Habkönnyű gofri recept – így készítsük el lépésről lépésre
A gofri az a desszert, amit egyszerűen nem lehet megunni. Kívül ropogós, belül puha és levegős – ha jól csináljuk, szinte szétolvad a szánkban. Mi most megmutatjuk, hogyan lehet igazán habkönnyű gofrit készíteni otthon, akár hétvégi reggeliként, akár egy délutáni nassolásra.
Nem bonyolult, de van pár apró trükk, amit ha betartunk, garantáltan sikerünk lesz. Lássunk is neki!
Miért pont habkönnyű?
Sokféle gofri létezik: belga, amerikai, sós, édes, vastag, vékony… de a habkönnyű gofri titka abban rejlik, hogy nem nehezedik el, nem lesz tömör vagy nyúlós. Ezért különösen fontos az alapanyagok aránya, a tojásfehérje felverése, és hogy ne keverjük túl a tésztát.
Ez a recept a levegős textúrát célozza meg. A végeredmény: könnyed, puha, illatos gofri, amit akár friss gyümölccsel, lekvárral vagy tejszínhabbal is feldobhatunk.
Hozzávalók 6-8 darab gofrihoz
- 2 db tojás
- 30 dkg finomliszt
- 2,5 dl tej
- 1 dl szódavíz (vagy buborékos ásványvíz)
- 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csapott evőkanál kristálycukor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
Ez egy alaprecept, amit később ízlés szerint variálhatunk. Ha édesebben szeretjük, mehet bele még cukor, ha diétásabban, akkor egy kevés édesítőszerrel is működik.
Előkészületek: gyors, egyszerű és garantáltan megéri
Először is, készítsük elő a hozzávalókat. A tojásokat válasszuk szét – ez lesz a recept egyik kulcslépése. A sárgáját és a fehérjét külön tálba tegyük.
A vajat vagy a margarint olvasszuk fel, majd hagyjuk egy picit hűlni. Fontos, hogy ne legyen forró, amikor a többi alapanyaghoz adjuk.
A szódavizet csak az utolsó pillanatban öntsük hozzá a tésztához – ez adja meg a könnyedség egyik titkát.
Lépésről lépésre – Így készül a tökéletes habkönnyű gofri
1. A tojássárgás alap kikeverése
Egy nagy tálban keverjük össze a tojássárgákat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. Kézi habverő is elég, de ha van, robotgéppel még egyszerűbb. Jöhet hozzá az olvasztott vaj és a tej is. Keverjük simára.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, a sütőport és a sót. Nem kell túldolgozni, elég, ha nincsenek benne nagyobb csomók.
2. A hab felverése
A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Akkor jó, ha megfordítjuk a tálat, és nem mozdul el benne.
Ez a lépés elengedhetetlen, mert ez adja a gofri légies állagát. Itt nincs rövidítés: nem érdemes kihagyni vagy lecserélni másra.
3. Óvatos keverés
A keményre vert habot spatulával vagy nagy fakanállal keverjük a sárgás masszához. Fontos, hogy óvatos mozdulatokkal, alulról felfelé forgatva dolgozzunk, különben összetörjük a habot.
Ezután adjuk hozzá a szódavizet – szintén óvatosan. Ez már tényleg csak a végső simítás.
4. Sütés
Melegítsük elő a gofrisütőt. Ha nem tapadásmentes, kenjük ki egy kevés olajjal vagy vajjal.
Tegyünk a tésztából egy merőkanálnyit a sütőbe – de ne túl sokat, mert megemelkedik! Csukjuk rá a tetejét, és süssük aranybarnára. Ez általában 3-5 perc, sütőtől függően.
Ne piszkáljuk közben, hagyjuk, hogy magától süljön át. Amikor már illatozik, érdemes egy picit belenézni – ha aranyszínű, készen van.
Tálalási ötletek – így lesz igazán ínycsiklandó
Most jön a legjobb rész: a tálalás! A frissen sült gofrik még magukban is fantasztikusak, de ha egy kicsit extráznánk, van pár javaslatunk:
- Friss eper + porcukor + tejszínhab
- Nutella + banánkarikák
- Házi baracklekvár + dió
- Juharszirup + vaj – igazi amerikai stílusban
- Mascarpone krém + erdei gyümölcsök
Nincs szabály, csak élvezet. Ha gyerekek is esznek belőle, a színes cukorka vagy a csokiszósz is remek választás.
Tippek, trükkök – mert a részletek számítanak
- Ne keverjük túl a tésztát, különben veszít a könnyedségéből.
- A tojáshab mindig frissen verve a legjobb, ne várakoztassuk.
- Ha nincs szódavíz, buborékos ásványvízzel is működik.
- A sütőt ne nyissuk ki túl korán – különben szétesik a gofri.
- A maradék tészta hűtőben 1 napig eláll, de frissen a legfinomabb.
És egy plusz tipp: ha vendégek jönnek, készíthetünk gofriállomást. Tegyünk ki többféle feltétet, mindenki díszítse saját ízlése szerint.
Miért szeretjük ezt a receptet?
Egyszerű, gyors, és mindig sikerül. Nem igényel sem bonyolult hozzávalókat, sem komoly konyhai tudást. Egy kis odafigyeléssel viszont olyan gofrit kapunk, amilyet a pékségekben sem mindig.
A gyerekek imádják, a felnőttek kérnek repetát, és mi is jól érezzük magunkat közben. Kell ennél több?
Összességében
Gofri, ahogy szeretjük…
Ha valami gyorsan elkészíthető, mégis különleges desszertre vágyunk, ez a habkönnyű gofri recept tökéletes választás. Csak néhány hozzávaló, egy kis trükközés a habbal, és már kész is a reggeli vagy az uzsonna.
Ne féljünk variálni, kísérletezni – az alaprecept megvan, innentől kezdve a kreativitásé a főszerep.
Ti is imádjátok a gofrit? Próbáltátok már ezt a változatot? Írjátok meg kommentben, mivel szoktátok tálalni!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Keto gofri bűntudat nélkül – Ropogós reggeli, amit a diétád is szeretni fog
Be the first to comment on "Habkönnyű gofri otthon: a recept, amitől minden reggel ünnep lesz."