Egészséges gofri Szafi liszttel – ropogós, mégis puha finomság otthon!
A gofri az egyik legnépszerűbb reggeli vagy uzsonna – és teljesen érthető, hogy miért! Kívül ropogós, belül puha, ráadásul szinte végtelen módon variálható. Ha viszont egy kicsit egészségesebben szeretnénk elkészíteni, akkor a hagyományos fehér liszt helyett érdemes kipróbálni a Szafi lisztkeverékeket. Nemcsak finom, hanem kíméletesebb a szervezethez, és diétás étrendbe is könnyen beilleszthető.
Ebben a cikkben egy egyszerű, mégis tökéletes gofri receptet mutatunk be, amelyet a Szafi Free vagy Szafi Reform lisztekkel is elkészíthetünk. Ha gluténmentes vagy cukormentes verziót keresel, akkor is jó helyen jársz!
Miért érdemes Szafi lisztet használni gofrihoz?
A Szafi lisztkeverékek sokkal egészségesebbek és könnyebben emészthetők, mint a hagyományos búzalisztből készült változatok. Ezen kívül sok olyan előnyük van, amely miatt érdemes váltani:
Gluténmentes változatok – ha érzékeny vagy a gluténra, ez tökéletes megoldás!
Diétabarát – Szafi Reform liszt például alacsony szénhidráttartalmú, így a szénhidrát-csökkentett étrendbe is beilleszthető.
Cukormentes – csak rajtunk múlik, milyen édesítőt használunk hozzá.
Egyszerűen elkészíthető – nincs szükség plusz hozzávalókra, a lisztkeverékben minden adott a tökéletes gofrihoz.
Ezek után nézzük, hogyan készíthetünk istenien finom gofrit Szafi lisztből!
Hozzávalók a Szafi gofrihoz
Egy jó gofrihoz nem kell sok összetevő, de a megfelelő arányokat érdemes betartani.
- 120 g Szafi Free vagy Szafi Reform liszt
- 1 tojás (elhagyható, ha vegán változatot készítünk)
- 200 ml növényi tej (mandula-, kókusz- vagy rizstej)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál kókuszolaj vagy olvasztott vaj
- 1 evőkanál eritrit vagy más természetes édesítő
- 1 csipet só
Tipp: Ha szeretnénk csokis vagy vaníliás gofrit, akkor adhatunk hozzá 1 teáskanál kakaóport vagy vanília aromát.
Lépésről lépésre: így készül a tökéletes Szafi gofri
A recept rendkívül egyszerű, és nem igényel semmilyen különleges technikát.
1. lépés: A gofri tészta elkészítése
Egy közepes méretű tálban keverjük össze a Szafi lisztet, sütőport és sót. Ha szeretnénk édesíteni, adjuk hozzá az eritritet vagy más édesítőt.
Egy másik tálban verjük fel a tojást, majd adjuk hozzá a növényi tejet és a kókuszolajat. Keverjük csomómentesre, majd öntsük a lisztes keverékhez.
Fakanállal vagy habverővel dolgozzuk össze a masszát. A tésztának sűrű palacsintatészta állaga kell legyen – ha túl sűrű, egy kevés tejjel hígíthatjuk.
2. lépés: A gofrisütő előkészítése
Melegítsük elő a gofrisütőt, és kenjük ki egy vékony réteg kókuszolajjal vagy vajjal.
A jó gofri titka a megfelelő hőmérséklet: ne legyen túl forró, mert akkor kívül megég, belül pedig nyers marad. Közepes hőfokon süssük.
3. lépés: Sütés
Öntsünk egy adag tésztát a gofrisütőbe, majd zárjuk le, és süssük 3-4 percig, amíg aranybarnára nem sül.
Ne nyitogassuk idő előtt! Ha túl korán felnyitjuk, a gofri szétszakadhat.
4. lépés: Tálalás
A kész gofrikat hagyjuk hűlni 1-2 percig egy rácson, így nem puhulnak vissza.
Tálalás előtt jöhetnek a feltétek!
Milyen feltétekkel érdemes enni?
A Szafi gofri édes és sós verzióban is elkészíthető, így rengeteg lehetőség van!
- Gyümölcsös: banán, eper, málna vagy áfonya – ezek mindig tökéletesek.
- Csokis: cukormentes mogyorókrém vagy olvasztott étcsoki.
- Mézes: egy kevés mézzel vagy juharsziruppal is isteni.
- Sós: ha sós verziót készítünk, tehetünk rá avokádót, cottage cheese-t vagy akár egy tükörtojást is.
Tipp: Ha különleges gofrit szeretnénk, próbáljuk ki egy kis fahéjjal vagy kókuszreszelékkel megszórva!
Hogyan tároljuk a gofrit?
Ha marad belőle, akkor se aggódjunk!
Hűtőben: légmentesen zárható dobozban 2-3 napig eláll.
Fagyasztóban: ha nagyobb adagot készítünk, le is fagyaszthatjuk! Fóliába csomagolva, zacskóban 1 hónapig eltartható. Melegítéskor elég csak bedobni a kenyérpirítóba vagy egy serpenyőbe.
Összességében
A Szafi lisztből készült gofri egészséges, könnyen elkészíthető és diétabarát. Gluténmentes, cukormentes, és teljesen a saját ízlésünkre szabhatjuk az édesítőkkel és feltétekkel.
Bármilyen étrendet is követünk, ez a gofri tökéletes választás lehet egy finom reggelihez vagy uzsonnához.
Próbáljátok ki, és kísérletezzetek a feltétekkel!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Puha, ropogós, egészséges: Gluténmentes gofri zabpehelylisztből, amit nem lehet megunni!
Cukormentes, teljes kiőrlésű gofri: Egészséges, mégis mennyei finomság percek alatt!
Fagyasztott gofri mesterfokon: 5 perc alatt ropogós csoda a tányérodon!
Be the first to comment on "Szafi gofri: Egészséges, finom és egyszerű – így készítsd el tökéletesre!"