Gofri melegszendvics sütőben? Igen, működik!
Van az úgy, hogy éppen megkívánunk egy jó adag gofrit, de nincs otthon speciális gofrisütőnk. Ilyenkor jön a trükközés. És itt jön képbe a melegszendvics sütő! Igen, jól olvastuk. A hétköznapi, szinte minden háztartásban megtalálható készülék simán képes gofrit sütni.
Nem lesz pont olyan, mint a klasszikus négyzetes vagy virágmintás változat, de cserébe ropogós szélű, puha belsejű finomságot kapunk, amit ráadásul variálhatunk is, kedvünk szerint.
Nézzük, hogyan készül lépésről lépésre!
Hozzávalók egy egyszerű, házi gofrihoz
Kezdjük az alappal. Ehhez a recepthez nincs szükségünk extra hozzávalókra, a legtöbb valószínűleg már most is ott van a konyhánkban.
Alap gofritészta (kb. 6 db-hoz):
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 1 dl víz (szénsavas a legjobb, de sima is jó)
- 25 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 púpozott evőkanál kristálycukor
- 1 csipet só
- 1/2 csomag sütőpor
- 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
Extra feltétekhez (opcionális):
- Reszelt citromhéj vagy fahéj
- Csokidarabkák vagy gyümölcsök
- Nutella, lekvár, tejszínhab, gyümölcsök a tálaláshoz
Lépésről lépésre: így készül a gofri melegszendvics sütőben
A recept egyszerű, az egyetlen extra dolog, amire figyelnünk kell, az a sütés ideje és a hőfok. Lássuk!
1. lépés: Előkészületek
Tegyük ki a hozzávalókat a pultra. A tojásokat üssük egy nagyobb tálba, és verjük fel őket habosra.
Adjuk hozzá a tejet és a vizet, majd keverjük simára.
2. lépés: Száraz alapanyagok hozzáadása
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, a vaníliás cukorral, a cukorral és egy csipet sóval. Ezután apránként adjuk hozzá a nedves keverékhez, folyamatos keverés mellett. Ne öntsük bele egyszerre az egészet, mert így elkerülhetjük a csomósodást.
3. lépés: Jöhet az olvasztott vaj
Az olvasztott vajat hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjük bele a masszába. Ez teszi majd különösen puhává és illatossá a gofrit.
A tészta állaga legyen sűrűbb palacsintatészta-szerű, de ne folyós. Ha túl híg, kevés liszttel sűríthetjük, ha túl sűrű, kevés vízzel hígítsuk.
A sütés: Melegszendvics sütő a főszerepben
Na most jön az izgalmas rész! A melegszendvics sütőnk legyen tiszta, és ha van tapadásmentes bevonata, akkor is érdemes egy kevés olajat vagy vajat kenni bele az első adag előtt.
4. lépés: Melegítsük elő a készüléket
Csukjuk le a fedelet, és hagyjuk, hogy teljesen átmelegedjen. Általában 2-3 perc bőven elég. Ha van visszajelző lámpája, az segít.
5. lépés: Tésztát kanalazunk
Kanalazzunk 1-2 evőkanálnyi tésztát minden háromszög vagy négyzet formába – ne túl sokat, mert a tészta meg fog emelkedni sütés közben!
Ezután csukjuk rá a tetejét. Itt jön a varázslat.
6. lépés: Sütés
A sütési idő kb. 4-6 perc, de ez a készülék teljesítményétől függ. Az első adagnál érdemes 4 perc után megemelni a fedelet és belenézni. Ha szép aranybarna, akkor kész. Ha még sápadt, mehet vissza 1-2 percre.
Nem baj, ha az első kicsit próbálkozós lesz. A második-harmadik már tökéletes lesz, hiszen közben kitapasztaljuk a megfelelő mennyiséget és az időt.
Tippek, trükkök és variációk
Most jön az igazán kreatív rész. A gofrit simán lehet édesen, de akár sósan is készíteni. A tészta alapja picit módosítható, ha például cukor helyett sajtot, apróra vágott sonkát, vagy akár reszelt cukkinit adunk hozzá.
Édes verziók:
- Fahéjas-almás gofri: reszelt alma és fahéj a tésztába
- Csokidarabos gofri: aprított étcsoki a masszába
- Banános: egy érett banánt villával összetörve belekeverhetünk
Sós változatok:
- Sajtos-sonkás: kevesebb cukor, reszelt sajt és apró sonkakockák
- Fokhagymás-sajtos: reszelt sajt + fokhagymapor, a tetejére egy kis tejföl
- Zöldfűszeres: bazsalikom, oregánó, snidling keveréke
Tálalhatjuk egy kis joghurtos mártogatóssal vagy akár friss salátával is. Egy kiadós reggelinek vagy könnyű vacsorának is tökéletes!
Gyakori kérdések a gofrisütésről melegszendvics sütőben
Nem ragad bele a sütőbe?
Ha az első sütés előtt bekenjük egy kis vajjal vagy olajjal, és nem tesszük túl forrón bele a tésztát, akkor nem.
Miért nem lett ropogós?
Valószínűleg túl sok tésztát tettünk bele, vagy még nem volt elég forró a sütő. A ropogósságot egy kis plusz sütési idő is segíti.
Lehet előre elkészíteni a tésztát?
Igen, hűtőben egy éjszakát is eláll, de sütés előtt érdemes átkeverni és egy kicsit visszavenni a sűrűségéből, mert a liszt idő közben sűríti.
Tálalási ötletek: amitől igazán „gofris” lesz az élmény
A melegszendvics sütőben készült gofri formája ugyan más lesz, de az ízélmény lehet tökéletes. Tálalhatjuk porcukorral megszórva, lekvárral, mézzel, mogyorókrémmel vagy friss gyümölcsökkel.
Ha vendégek jönnek, kínálhatunk mellé többféle öntetet és feltétet, és mindenki maga állíthatja össze a saját „gofriját”. Egy kis gofri-bár házilag – garantáltan nagy siker lesz!
Összességében
A melegszendvics sütő nem csak reggeli szendvicsekre való – egy kis kreativitással kiváló gofrit is készíthetünk benne. Az állag, az illat és az íz abszolút megidézi az igazi gofrit, sőt, sokan még jobban is szeretik, mert ropogósabb lesz a széle, és könnyen variálható.
Ez a módszer különösen jól jön, ha:
- nincs otthon gofrisütőnk,
- gyorsan szeretnénk valami finomat,
- vagy gyerekekkel sütnénk együtt, egyszerűen és biztonságosan.
Próbáljuk ki bátran!
Ha eddig kételkedtünk, most itt az ideje, hogy kipróbáljuk. Csak egy melegszendvics sütő, pár egyszerű alapanyag, és már készülhet is a házi gofri. Garantáljuk, hogy ezután többször is előkerül majd ez a kis trükk!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Gofri sütőpor nélkül? Így lesz tökéletesen ropogós és levegős minden falat!
Gofriimádóknak kötelező: a legfinomabb tészták egy cikkben.
Ropogós, sós és isteni finom – így készül az egészséges gofri otthon.
Be the first to comment on "Gofri melegszendvics sütőben? Igen, és jobb, mint gondolnánk!"