Gofri torta őrület otthon: 3 mennyei recept, amitől minden vendég elolvad.

Gofri torta receptek
Gofri torta receptek

Gofri torta receptek – így készül a desszertek királynője házilag

A gofri torta hallatán rögtön beindul a fantáziánk, igaz? Egy puha, ropogós, réteges édesség, ami nemcsak látványos, hanem isteni finom is. A legjobb benne, hogy teljesen testre szabható: lehet gyümölcsös, csokis, tejszínes, mascarponés vagy akár karamellás.

Most megmutatjuk, hogyan készíthetünk otthon mi is lenyűgöző gofri tortákat – lépésről lépésre!

Mi is az a gofri torta?

A gofri torta nem más, mint több réteg gofri egymásra rakva, különféle krémekkel, gyümölcsökkel, öntetekkel elválasztva. Olyan, mint egy palacsintatorta, csak annál jóval izgalmasabb – textúrában, ízben és látványban is.

Az alapja természetesen a gofri, amit házilag is könnyedén el tudunk készíteni. A töltelék pedig csak a fantáziánkon múlik.

Mi kell egy jó gofrihoz?

Mielőtt belevágnánk a tortázásba, kezdjük az alapokkal. A gofri elkészítése nem ördöngösség, de fontos, hogy jó recepttel dolgozzunk.

Alap gofri recept (kb. 8-10 darabhoz):

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 2 dl tej
  • 15 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • Csipet só

Elkészítés:

  1. A tojásokat válasszuk szét.
  2. A fehérjéket verjük kemény habbá.
  3. A sárgájához adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, az olvasztott vajat, a tejet és keverjük simára.
  4. A lisztet keverjük el a sütőporral és a csipet sóval, majd adjuk a tojássárgás keverékhez.
  5. Végül óvatosan forgassuk bele a tojáshabot.
  6. Forrósítsuk fel a gofrisütőt, kenjük ki egy kis vajjal vagy olajjal, és süssük ki a gofrikat szép aranybarnára.

Gofri torta #1: Tejszínes-epres álom

Ez egy könnyű, habos változat, amit bármilyen bogyós gyümölccsel elkészíthetünk, de eperrel verhetetlen.

Hozzávalók:

  • 6-8 darab házi gofri
  • 2 dl habtejszín
  • 25 dkg eper
  • 2-3 ek porcukor
  • 1 csomag habfixáló (opcionális)
  • Kevés citromlé

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Az epret mossuk meg, csepegtessük le és vágjuk szeletekre.
  2. A tejszínt verjük kemény habbá, adjuk hozzá a porcukrot és a habfixálót.
  3. Egy lapos tálra tegyünk egy gofrit, kenjük meg a tejszínhabbal, majd rakjunk rá egy réteg epret.
  4. Jöhet a következő gofri, megint krém, majd eper, és így tovább.
  5. A tetejét és az oldalát is díszíthetjük tejszínnel és pár szelet eperrel.
  6. Pihentessük a hűtőben legalább 1 órát, hogy összeérjenek az ízek.

Gofri torta #2: Csokis-mascarponés csoda

Ez a változat kicsit tömörebb, gazdagabb, igazi ínyenceknek való.

Hozzávalók:

  • 6-8 gofri
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 dl habtejszín
  • 2 ek porcukor
  • 2 ek kakaópor
  • 1 tábla étcsoki
  • 1 tk instant kávépor (opcionális)

Így készül:

  1. A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a kakaóporral.
  2. Verjük fel a tejszínt, majd óvatosan forgassuk bele a mascarponés krémbe.
  3. A csokit olvasszuk meg gőz fölött vagy mikróban.
  4. Rétegezzünk: gofri – krém – egy kis olvasztott csoki – következő gofri – és így tovább.
  5. A tetejét szintén krémmel és csokival kenjük meg, esetleg csokiforgáccsal is megszórhatjuk.
  6. Ha szeretnénk, egy kis kávéport keverhetünk a krémbe – ettől még izgalmasabb lesz.

Gofri torta #3: Túrókrémes-barackos nyári finomság

Egyszerű, gyors és frissítő. Igazi nyári desszert, amit egy hétköznapi délutánra is összedobhatunk.

Hozzávalók:

  • 6 gofri
  • 25 dkg túró
  • 1 kis doboz tejföl
  • 2-3 ek porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 konzerv őszibarack

Lépések:

  1. A túrót törjük át villával, keverjük össze a tejföllel, a cukrokkal.
  2. A barackot csepegtessük le, vágjuk kisebb darabokra.
  3. Rétegezzük a gofrikat a túrókrémmel és a barackdarabokkal.
  4. A tetejére mehet még egy kis túrókrém és pár szelet barack díszítésként.
  5. Pár óra hűtés után már szeletelhetjük is.

Tippek a tökéletes gofri tortához

  • Gofrit előre is süthetünk – simán eláll másnapig hűtőben, sőt, le is fagyasztható.
  • A rétegek közé szórhatunk diót, mogyorót, kókuszt vagy reszelt csokit – ezek extra ízt és ropogósságot adnak.
  • Ne essünk túlzásba a töltelékkel – ha túl sok a krém, eláztathatja a gofrit.
  • A hűtés kulcsfontosságú – ha legalább 1-2 órát pihen a hűtőben, sokkal szebben szeletelhető.
  • Tálalás előtt díszítsük friss gyümölccsel, mentalevéllel vagy kevés porcukorral – az élmény nemcsak ízben, látványban is fokozódik.

Mivel tálaljuk?

A gofri torta mellé jól jön egy csésze kávé vagy tejeskávé. Nyáron egy gombóc fagylalt is fantasztikus kiegészítője lehet. Ha vendégeket várunk, a tortát kis üvegtányérokon tálalva igazán elegáns desszertet varázsolhatunk belőle.

Egy kis extra ötlet – mini gofri torták

Ha van szív formájú vagy kis méretű gofrisütőnk, készíthetünk mini tortácskákat is. Ezek tökéletesek szülinapokra, kerti partira vagy akár uzsonnára a gyerekeknek. Ugyanazokkal a krémekkel dolgozhatunk, csak kisebb adagokban. A végeredmény cuki és egy falat boldogság.

Összességében

A gofri torta az a fajta desszert, amiből mindig lehet újat kihozni. Ha egyszer elkészítjük, garantáltan kedvenc lesz. És nemcsak nálunk, hanem a családban is – a gyerekek, a vendégek, a szomszédok is imádni fogják.

Érdemes kísérletezni az ízekkel, a díszítésekkel, az állagokkal. Legközelebb például kipróbálhatjuk banánnal, karamellel, fahéjas almával vagy egy kis málnás krémsajttal. A lehetőségek végtelenek.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Puha marad, mint frissen: a gofri, ami másnap is álomfinom!

Ropogós gofri, mint régen: A retró recept, ami visszahozza a gyerekkor ízét

Strandos gofri otthon? Így süssük meg a nyarat pár perc alatt!

Be the first to comment on "Gofri torta őrület otthon: 3 mennyei recept, amitől minden vendég elolvad."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*