Diétás túrós gofri – finom, laktató és lelkiismeret-furdalás nélkül!
Ha szeretjük a gofrit, de próbálunk egészségesebben étkezni, akkor bizony jól jön egy olyan recept, ami finom, de nem borítja fel a diétánkat. A diétás túrós gofri pontosan ilyen. Laktató, fehérjedús, kívül ropogós, belül puha – és simán belefér egy kiegyensúlyozott étrendbe is.
Ebben a cikkben végigmegyünk minden fontos részleten, a hozzávalóktól a lépésről lépésre történő elkészítésig, és adunk pár tippet is, hogyan dobhatjuk fel extra egészséges vagy extra ínycsiklandó módon. Jöhet?
Miért pont túróval?
A túró nemcsak a magyar konyha egyik alapanyaga, de a diétás sütik, a palacsinták, a gofrik igazi sztárja is. Tele van fehérjével, laktat, és ha zsírszegény verziót választunk, akkor a kalóriatartalma is alacsony marad.
Ráadásul jól kombinálható édes és sós ízekkel is – a túrós gofri tehát lehet uzsonna, reggeli vagy akár egy könnyed vacsora is.
Ezeket szerezzük be a diétás túrós gofrihoz
A recept teljes mértékben házibarát. Nincs benne semmi különleges vagy nehezen beszerezhető alapanyag, sőt: jó eséllyel már ott lapul minden a hűtőben és a kamrában.
Hozzávalók (kb. 4 adaghoz, 8 kisebb gofrihoz):
- 250 g zsírszegény túró
- 2 db tojás
- 100 ml tej (lehet növényi is, pl. mandulatej, zabtej)
- 60 g zabpehelyliszt (vagy finomra darált zabpehely)
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál vaníliaaroma vagy 1 csomag vaníliás cukor
- édesítő ízlés szerint (eritrit, sztívia, vagy egy kevés méz)
- egy csipet só
- opcionálisan egy kevés fahéj vagy reszelt citromhéj
Tipp: Ha magasabb fehérjetartalmat szeretnénk, keverhetünk bele egy adag natúr fehérjeport is.
Lépésről lépésre – így készül a diétás túrós gofri
1. A túró előkészítése
Tegyük egy nagyobb tálba a túrót, és villával jól törjük át. Ha krémesebb állagot szeretnénk, akár botmixerrel is simára dolgozhatjuk. Ez attól is függ, mennyire darabos túrót használunk.
2. Jöhetnek a tojások
Üssük bele a két tojást a túróhoz, és keverjük simára. Ezzel már szinte kész is a nedves alapunk.
3. Folyadék és ízesítés
Adjuk hozzá a tejet, a vaníliát, a csipet sót, majd ízlés szerint az édesítőt. Kóstoljunk nyugodtan – nyers tojás van benne, de a mennyisége elenyésző. Ha nem elég édes, még mindig lehet rajta igazítani.
4. Száraz hozzávalók
Keverjük össze egy külön tálkában a zabpehelylisztet és a sütőport (esetleg a fahéjat vagy a citromhéjat is), majd adagoljuk a túrós alaphoz. Keverjük homogénre a tésztát. Ha túl sűrűnek tűnik, adhatunk hozzá még egy kevés tejet, de a cél inkább egy sűrű palacsintatészta állag.
5. Pihentetés
Nem muszáj, de ha van időnk, pihentessük 10-15 percet a tésztát, hogy a zabpehely kicsit megszívja magát. Így még krémesebb lesz a belseje.
6. Melegítsük be a gofrisütőt
Ha ragadósabb a tésztánk, fújjunk ki egy kevés kókuszolaj spray-t a sütőbe, vagy kenjük ki ecsettel. Ha jó tapadásmentes a sütőnk, ezt akár el is hagyhatjuk.
7. Sütés
Adagoljuk a tésztát a gofrisütőbe, ne töltsük túl, mert könnyen kibugyog! Süssük aranybarnára 3-5 perc alatt, a géptől függően. Akkor jó, ha kívül enyhén ropogós, belül viszont puha és szaftos marad.
Mivel tálaljuk?
A diétás túrós gofrit lehet klasszikusan is enni, de akár extrán egészséges formában is. Íme néhány ötlet, amit mi is gyakran kipróbálunk:
- Friss gyümölcsökkel: Banánkarikák, bogyós gyümölcsök, barack, alma – amit éppen otthon találunk.
- Görög joghurttal: Egy nagy kanál sűrű natúr joghurt a tetejére, pici mézzel – mennyei!
- Cukormentes lekvárral: Házi vagy bolti, a lényeg, hogy ne legyen tele cukorral.
- Mogyoróvajjal: Ha nem számoljuk szigorúan a kalóriákat, egy kis kanál mogyoróvaj nagyon passzol hozzá.
- Fahéjas almaszósszal: Egy kis reszelt alma, megpárolva, fahéjjal ízesítve – meleg, illatos és egészséges feltét.
Mire figyeljünk?
Ez a recept szinte elronthatatlan, de van pár apróság, amit érdemes szem előtt tartani:
- Ne tegyünk túl sok tésztát a sütőbe. Jobb inkább kisebb adagokban sütni, így biztosan átsül, és nem folyik ki.
- Ne kapkodjunk. Hagyjuk, hogy a gofri megsüljön, ne nyitogassuk a sütőt folyton, mert széteshet.
- Ne sajnáljuk az édesítést. A túró és a zab inkább semleges ízűek, szóval nyugodtan lehet kicsit bátrabban édesíteni.
- Kísérletezzünk. A receptet bátran alakíthatjuk: kipróbálhatjuk más liszttel (pl. mandulaliszttel vagy teljes kiőrlésű tönkölyliszttel), tehetünk bele mákot, reszelt répát, reszelt almát is.
Extra variációk – ha unjuk a szokásosat
1. Kakaós túrós gofri
Adjunk a tésztához 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport, és máris kész a csokis változat. Ha még extrábbat akarunk, tegyünk bele egy kis cukormentes étcsoki darabot is.
2. Sós verzió
Hagyjuk ki a vaníliát és az édesítőt, ízesítsük fokhagymaporral, friss zöldfűszerekkel, esetleg egy kevés reszelt sajttal. Szuper sós reggeli lesz belőle!
3. Proteines gofri
Tegyük bele a reggeli fehérjeturmixunkat – egy adag vaníliás fehérjeporral máris kész a sportos verzió.
Miért jó ez a recept?
Mert gyors.
Mert egészséges.
Mert variálható.
És mert még a gyerekek is imádják!
Nem kell órákat a konyhában töltenünk, nem kell cukrot vagy lisztet méricskélnünk, és mégis valami igazán finom kerül az asztalra. Ha egyszer kipróbáljuk, tuti, hogy rendszeres vendég lesz a reggelijeink vagy uzsonnáink között.
Összességében
A diétás túrós gofri remek példa arra, hogy az egészséges étkezés nem unalmas, nem száraz, és főleg nem egyenlő a lemondással. Inkább kreativitásról, jó alapanyagokról és pár ügyes mozdulatról szól.
Szóval ha van otthon egy csomag túró és egy kis szabadidőnk, ne gondolkodjunk sokáig – készítsük el, kóstoljuk meg, és élvezzük bűntudat nélkül!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Olajos gofri egyszerűen – A reggeli, amitől mindenki repetázni fog!
Baba gofri házilag – Egészséges nassolnivaló, amit a picik és a nagyok is imádni fognak!
Be the first to comment on "Gofri forradalom: Ínycsiklandó, diétás túrós élmény!"