Kovászos gofri: a ropogós reggelik új királya
Ha valaha is sütöttünk gofrit, tudjuk, hogy van valami varázslatos abban, amikor a forró sütőből előbújik a kívül ropogós, belül puha, illatos finomság. De mi történik akkor, ha bevetjük a kovászt is? Valami egészen különleges.
A kovászos gofri nemcsak hogy finomabb, de egészségesebb is, és kiváló módja annak, hogy a felesleges kovászmaradékot felhasználjuk. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készítsük el lépésről lépésre ezt a csodás reggelit vagy akár desszertet, és adunk pár extra tippet is, hogy tényleg emlékezetes legyen az eredmény.
Mi az a kovászos gofri?
A kovászos gofri egy olyan gofri, aminek a tésztájában természetes kovásszal dolgozunk – ez lehet aktív kovász vagy maradék, amit etetés után meghagytunk. A kovász ízt ad, könnyebben emészthetővé teszi a tésztát, és egyfajta „mélységet” kölcsönöz az ízének, amit egy sima élesztős vagy sütőporos változat nem tud produkálni.
És ami a legjobb: nem kell kidobni a kovászmaradékot! Így nemcsak finomat, de fenntarthatóbbat is készítünk.
Milyen kovászt használjunk?
Szinte bármilyen kovászt felhasználhatunk hozzá: búzalisztből, teljes kiőrlésűből, tönkölyből vagy rozsból készült változatokat is. Fontos, hogy a kovász ne legyen túl savanyú, mert akkor az íz elnyomhatja a gofri édeskés jellegét.
Ideális esetben frissen etetett vagy maradék, de még nem savanyodott kovászt használjunk. Ha van egy adag kovászunk, amit előző este megetettünk, másnap reggel már mehet is a keverékbe!
Hozzávalók egy klasszikus kovászos gofrihoz (kb. 4-5 gofrihoz)
Első lépésként előkészítjük az alap tésztát este, majd reggel kisütjük a gofrikat. Ez egy úgynevezett „overnight” recept lesz.
Este, az előtésztához:
- 150 g kovász (aktív vagy maradék, nem túl savanyú)
- 200 ml tej (vagy növényi alternatíva)
- 150 g liszt (búzaliszt, de keverhetjük teljes kiőrlésűvel is)
- 1 evőkanál cukor
Reggel, a végső tésztához:
- 1 tojás
- 50 g olvasztott vaj vagy kókuszzsír
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál vaníliakivonat (opcionális)
Lépésről lépésre: így készül a kovászos gofri
1. Este: az előtészta bekeverése
Vegyünk elő egy közepes tálat. Tegyük bele a kovászt, a tejet, a lisztet és a cukrot. Egy kanállal vagy spatulával keverjük simára. Nem kell túlgondolni, elég, ha homogén masszát kapunk.
Takarjuk le egy konyharuhával vagy lazán egy fedővel, és hagyjuk állni szobahőmérsékleten éjszakára (kb. 8-12 óra).
Ez alatt a kovász dolgozik, finom buborékokat termel, és enyhén savanykás, mély ízt ad a tésztának.
2. Reggel: végső simítások
Reggel a keverék kellemesen illatos lesz, és enyhén megemelkedik. Itt az ideje a következő hozzávalók hozzáadásának!
Üssük bele a tojást, adjuk hozzá az olvasztott vajat, a sót, a szódabikarbónát és ha szeretnénk, a vaníliát is.
Egy habverővel alaposan keverjük át. A szódabikarbóna miatt a tészta picit habzani kezd – ez normális. Ez fogja könnyedebbé, levegősebbé tenni a gofrit.
3. Sütés
Melegítsük elő a gofrisütőt közepes-magas fokozaton.
Ha tapadásmentes bevonatú, nem szükséges olajozni, de ha szeretnénk, egy kevés olvasztott vajjal vagy olajspray-vel fújjuk be.
Merjünk kb. 1/2 csészényi tésztát a sütő közepébe, csukjuk le, és süssük 4-6 percig, vagy amíg szépen megpirul, és ropogós nem lesz a széle.
A kész gofrikat rácson hűtsük, hogy ne puhuljanak be.
Tálalási tippek
Most jön a legjobb rész: a tálalás!
Ezeket a kovászos gofrikat sósan és édesen is megpakolhatjuk. Hoztunk is pár ötletet:
Édesen:
- friss gyümölcs + méz/juharszirup
- mascarpone + eper + porcukor
- házi lekvár + tejszínhab
- nutella + banán + pirított dió
Sósan:
- tükörtojás + avokádó + csilipehely
- pirított gomba + tejföl + friss petrezselyem
- füstölt lazac + krémsajt + kapor
- sült bacon + juharszirup (a klasszikus amerikai kedvenc)
Hasznos tippek és trükkök
- Kovászmaradék mentése: Ha etetésnél mindig van egy kis maradék, fagyasszuk le! 2-3 naponta összegyűlik egy adag gofrihoz való mennyiség.
- Sütési aranyszabály: Ne nyissuk ki a gofrisütőt idő előtt, mert akkor leszakadhat vagy megtapadhat. Várjunk, amíg már nem jön ki gőz az oldalán, és a ropogós hangok halkulnak.
- Ropogós trükk: Ha extra ropogósat szeretnénk, keverjünk a tésztába 1 evőkanál kukoricalisztet vagy rizslisztet.
- Maradékmentés: A megsült gofrikat hűtőben 2-3 napig tárolhatjuk, vagy fagyaszthatjuk is. Reggelente kenyérpirítóban újrapirítva pont olyan jó lesz, mint frissen!
Miért imádjuk?
Mert egyszerre kreatív és praktikus. Mert nem kell kidobni a kovászt. Mert mindig más és más lehet az íze – attól függően, milyen lisztet használunk, mennyi ideig érleljük, vagy éppen mivel tálaljuk.
És legfőképp: mert minden egyes harapásban benne van az otthon íze.
Kinek ajánljuk?
Mindenkinek, aki szereti a gofrit, és szeretné egy kicsit izgalmasabban készíteni.
Ha már kovászozunk, ez szuper alternatíva a kenyérsütés mellett. Ha még csak most ismerkedünk vele, ez egy remek bevezetés.
Összességében
A kovászos gofri nem bonyolult, csak egy kis előretervezést igényel. Este bekeverjük, reggelre megsütjük – és már kész is a különleges, ízekben gazdag reggeli.
Kísérletezzünk bátran! Használjunk más liszteket, tegyünk bele fűszereket, vagy próbáljunk ki új tálalási kombinációkat.
Egy biztos: ha egyszer kipróbáljuk, nem fogunk tudni visszatérni a hagyományos változathoz.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Gofri vaj nélkül? Így lesz ropogós kívül, puha belül – egyszerű recept lépésről lépésre!
Szilikon sütőformás gofri: A legegyszerűbb módszer a tökéletes gofrihoz!
A tökéletes gofri titka: egyszerű alaprecept, amivel mindig sikerül!
Be the first to comment on "Kívül ropog, belül puha: így készül a tökéletes kovászos gofri"