Gluténmentes gofri Alfa Mix lisztből – ropogós kívül, puha belül
A gofrinak valami varázsa van. Amikor először megszólal a gofrisütő jelzőfénye, és elindul az illat a konyhában… nos, az az érzés valami egészen más. És ha gluténmentesen is élvezhetjük ezt az élményt? Akkor még különlegesebb a helyzet.
Ebben a cikkben egy olyan receptet mutatunk meg lépésről lépésre, ami már többször bizonyított nálunk: gluténmentes gofri Alfa Mix lisztkeverékkel. Nem csak finom, de könnyen elkészíthető is, így kezdők is bátran belevághatnak.
Mi az az Alfa Mix lisztkeverék?
Az Alfa Mix egy jól ismert gluténmentes lisztkeverék, amit kifejezetten kenyérhez, péksüteményhez, de akár édes tésztákhoz is ajánlanak. Az alapja rizsliszt, kukoricakeményítő és egyéb természetes, gluténmentes összetevők.
A jó hír az, hogy a gofrihoz is szuperül működik! A végeredmény nem lesz száraz vagy morzsálódó, hanem kívül ropogós, belül puha, pont, ahogy szeretjük.
Hozzávalók – avagy mit készítsünk elő?
Ez a recept 4-5 adag gofrihoz elegendő, attól függően, mekkora formát használunk.
Alap hozzávalók:
- 200 g Alfa Mix gluténmentes lisztkeverék
- 2 tojás
- 250 ml tej (használhatunk növényi tejet is, pl. rizs- vagy mandulatejet)
- 50 ml olaj (pl. napraforgó vagy kókuszolaj)
- 1 evőkanál cukor (vagy édesítő ízlés szerint)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1/2 csomag sütőpor (gluténmentes!)
- egy csipet só
Extra hozzávalók (opcionális, de ajánlott):
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 1 marék apróra vágott étcsokoládé vagy gyümölcs
Lépésről lépésre – Így készül a gluténmentes gofri
Most pedig jöjjön a varázslat – egyszerűen, átláthatóan, hogy ne lehessen elrontani.
1. lépés: A tojásokat felverjük
Egy nagyobb keverőtálba üssük bele a két tojást. Robotgéppel vagy kézi habverővel kicsit habosítsuk fel – nem kell kemény hab, csak legyen egynemű és levegős.
2. lépés: Hozzáadjuk a tejet, az olajat, a vaníliát
A felvert tojásokhoz öntsük hozzá a tejet és az olajat. Keverjük el alaposan, majd jöhet a vaníliakivonat is.
Tipp: Ha van otthon vaníliás cukor, akár azzal is kiválthatjuk a vaníliakivonatot és a cukrot egyszerre.
3. lépés: A száraz hozzávalók bekeverése
Egy külön tálban keverjük össze az Alfa Mix lisztet, a sütőport, a cukrot és a csipet sót. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a nedves alaphoz, miközben folyamatosan keverjük. Használhatunk robotgépet, de kézzel is megy – a lényeg, hogy csomómentes tésztát kapjunk.
Ha szeretnénk, itt keverhetjük bele a citromhéjat vagy a csokidarabokat is.
4. lépés: Pihentetés (nem kötelező, de jót tesz)
Hagyjuk állni a tésztát 10-15 percig. Így a liszt egy kicsit jobban magába szívja a nedvességet, és a végeredmény még finomabb lesz. Ez idő alatt előkészíthetjük a gofrisütőt.
Gofrisütés – Illatfelhő és aranybarna csodák
Melegítsük elő a gofrisütőt közepes fokozatra. Egy kis olajjal vagy kókuszzsírral kenjük ki a felületét, ha nem tapadásmentes.
Merőkanállal adagoljuk bele a tésztát – ne töltsük túl, mert sütés közben megnő! Zárjuk le a gofrisütőt, és süssük 4-6 percig, amíg szép aranybarna színt kapnak a lapocskák.
Figyeljünk az illatokra! Amikor már érezni a pirult tészta illatát, jó eséllyel készen van.
Mivel tálaljuk? – Jöhet a feltét!
A gluténmentes gofri önmagában is finom, de ha igazán feldobnánk, akkor ezek közül válasszunk:
- Porcukor és friss gyümölcs – eper, áfonya, banán mindig nyerő
- Juharszirup vagy méz – a klasszikus édesítés
- Házi lekvár – barack, szilva vagy erdei gyümölcs
- Olvasztott étcsokoládé és darált dió
- Tejszínhab és reszelt citromhéj
De akár sós verzióban is kipróbálhatjuk – sajttal, avokádóval vagy füstölt sonkával is kiváló.
Miért szeretjük ezt a receptet?
Mert gyors.
Mert gluténmentes.
És mert nem lehet megmondani róla, hogy gluténmentes. Tényleg. A textúra könnyű, nem morzsálódik, és másnap is finom – ha marad belőle egyáltalán.
Az Alfa Mix lisztkeverék pedig jól viselkedik a sütés során: nem tapad, nem nyúlik furcsán, nem lesz szalonnás a belseje.
Tippek és variációk – Ha már unjuk az alapverziót
1. Kakaós változat: Adjunk 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaóport a tésztához, és kicsit több cukrot, hogy kiegyensúlyozzuk az ízeket.
2. Fahéjas-almás gofri: Reszeljünk bele egy almát, szórjunk hozzá egy teáskanál fahéjat – mennyei lesz!
3. Kókuszos verzió: A tej egy részét váltsuk ki kókusztejre, és szórjunk bele kókuszreszeléket. Egzotikus, de finom!
Gyakori kérdések a gluténmentes gofriról
Miért jó a pihentetés?
A gluténmentes lisztek másként viselkednek, mint a búzaliszt. A pihentetéssel egységesebb lesz a tészta állaga, és könnyebben kezelhető.
Lehet fagyasztani a kész gofrit?
Igen! Teljesen kihűtve csomagoljuk be és fagyasszuk le. Később pirítóban vagy sütőben újra ropogóssá varázsolhatjuk.
Mi a teendő, ha száraz lett?
Valószínűleg túl sokáig sült, vagy kevés volt a nedvesség a tésztában. Legközelebb próbáljunk egy kicsit kevesebb lisztet, vagy adjunk hozzá még egy kis tejet.
Összességében
Süssünk gofrit, amikor csak kedvünk tartja!
A gluténmentes gofri Alfa Mix liszttel tényleg olyan recept, amit érdemes megtartani. Nem kell különleges hozzávalók után kutatni, és a végeredmény minden alkalommal mosolyt csal az arcokra.
Süssünk belőle reggelire, uzsonnára, vagy csak úgy – mert néha megérdemlünk egy kis kényeztetést.
És ne felejtsük: a gofri nem csak étel. Egy élmény. Egy illat. Egy pillanat, amit együtt élünk meg.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Ropogós waffel házilag: A recept, amiből mindenki repetázni fog!
Gofri vagy palacsinta? Így varázsolunk reggelit Szafi lisztből 10 perc alatt!
Gofri, ahogy még sosem kóstoltad – Az édes múlt és a tökéletes recept titka
Be the first to comment on "Így süss tökéletes gluténmentes gofrit Alfa Mix liszttel – kívül ropog, belül omlik!"