Gofri tojás nélkül – így lesz kívül ropogós, belül puha
A friss, illatos gofri látványa és illata mindenkit levesz a lábáról. De mi van akkor, ha nincs otthon tojás, vagy éppen tojásallergiával élünk? Semmi gond! A jó hír az, hogy tojás nélkül is isteni finom gofrit süthetünk – sőt, sokan esküsznek rá, hogy így még jobb is lesz az állaga.
Ebben a cikkben részletesen megmutatjuk, hogyan készíthetünk egyszerű, puha és ropogós gofrit tojás nélkül. Nem kell semmi bonyolult alapanyag, a legtöbb hozzávaló szinte biztos, hogy már most is ott lapul a kamránkban.
Miért készítsünk tojás nélküli gofrit?
Sokan allergia vagy vegán életmód miatt kerülik a tojást, de előfordulhat az is, hogy egyszerűen kifogyott a hűtőből. Ilyenkor sem kell lemondanunk a gofriról.
A tojásnak több funkciója van a tésztában: összefogja az alapanyagokat, enyhén lazítja, és szép arany színt ad. Szerencsére ezeket a tulajdonságokat más hozzávalókkal is helyettesíteni tudjuk.
A következő receptben semmilyen állati eredetű összetevőt nem használunk, így ez a változat nemcsak tojásmentes, hanem teljesen vegán is.
Hozzávalók (kb. 6 darab gofrihoz)
- 250 g finomliszt
- 1 csapott evőkanál sütőpor
- 1 evőkanál cukor (de ízlés szerint lehet több is)
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vaníliakivonat vagy vaníliás cukor
- 2,5 dl növényi tej (pl. mandula, zab vagy szója)
- 60 ml semleges ízű olaj (pl. napraforgó vagy repce)
- opcionálisan: 1 evőkanál almaecet vagy citromlé (segít levegősebbé tenni a tésztát)
Eszközök, amikre szükségünk lesz
- Gofrisütő
- Keverőtál
- Habverő vagy fakanál
- Mérőedény vagy digitális mérleg
- Ecset (a sütő olajozásához)
Így készül lépésről lépésre
1. A száraz hozzávalók összeállítása
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a cukrot, a sót és a vaníliás cukrot vagy a kivonatot. Használjunk habverőt, hogy a sütőpor egyenletesen eloszoljon.
2. Nedves hozzávalók hozzáadása
A közepébe készítsünk egy kis mélyedést, és öntsük bele a növényi tejet, az olajat és ha használjuk, az almaecetet is.
Keverjük össze a masszát simára. Ne dolgozzuk túl, de ne maradjanak benne lisztcsomók sem. Egy sűrű palacsintatésztára hasonlító állagot kell kapnunk.
3. Pihentetés (opcionális, de ajánlott)
Ha van időnk, hagyjuk állni a tésztát 10-15 percig. Így a liszt jobban megszívja magát, a gofri pedig puhább és egyenletesebb lesz.
4. Gofrisütő előmelegítése
Kapcsoljuk be a gofrisütőt, és hagyjuk, hogy teljesen felmelegedjen. Fontos, hogy forró legyen, különben beleragad a tészta.
Kenjük ki egy kis olajjal vagy használjunk spray formájú olajat, hogy biztosan ne tapadjon le a gofri.
5. Sütés
Merjünk egy adag tésztát a sütőbe – figyeljünk arra, hogy ne legyen túl sok, mert kifolyhat oldalra. Csukjuk le a tetőt, és süssük 4-6 percig (gofrisütőtől függően).
Akkor jó, ha kívül aranybarna és ropogós, belül pedig puha és omlós.
6. Tálalás
A kész gofrikat rácson hűtsük pár percig, hogy ne puhuljanak el az aljukon. Ez különösen fontos, ha ropogósabb változatot szeretnénk.
Tálalhatjuk friss gyümölcsökkel, juharsziruppal, lekvárral, mogyorókrémmel vagy akár sós feltéttel is – például avokádókrémmel és sült zöldségekkel.
Tippek és variációk
- Gluténmentesen? Használjunk gluténmentes lisztkeveréket, például rizs-, köles- vagy zablisztből álló verziót. Érdemes egy kis extra folyadékot is hozzáadni, mert ezek a lisztek máshogy viselkednek.
- Édesebben? Növelhetjük a cukor mennyiségét, vagy tehetünk bele juharszirupot, agavét vagy akár reszelt almát is.
- Lazább állaghoz használhatunk szódabikarbónát és egy kevés citromlevet, ha nincs sütőpor.
- Fűszerezzük meg! Egy csipet fahéj, kardamom vagy gyömbér nagyon különlegessé teheti a végeredményt.
- Sós változat? Hagyjuk ki a cukrot és a vaníliát, és tegyünk a tésztába reszelt növényi sajtot, zöldfűszereket vagy pirított hagymát.
Mitől lesz igazán finom a tojás nélküli gofri?
A titok egyszerűbb, mint gondolnánk. A megfelelő arányok, a jó sütő és az, hogy nem kapkodjuk el a folyamatot.
Fontos, hogy ne nyitogassuk a sütőt idő előtt – hagyjuk, hogy a gofri szépen megsüljön.
Ha elsőre nem lesz tökéletes, ne keseredjünk el. Minden gofrisütő másképp működik, pár próbával biztosan kitapasztaljuk a legjobb arányokat.
Tárolás, újramelegítés
Ha maradna belőle (ritkán fordul elő, de előfordulhat), légmentesen záródó dobozban 2-3 napig simán eláll.
Újramelegíteni a legjobb sütőben vagy kenyérpirítóban. Mikróban is lehet, de ott könnyen elveszíti a ropogósságát.
Összességében
Igen, lehet tojás nélkül is…
A tojás nélküli gofri nem kompromisszum, hanem egy teljes értékű, ízletes megoldás, ami bármelyik reggeli vagy délutáni nassolás fénypontja lehet. Ráadásul a recept rugalmas, így kedvünkre variálhatjuk.
Mi kipróbáltuk már különféle lisztekkel, növényi tejekkel, fahéjjal, kakaóval és még banánnal is – mindig új arcát mutatta.
Ha eddig kételkedtünk, itt az ideje, hogy adjunk egy esélyt a tojásmentes gofrinak. Könnyű elkészíteni, nem kell hozzá semmi extra, és garantáltan mosolyt csal mindenki arcára.
Süssünk egy adagot hétvégén, és meglátjuk – senki nem fogja észrevenni, hogy nincs benne tojás. Csak annyit mondanak majd: „Ez isteni!”
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
A tökéletes gluténmentes gofri rizslisztből – kívül ropog, belül puha!
Így süss tökéletes gluténmentes gofrit Alfa Mix liszttel – kívül ropog, belül omlik!
Ropogós reggeli bűntudat nélkül – gluténmentes gofri kukoricalisztből.
Be the first to comment on "Tojás nélkül is tökéletes? Igen! – A legfinomabb gofri, amit valaha ettünk."