett sósan is meg lehet próbálni – egy kis vegán sajtkrémmel, sült zöldségekkel például igazán különleges uzsonna lehet belőle.
Tárolás és újramelegítés
Ha maradna (ami ritka), légmentesen záródó dobozban eláll másnapig. Mikróban felmelegíthető, de ha újra ropogósan szeretnénk, tegyük egy száraz serpenyőbe pár percre, vagy toljuk be 2 percre a sütőbe 180 fokon.
Akár le is fagyaszthatjuk. Fóliába csomagolva, egyesével lefagyasztva reggeli életmentő lehet – csak előkapjuk, sütőbe dobjuk, és kész is.
Gyakori hibák – és hogyan kerüljük el őket
Túl folyós a tészta? – Adjunk hozzá még egy kicsi lisztet. Inkább sűrű legyen, mint híg.
Tapad a sütőbe? – Nem volt elég meleg, vagy nem kentük ki. A gofrisütőnek tényleg forrónak kell lennie, különben letapad.
Szétjön sütés közben? – Ne nyitogassuk az elején! Hagyjuk, hogy rendesen megsüljön, csak utána nyissuk fel.
Összességében
Gluténmentes, de kompromisszumok nélkül.
A gluténmentes gofri régen kompromisszumokat jelentett: száraz volt, morzsálódott, íztelen volt. De ezeknek az időknek vége.
A Szafi lisztek segítségével könnyen és gyorsan készíthetünk olyan gofrit, amit büszkén tennénk bármilyen reggelizőasztalra – vendégek elé vagy csak saját magunk kényeztetésére.
És ami a legjobb? Még csak cukrászdába sem kell menni érte. Elég egy jó gofrisütő, egy kis türelem, és máris élvezhetjük a saját gluténmentes finomságunkat, otthon.
Ha kipróbáljátok a receptet, írjátok meg kommentben, nektek melyik változat vált be jobban: a Szafi Free vagy a Reform? Édesen vagy sósan szeretitek inkább? Osszátok meg velünk, hadd inspiráljunk másokat is!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Ropogós waffel házilag: A recept, amiből mindenki repetázni fog!
Gofri vagy palacsinta? Így varázsolunk reggelit Szafi lisztből 10 perc alatt!
Gofri, ahogy még sosem kóstoltad – Az édes múlt és a tökéletes recept titka
Be the first to comment on "Puha, ropogós, gluténmentes – Így készül a tökéletes Szafi gofri otthon!"