Gofri sütőpor nélkül – puha belül, ropogós kívül!
A gofri örök kedvenc. Lehet reggelire, uzsonnára, de akár desszertként is megállja a helyét. Általában sütőporral készül, de mi a helyzet, ha épp nincs otthon? Ne aggódjunk – van megoldás!
Mutatjuk, hogyan készíthetünk isteni finom gofrit sütőpor nélkül is, úgy, hogy az ízéből semmit se veszítsen.
Miért készítsünk gofrit sütőpor nélkül?
Sütőpor nélkül is lehet levegős, könnyed gofrit készíteni – csak egy kis konyhai trükköt kell bevetnünk. A titok a tojásfehérjében rejlik. Ha kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a tésztába, szép magas, belül puha, kívül ropogós gofrikat kapunk. Ráadásul így természetesebb is lesz a végeredmény, és nem kell mesterséges térfogatnövelőt használnunk.
Hozzávalók (kb. 6-8 db gofrihoz)
- 2 tojás (szétválasztva)
- 2,5 dl tej
- 20 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor (vagy több, ha édesebben szeretjük)
- 1 csomag vaníliás cukor (elhagyható)
- 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- opcionálisan reszelt citromhéj, fahéj vagy egy pici rumaroma
Előkészületek
Kezdjük azzal, hogy a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját egy tálba tesszük, a fehérjét pedig egy másik, tiszta tálba. A fehérje habbá verése előtt fontos, hogy semmi zsír ne kerüljön a tálba vagy a habverőre, különben nem lesz szép kemény a habunk.
Lépésről lépésre – így készül a gofri sütőpor nélkül
1. A tojássárgákat összekeverjük a cukorral.
Jöhet hozzá a vaníliás cukor is, ha használunk. Robotgéppel vagy kézi habverővel keverjük világosra.
2. Lassan adagoljuk hozzá a tejet és az olvasztott vajat.
Egyik se legyen forró, nehogy megfőzze a tojást. Egynemű masszát kell kapnunk.
3. Beleszitáljuk a lisztet, és csipet sóval összekeverjük.
A lisztet érdemes fokozatosan adagolni, így könnyebb csomómentesre dolgozni. Egy sűrű, de nem túl kemény tésztát kapunk.
4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
Akkor jó, ha megfordítjuk a tálat, és nem csúszik ki belőle. Ezt óvatosan, több részletben forgassuk bele a masszába – ne törjük össze! Ettől lesz könnyű és levegős a tésztánk.
5. Melegítsük elő a gofrisütőt, és enyhén kenjük ki olajjal vagy vajjal.
Ne spóroljunk ezzel a lépéssel, különben leragad a gofri. Egy evőkanálnyi tészta bőven elég egy adagra, de ez függ a gofrisütő méretétől.
6. Süssük aranybarnára.
Általában 4-5 perc elég, de ezt a sütőnk típusa is befolyásolhatja. Ne nyitogassuk közben, csak amikor már barnul a széle.
Tippek a tökéletes állaghoz
- Ne keverjük túl a tésztát. Miután a fehérjehabot beleforgattuk, hagyjuk békén. Minél lazább marad, annál jobb lesz a szerkezete.
- A vajat ne hagyjuk ki. Ez adja a gazdag ízt és a ropogós kérget.
- Ne spóroljunk a pihentetéssel. Ha van rá időnk, hagyjuk állni 10-15 percet a hűtőben. Ettől még selymesebb lesz az állaga.
- A gofrisütőt mindig jól melegítsük elő. Hideg sütőben csak szomorú, lapos gofrit kapunk.
Mivel tálaljuk?
Ez a rész a legizgalmasabb! A gofri pont attól zseniális, hogy édesen és sósan is működik. Íme néhány kedvenc tálalási ötletünk:
Édesen:
- porcukorral és friss gyümölccsel
- házi lekvárral
- mogyorókrémmel és szeletelt banánnal
- fahéjas cukorral megszórva
- tejszínhabbal és csokiszósszal
Sósan:
- sajttal és sonkával
- pirított baconnel és tükörtojással
- fűszeres tejföllel és zöldhagymával
- avokádókrémmel és lazaccal
A variációk száma végtelen. Mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt.
Tárolás, újramelegítés
Ha marad, hűtőben 2-3 napig eláll. Tányérra téve, fóliával lefedve vagy légmentesen zárható dobozban tároljuk. Újramelegítéshez a kenyérpirító vagy a sütő a legjobb választás – így újra ropogós lesz. Mikróban is lehet, de ott inkább puha marad, nem ropogós.
Ha fagyasztani szeretnénk, süssük ki, hűtsük ki teljesen, majd csomagoljuk fóliába vagy dobozba. Így akár 1-2 hónapig is eláll. Fogyasztás előtt csak dobjuk be a forró sütőbe, pár perc alatt kész.
Mi a helyzet a gluténmentes vagy laktózmentes verzióval?
Semmi akadálya!
Gluténmentesen:
A sima lisztet helyettesíthetjük gluténmentes keverékkel (pl. Schär vagy NutriFree univerzális liszttel). Ha túl híg lenne a tészta, tegyünk még egy kevés lisztet.
Laktózmentesen:
A tej helyett használjunk rizs-, zab- vagy mandulatejet. A vajat helyettesíthetjük laktózmentes margarinnal vagy növényi olajjal.
Összességében
Miért is szeretjük annyira?
A gofri igazi jolly joker a konyhában. Könnyen elkészíthető, rengetegféleképpen variálható, és még sütőpor sem kell hozzá, ha kicsit odafigyelünk. Ráadásul a gyerekek is imádják – sőt, őket is bevonhatjuk a készítésbe. A tojásfehérje habbá verése például kifejezetten mókás része a folyamatnak.
Egyszerű, de nem unalmas. Klasszikus, mégis sokféleképp újragondolható. És ami a legjobb: garantáltan boldogságot hoz egy tányéron.
Ha még nem próbáltuk így, épp itt az ideje, hogy megsüssük az első sütőpor nélküli gofrinkat!
Tipp: Ha nincs gofrisütőnk, serpenyőben is megsüthetjük palacsintaformában – az íz hasonló, csak a forma más.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Fehérjében gazdag gofri reggelire? Igen, és még finom is!
Egészséges gofri? Igen, és még finomabb is, mint az eredeti!
10 perc és kész! – A legegyszerűbb gofri recept, amit imádni fog a család
Be the first to comment on "Gofri sütőpor nélkül? Így lesz tökéletesen ropogós és levegős minden falat!"