Gluténmentes gofri rizslisztből – ropogós kívül, puha belül
Ha valaha is próbáltunk már gluténmentes gofrit sütni, tudjuk, hogy nem mindig egyszerű eltalálni az állagot. Vagy túl száraz lesz, vagy szétmorzsálódik, esetleg egyszerűen nem hozza azt az igazi gofriélményt, amit várnánk. Mi most sok próbálkozás után elhoztuk azt a receptet, ami végre működik! Ráadásul csak rizslisztet használunk hozzá, így a végeredmény könnyű, finom és tökéletesen gluténmentes.
Készüljünk fel, mert ez a gofri biztosan gyakori vendég lesz a reggelizőasztalon!
Miért épp rizsliszt?
Rizslisztet sokszor alábecsülik a gluténmentes sütésben, pedig igazán jól működik, főleg ha gofriról van szó. Nem nehezíti el a tésztát, nincsen mellékíze, és szép, aranybarnára sül.
Fontos, hogy finomra őrölt, világos rizslisztet válasszunk, mert ettől lesz légies, de mégis stabil a gofri szerkezete. És ami a legjobb: a rizsliszt gluténmentes, természetesen!
Hozzávalók (kb. 6-8 közepes gofrihoz)
- 200 g rizsliszt
- 1 csapott evőkanál cukor (opcionális – ha édesebbre szeretnénk)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 300 ml tej (növényi tejjel is működik: rizstej, mandulatej, zabtej)
- 50 ml olvasztott vaj vagy semleges ízű olaj (pl. napraforgó)
- 1 teáskanál vaníliakivonat (elhagyható, de nagyon finom lesz tőle)
Tipp: Ha vegán változatot szeretnénk, a tojást helyettesíthetjük 2 evőkanál lenmag + 6 evőkanál víz keverékével (10 perc áztatás után).
Lépésről lépésre – így készül a gluténmentes rizslisztes gofri
1. Keverjük össze a száraz hozzávalókat
Egy nagyobb tálban keverjük össze a rizslisztet, a sütőport, a sót és – ha használunk – a cukrot. Ez lesz a gofrink alapja.
A cél, hogy egyenletesen eloszoljanak az alapanyagok, így a gofri is egyenletesen sül majd.
2. Jöhetnek a nedves hozzávalók
Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a tejet, az olvasztott vajat (vagy olajat), valamint a vaníliát. Egy habverő vagy egy villa tökéletesen megteszi.
A vajat vagy az olajat ne melegen adjuk hozzá, csak langyosan, különben összekapja a tojást.
3. Összeállítjuk a tésztát
Öntsük a nedves keveréket a száraz hozzávalókhoz, és keverjük csomómentesre. Egy kézi habverő vagy egy spatula is elegendő – nem kell túlkeverni!
A tésztának sűrű palacsintatészta-állaga legyen. Ha túl sűrűnek tűnik, adjunk hozzá még egy kevés tejet.
4. Melegítsük elő a gofrisütőt
Ez fontos lépés! Ha nem elég forró a sütő, a tészta beleragad, és a gofri szétszakad. Várjunk türelmesen, amíg a gép teljesen felmelegszik.
Egy kevés olajjal kenjük ki a sütőfelületeket – ecsettel vagy szórófejes olajjal a legegyszerűbb.
5. Süssük meg a gofrikat
Tegyük a tésztát a gofrisütőbe – 2-3 evőkanál általában elég egy adagra –, majd csukjuk le a tetejét. Ne nyitogassuk! Várjuk meg, amíg megsül.
Ez általában 4-6 perc, gofrisütőtől függően. Akkor jó, ha aranybarna és ropogós a külseje.
6. Tálalás – csak a fantázia szab határt
A kész gofrikat tegyük rácsra, hogy ne puhuljanak meg az aljukon.
Tálalhatjuk friss gyümölccsel, juharsziruppal, mézzel, lekvárral, vagy akár egy kis natúr joghurttal is. Ha sós változatot készítettünk (cukor és vanília nélkül), akkor mehet mellé egy kis füstölt sajt, avokádókrém vagy tojás is.
Miért szeretjük ezt a receptet?
Azért, mert egyszerű. Nem kell hozzá semmi bonyolult vagy nehezen beszerezhető alapanyag.
Ráadásul gluténmentes, így bátran készíthetjük vendégeknek, családtagoknak is, akik érzékenyek a gluténra.
És ami külön öröm: a tésztája nem esik szét, nem morzsalékos, és újramelegítve is finom marad. Akár előző nap is elkészíthetjük!
Extra tippek a tökéletes gluténmentes gofrihoz
- Ne sajnáljuk a zsiradékot! A rizslisztes tészta könnyebben leragad, mint a búzalisztes. Az olaj vagy a vaj segít elkerülni ezt.
- Variáljuk bátran! Tehetünk bele egy kis reszelt citromhéjat, kakaót, fahéjat vagy darált diót – jól viseli az ízesítést.
- Tegyük hűtőbe a maradékot! Másnap reggel csak pár perc a sütőben vagy a kenyérpirítóban, és megint ropogós lesz.
Lehet belőle sós verzió is?
Igen, és még milyen jó! Hagyjuk ki belőle a cukrot, a vaníliát, és máris kész az alap egy sós gofrihoz. Mehet bele egy kis sajt, zöldfűszer, akár apróra vágott sült zöldség is. Tökéletes villás reggeli vagy könnyű vacsora.
Összességében
Mert mi biztosan nem most sütöttünk utoljára ebből a gofriból. Egyszerű, gyors, és minden falatja öröm. És ami a legjobb: nem kell hozzá kompromisszum, sem gluténérzékenység, sem ízélmény terén.
Ha eddig csak próbálkoztunk a gluténmentes gofrival, most végre sikerülni fog. Tegyünk egy próbát hétvégén – és figyeljük meg, milyen gyorsan elfogy az első adag.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Laktózmentes gofri – Ropogós, puha és ellenállhatatlanul finom!
Szafi gofri: Egészséges, finom és egyszerű – így készítsd el tökéletesre!
Tökéletes gofri minden alkalomra: Mennyi ideig süssük, hogy ropogós és aranybarna legyen?
Be the first to comment on "A tökéletes gluténmentes gofri rizslisztből – kívül ropog, belül puha!"