Gofri vízzel – lehet finom tej nélkül is? Igen! Mutatjuk, hogyan!
A gofri sokunk kedvence. Ropogós szél, puha belső, édes illat, amitől az egész ház megtelik otthonossággal. De mi van akkor, ha épp nincs otthon tej? Vagy tejmentes változatot szeretnénk? Meglepő, de vízzel is lehet isteni gofrit sütni!
Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készül a vízzel készült gofri, aminek az íze nemcsak meglepően jó, de a lelkiismeretünk is nyugodt marad – főleg, ha érzékenyek vagyunk a tejre.
Miért készítsünk gofrit vízzel?
Több oka is lehet annak, hogy vízzel dolgozunk:
– nincs otthon tej, de megkívántuk a gofrit
– tejérzékenység vagy vegán életmód miatt kerüljük a tejtermékeket
– szeretnénk egy könnyebb, „lazább” változatot
– olcsóbb megoldást keresünk
És ami a legjobb: a vízzel készült gofri egyáltalán nem unalmas! Egy jól eltalált tésztával és egy kis fantáziával ugyanolyan élvezetet nyújt, mint a klasszikus változat.
Milyen lesz a gofri, ha vízzel készül?
Ez egy fontos kérdés, mert mindenki attól fél, hogy a tej elhagyásával az íz is eltűnik. De nem! A víz ugyan nem ad extra ízt, de könnyedebb és ropogósabb állagot kölcsönöz a tésztának. Egy kis vaníliával, fahéjjal vagy akár reszelt citromhéjjal bátran feldobhatjuk a receptet. A lényeg, hogy játszunk az ízekkel!
Hozzávalók – az alaprecept
Kezdjük a legegyszerűbb, jól működő recepttel:
- 25 dkg finomliszt
- 2 tojás
- 3 dl víz (szénsavmentes vagy enyhén szénsavas)
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 5 evőkanál étolaj (vagy olvasztott margarin)
Ez az alap. Innen indulunk, de a lehetőségek tárháza végtelen.
Elkészítés lépésről lépésre
1. lépés – Keverjük össze a száraz hozzávalókat
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a sót. Ez a „száraz mix” adja a tészta alapját. Fontos, hogy minden jól elkeveredjen, mert így lesz egyenletes a tészta.
2. lépés – Jöhetnek a nedves hozzávalók
Egy másik tálban üssük fel a tojásokat, majd verjük fel őket villával, amíg habosak nem lesznek. Adjuk hozzá a vizet és az olajat is. Ha szénsavas vizet használunk, még lazább lesz a gofri – ezt különösen ajánljuk!
3. lépés – Összeáll a tészta
A nedves keveréket öntsük hozzá a száraz alaphoz. Kézi habverővel vagy elektromos mixerrel dolgozzuk el, de ne túl sokáig. A lényeg, hogy csomómentes legyen, de ne verjük túl, mert az befolyásolja az állagot.
4. lépés – Melegítsük elő a gofrisütőt
Amíg a tészta pihen pár percet, kapcsoljuk be a gofrisütőt. Ha nem tapadásmentes, kenjük ki vékonyan olajjal vagy vajjal.
5. lépés – Sütés
Öntsünk egy merőkanálnyit a sütő közepére, csukjuk le, és süssük aranybarnára. Ez általában 3-5 perc, de a sütőtől függően változhat.
6. lépés – Tálalás
Frissen a legfinomabb! Szórjunk rá porcukrot, locsoljuk meg mézzel, sziruppal vagy kínáljunk mellé friss gyümölcsöket. Egy kis lekvár vagy mogyorókrém is csodát tehet.
Tippek és variációk
– Cukormentesen is működik: Édesítővel vagy akár teljesen cukor nélkül is megsüthetjük, ha sósabb változatot szeretnénk.
– Ízesíthetjük: Fahéjjal, reszelt citrom- vagy narancshéjjal, esetleg egy csipet szerecsendióval.
– Vegán változat: Tojás helyett használjunk 1 evőkanál lenmaglisztet + 3 evőkanál vizet tojásonként, amit előre összekeverünk és állni hagyunk.
– Teljes kiőrlésű liszttel: 50-50%-ban keverhetjük sima liszttel, hogy egészségesebb legyen.
Gofri vízzel gyerekeknek – isteni uzsonna!
Ha gyerekeknek készítjük, akkor érdemes kicsit kevesebb cukrot használni, és mellé kínálni banánt, epret, áfonyát. Egy kis mogyoróvajjal vagy házi baracklekvárral pedig igazi gyerekbarát csemege lesz belőle!
Gofrisütő nélkül? Nem akadály!
Ha nincs gofrisütőnk, próbáljuk ki serpenyőben, mint az amerikai palacsintát! Kicsit vastagabb lesz, de ugyanúgy finom. Csak kisebb adagokat tegyünk a serpenyőbe, és közepes lángon süssük aranybarnára.
Gyakori kérdések
1. Előre is elkészíthető?
Igen! A gofrit le is fagyaszthatjuk, majd pirítóban újramelegíthetjük.
2. Milyen víz a legjobb hozzá?
Szénsavmentes víz is megfelel, de enyhén szénsavas még jobb állagot ad. Ne használjunk viszont buborékos ásványvizet, mert az néha elrontja a tészta szerkezetét.
3. Hogyan tároljuk?
Légmentesen záródó dobozban 1-2 napig puha marad. Ha ropogósan szeretnénk, akkor közvetlenül sütés után fogyasszuk el.
Miért érdemes kipróbálni?
– gyors
– olcsó
– tejmentes
– könnyen variálható
– és isteni finom!
Nem kell hozzá különleges hozzávaló vagy sok idő. Egy kis odafigyeléssel vízzel is olyan gofrit süthetünk, hogy senki meg sem mondja, hogy nincs benne tej.
Összességében
Bátran kísérletezzünk!
A gofri vízzel nemcsak egy kényszermegoldás. Hanem egy új kedvenc lehet. Használhatunk más liszteket, hozzáadhatunk reszelt almát vagy egy marék zabpelyhet, hogy még érdekesebb legyen. A lehetőségek tárháza végtelen, a határ pedig csak a képzeletünk.
Próbáljuk ki, játsszunk az ízekkel, és süssünk egy adag tejmentes, mégis mennyei gofrit vízzel – mert néha a legegyszerűbb dolgok a legjobbak.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Strandos gofri otthon? Így süssük meg a nyarat pár perc alatt!
Puha marad, mint frissen: a gofri, ami másnap is álomfinom!
Ropogós gofri, mint régen: A retró recept, ami visszahozza a gyerekkor ízét
Be the first to comment on "Tej nélkül is tökéletes: így süss isteni gofrit vízzel!"