Gofri tészta receptek – klasszikustól a különlegesig
Kevés olyan étel van, amit annyira szeretünk reggelire, mint a gofrit. Ropogós a széle, belül puha, és annyiféleképpen variálható, hogy sosem lehet megunni. Édes vagy sós, vastag vagy vékony, vajjal, gyümölccsel, juharsziruppal vagy csokiszósszal – szinte bármi illik hozzá.
Most megmutatjuk, hogyan készíthetünk tökéletes gofrit többféle tésztával, lépésről lépésre.
Mi a titka a jó gofrinak?
Először is fontos, hogy jó minőségű gofrisütőt használjunk. Nem kell a legdrágább modellt választani, de az egyenletes hőelosztás és a tapadásmentes bevonat kulcsfontosságú.
A második titok: a tészta állaga. Se túl híg, se túl sűrű ne legyen – valahol a palacsinta és a muffin tészta között találjuk az ideális textúrát.
És végül: pihentetés. A tésztát érdemes legalább 10-15 percet állni hagyni, hogy a liszt és a folyadék tökéletesen összeérjen.
Na de most jöjjenek a receptek!
1. Klasszikus, édes gofri tészta
Ez az alaprecept az, amit mindig érdemes kéznél tartani. Ha csak egy receptet mentünk el, ez legyen az.
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- 3 dl tej
- 1 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda
- fél csomag sütőpor
Elkészítés lépésről lépésre:
- Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: liszt, cukor, vaníliás cukor, só, sütőpor.
- Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, majd keverjük bele a tejet, az ásványvizet és az olvasztott vajat.
- Öntsük a nedves keveréket a szárazhoz, és keverjük csomómentesre.
- Hagyjuk állni 10 percet.
- Melegítsük elő a gofrisütőt, enyhén kenjük meg olajjal vagy vajjal az első sütés előtt.
- Kanalazzunk a tésztából a sütőbe, és süssük aranybarnára 4-5 perc alatt.
Tipp: Tálaljuk friss gyümölccsel, porcukorral vagy juharsziruppal.
2. Bélés puha, belül légiesen könnyű gofri – a belga változat
Ez a recept élesztővel készül, így időigényesebb, viszont a végeredmény mennyei.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított
- 2 dl langyos tej
- 2 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- fél dl szódavíz
Így készül:
- Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, és hagyjuk felfutni 10 perc alatt.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztős tejet.
- Elkezdjük keverni, majd fokozatosan adjuk hozzá a szódát is.
- A masszát letakarjuk, és meleg helyen pihentetjük kb. 1 órát, míg szépen megkel.
- Előmelegített gofrisütőben sütjük aranybarnára, kb. 5 perc alatt.
Tálalás: Egy kevés porcukor, eper és tejszínhab már önmagában tökéletes hozzá.
3. Villámgyors gofri, ha nincs sok időnk
Néha nincs kedvünk pepecselni. Na ilyenkor jön jól ez a pár perces, szódabikarbónás recept.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál cukor
- 2 dl tej
- 1 dl víz
- 1 tojás
- 4 dkg olvasztott vaj vagy olaj
- 1 csipet só
Elkészítés:
- Az összes hozzávalót keverjük össze egy tálban. Nem kell túlgondolni – sima kézi habverővel pár perc alatt kész.
- A tésztát azonnal használhatjuk.
- Meleg gofrisütőben süssük 3-4 percig, amíg szép színt kap.
Tipp: Ez a recept ideális reggeli gyorssegélynek, ha a család már éhesen toporog.
4. Sós gofri – ha valami különlegesre vágyunk
Igen, a gofri nem csak édes lehet! Tökéletes alap lehet egy kiadós reggelinek, akár tükörtojással vagy baconnel.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 5 dkg reszelt sajt (pl. cheddar, trappista)
- 3 evőkanál olvasztott vaj
- ízlés szerint aprított snidling vagy újhagyma
Így készül:
- A lisztet keverjük össze a sütőporral, sóval.
- A tojást, a tejet és a vajat egy másik tálban dolgozzuk össze.
- A két keveréket öntsük össze, majd jöhet bele a sajt és a snidling.
- A masszát adagoljuk a gofrisütőbe, és süssük ropogósra.
Variáció: Tálalhatjuk avokádókrémmel vagy fűszeres tejföllel is. Remek brunch fogás!
5. Gofri gyerekeknek – csokidarabos, banános változat
A kicsik imádják az édes, illatos gofrit. Ez a változat tele van banánnal és apró csokidarabkákkal.
Hozzávalók:
- 2 érett banán
- 2 tojás
- 20 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet fahéj
- 2 dl tej
- 3 evőkanál olaj
- 5 dkg étcsoki apróra vágva vagy csokicsepp
Lépések:
- A banánt egy villával jól pépesítjük.
- Hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a fahéjat, a tejet, az olajat, és jól összekeverjük.
- Beleforgatjuk a sütőporos lisztet és a csokidarabokat.
- Mehet is a sütőbe, 4-5 perc alatt elkészül.
Extra tipp: Egy kis porcukorral megszórva és egy kanál vaníliás joghurttal tálalva mennyei.
Mire figyeljünk még gofri sütés közben?
- Ne töltsük túl a gofrisütőt! Elég egy merőkanálnyi tészta, különben kifolyik.
- Ha az első adag nem jön ki szépen, ne csüggedjünk. A sütőnek is kell egy kis „bemelegedés”.
- Mindig enyhén kenjük ki a sütőt az első használat előtt – akkor is, ha tapadásmentes.
Tárolás és újramelegítés
Ha maradna pár gofri (bár ritkán fordul elő), légmentesen záródó dobozban 2-3 napig eláll.
Újramelegíteni a legjobb sütőben vagy kenyérpirítóban, mert így visszanyerik a ropogósságukat.
Összességében
A gofri tészta igazán hálás műfaj. Lehet egyszerű vagy rafinált, édes vagy sós, de mindig mosolyt csal az arcokra. Érdemes többféle változatot is kipróbálni, hiszen minden hangulathoz és alkalomhoz találhatunk megfelelőt.
Legközelebb kipróbálhatjuk a zabpelyhes, kókuszos, vagy akár gluténmentes változatokat is.
De erről majd egy másik bejegyzésben mesélünk…
Addig is: melegítsük be a gofrisütőt, és jöhet a ropogós, illatos reggeli élmény!
A gofri nemcsak finom, hanem közös élmény is a konyhában.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Tejmentes gofri, ami jobb, mint az eredeti – ropogós, puha, ellenállhatatlan!
Imádni fogjátok! 3 isteni édes gofri recept, amit otthon is könnyedén elkészíthettek
Így lesz igazán ropogós a házi gofri – A recept, amit nem fogtok elfelejteni!
Be the first to comment on "Gofriimádóknak kötelező: a legfinomabb tészták egy cikkben."