Banános gofri recept – Egy reggeli, amit nem lehet nem szeretni
Ha van egy étel, amitől az egész család mosolyogva ébred, az biztosan a friss, illatos, aranybarnára sült banános gofri. Puha belül, enyhén ropogós kívül, édes, de nem túl gejl – ráadásul gyorsan elkészíthető.
Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes a végeredmény akkor is, ha még csak most barátkozunk a gofri sütéssel!
Miért épp banános?
Egyrészt, mert a banán természetes módon édes, így kevesebb cukorra lesz szükségünk a tésztában. Másrészt csodásan puhává, szaftossá teszi a gofrit, és egy kicsit olyan érzésünk lesz, mintha desszertet reggeliznénk – lelkiismeret-furdalás nélkül. Nem beszélve arról, hogy remek módszer a már barnuló, túlérett banánok újrahasznosítására.
Hozzávalók 6-8 darab közepes gofrihoz
Mielőtt nekikezdünk, nézzük meg, mire lesz szükségünk:
- 2 érett banán
- 2 tojás
- 250 ml tej (tehéntej vagy növényi tej is lehet)
- 60 g olvasztott vaj vagy kókuszolaj
- 200 g finomliszt (vagy fele-fele arányban teljes kiőrlésű)
- 1 evőkanál cukor (elhagyható, ha elég édes a banán)
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 csipet só
- opcionálisan fahéj, csokidarabok vagy dió is mehet bele
Tipp: Ha gluténmentesen szeretnénk készíteni, használjunk mandulalisztet vagy zabpehelylisztet.
Eszközök, amikre szükségünk lesz
- gofrisütő
- keverőtál
- villa vagy botmixer
- habverő vagy fakanál
- merőkanál vagy kisebb mérőpohár a tésztához
Elkészítés – Lépésről lépésre
1. lépés: A banánok előkészítése
A két banánt villával pépesre törjük egy nagyobb tálban. Nem baj, ha marad benne pár darabka, azok plusz élményt adnak evés közben. Ha viszont teljesen sima tésztát szeretnénk, akkor használjunk botmixert.
2. lépés: Nedves hozzávalók összekeverése
A banánhoz hozzáadjuk a két tojást, a tejet, az olvasztott vajat és a vaníliát. Egy habverővel szépen összekeverjük, amíg egynemű lesz. Itt még minden könnyedén keverhető.
3. lépés: Száraz hozzávalók bekapcsolása
Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót. Ha valami extrára vágyunk, itt érdemes hozzáadni egy kevés őrölt fahéjat vagy szerecsendiót.
Ezután a száraz összetevőket apránként beleforgatjuk a nedves keverékbe. Kézi habverővel vagy fakanállal dolgozunk – nem kell túlkeverni, elég, ha már nincs benne száraz lisztes rész.
4. lépés: A gofrisütő előmelegítése
Most jön a legfontosabb: a gofrisütőt jól fel kell melegíteni. Ha nincs előmelegítve, a tészta beleragad, és nem kapjuk meg azt a gyönyörű aranyszínt, amit keresünk.
Egy kevés vajjal vagy olajspray-vel kenjük ki a sütőlapokat, főleg az első adag előtt.
5. lépés: Sütés
Egy merőkanálnyi tésztát teszünk a sütő közepébe. Ne töltsük túl – a tészta sütés közben elterül, és ha túl sok, kifolyik.
Zárjuk le a sütőt, és süssük a gofrit kb. 4-6 percig, attól függően, milyen típusú gépet használunk. A cél: kívül aranybarna, belül puha.
Tipp: Ne nyitogassuk túl korán a sütőt! Akkor jó, ha már alig jön ki gőz belőle.
6. lépés: Tálalás
A kész gofrikat érdemes rácsra tenni pár percre, hogy ne ázzanak el az aljukon. Ha vendégeknek készítjük, melegen tartsuk őket 80–100°C-on a sütőben, míg az összes adag elkészül.
Mivel kínáljuk?
A banános gofri önmagában is isteni, de ha már játszunk, játsszunk nagyban!
Íme néhány tálalási ötlet:
- Méz vagy juharszirup
- Friss gyümölcsök: áfonya, eper, kiwi
- Tejszínhab vagy natúr joghurt
- Olvasztott csokoládé
- Dió, mogyoró vagy kókuszreszelék
Ezekből akár mini gofri-bár is készülhet a családi reggelik sztárjaként.
Gyakori kérdések – és a válaszok
Mit tegyünk, ha nincs gofrisütőnk?
Ne essünk kétségbe! A tésztát serpenyőben is kisüthetjük, vastagabb palacsinta vagy „banános korong” formájában. Nem lesz ugyanaz, de így is finom.
Lehet előre elkészíteni?
Igen, a tészta egy éjszakát kibír a hűtőben, bár kicsit sűrűbb lesz reggelre. A kész gofrikat pedig fagyaszthatjuk, majd kenyérpirítóban újramelegíthetjük.
Mi van, ha nincs vajunk vagy tejünk?
Használhatunk növényi alternatívát (kókusztej, mandulatej, zabtej), és a vaj helyettesíthető olvasztott kókuszolajjal vagy akár semleges ízű étolajjal is.
Variációk, ha kísérletezni szeretnénk
A banános gofri az a fajta recept, amit kedvünkre alakíthatunk.
Például:
- Keverhetünk bele reszelt almát vagy cukkiniszeleteket a plusz nedvességért.
- Dobjunk bele egy marék csokicseppet vagy aprított étcsokit.
- Kakaóporral „csokis-babános” gofrit kapunk.
- Ha diétázunk, eritrittel vagy datolyapasztával is édesíthetjük.
Összességében
A banános gofri nemcsak finom, hanem egészségesebb is, mint sok más reggeli opció. Néhány egyszerű alapanyag, egy jól bejáratott recept, és máris kész a napindító csoda. Bátran vonjuk be a gyerekeket is – imádni fogják a keverést, kanalazást, sőt a díszítést is!
Legközelebb, ha túlérett banán lapul a konyhapulton, ne dobjuk ki – süssünk belőle gofrit. A siker garantált!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Ez a gofri recept megváltoztatja a reggeleinket – kívül ropog, belül puha.
Puha, ropogós, egészséges: így készül a tökéletes Szafi gofri otthon!
Habkönnyű gofri otthon: a recept, amitől minden reggel ünnep lesz.
Be the first to comment on "Banános gofri, amitől mosolyog a reggel – egyszerű recept, mennyei íz!"