Pihe-puha gofri tej nélkül? Igen, és még finomabb is!

Gofri recept tej nélkül
Gofri recept tej nélkül

Gofri recept tej nélkül – így lesz kívül ropogós, belül puha a kedvencünk

Ki ne szeretné a gofrit? Az illata már önmagában is boldoggá tesz bennünket. De mi a helyzet akkor, ha valaki nem fogyaszt tejet? Laktózérzékenység, tejfehérje-allergia vagy éppen vegán életmód miatt sokan keresnek alternatívát. A jó hír, hogy tej nélkül is isteni finom gofrit süthetünk otthon, ráadásul egyszerűen, különleges hozzávalók nélkül.

Ebben a cikkben egy sokszor kipróbált, tejmentes gofri receptet mutatunk be, amit bátran beilleszthetünk a hétvégi reggelik, uzsonnák vagy akár vendégváró desszertek közé is.

Miért készítsünk gofrit tej nélkül?

Először is: mert működik. Sokszor halljuk, hogy „tejből finomabb” – ez azonban csak megszokás kérdése. A gofri állaga és íze semmit sem veszít a tejmentes verzióban, sőt! Egy kis odafigyeléssel még ropogósabb, könnyedebb tésztát is kaphatunk.

Emellett:

  • nem lesz gond a laktózérzékenységgel
  • nem kell növényi tejet beszereznünk, elég sima víz vagy zabital
  • pénzt is spórolunk vele
  • vendégvárónak is kiváló, ha nem tudjuk, ki mire érzékeny

Hozzávalók egy klasszikus, tejmentes gofrihoz

Ebből az adagból kb. 6-8 darab gofri lesz, attól függően, mekkora formánk van.

Alaprecept tej nélkül:

  • 2 db tojás
  • 250 g liszt (finomliszt vagy tönköly is jó)
  • 1 csomag sütőpor (12 g)
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál cukor (vagy eritrit, ha diétázunk)
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 300 ml víz (vagy növényi ital: zab, mandula, kókusz – amit szeretünk)
  • 80 ml étolaj
  • opcionálisan: reszelt citromhéj, fahéj, kakaópor

Egyszerű alapanyagok, ugye? Ezek szinte mindig ott lapulnak a kamrában vagy a hűtőben.

Lépésről lépésre: így készül a tejmentes gofri

Most jön a lényeg! Nem lesz bonyolult, sőt – az egyik leggyorsabb reggelink lehet, ha egyszer belejövünk.

1. lépés: A száraz hozzávalók összeállítása

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot. Ha szeretnénk extra ízeket, itt adjuk hozzá a fahéjat vagy a citromhéjat is. Egy fakanállal vagy habverővel átkeverjük, hogy minden jól eloszoljon.

2. lépés: A nedves hozzávalók elkészítése

Egy másik tálban a tojásokat kissé felverjük, majd hozzáöntjük a vizet (vagy növényi italt) és az étolajat. Jól összekeverjük őket, nem kell habosra, csak legyen egyenletes az állaga.

3. lépés: A két tál tartalmát összeöntjük

Lassan, folyamatos keverés mellett adagoljuk a nedves keveréket a lisztes tálhoz. Használhatunk kézi habverőt vagy robotgépet is, de ne keverjük túl – csak annyira dolgozzuk össze, hogy ne maradjon csomós.

A tészta állaga sűrűbb lesz, mint a palacsintáé, de azért folyós.

Ha túl sűrűnek érezzük, egy kis vízzel lazíthatjuk. Ha túl híg, mehet bele még egy kis liszt.

4. lépés: Melegítsük elő a gofrisütőt

Ez fontos! Mindig jól előmelegített sütővel dolgozzunk, különben a tészta beleragad, és nehéz kiszedni. Ha nem tapadásmentes a sütőnk, kenjük ki egy kevés olajjal vagy olvasztott kókuszzsírral.

5. lépés: Süssük ki a gofrikat

Öntsünk egy adag tésztát a meleg gofrisütőbe – pont annyit, hogy ne folyjon ki, de kitöltse a formát. Csukjuk le, és süssük kb. 3-5 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz.

Ez készüléktől is függ – az elsőnél figyeljünk rá oda, később már érezni fogjuk, mikor jó.

6. lépés: Tálalás – a legjobb rész!

A kész gofrikat rakhatjuk rácsra hűlni, így marad ropogós. Vagy tálalhatjuk azonnal, melegen, akár friss gyümölccsel, juharsziruppal, mézzel, lekvárral vagy porcukorral is. A lehetőségek tárháza végtelen.

További tejmentes változatok

Ha szeretnénk egy kis extra csavart, íme néhány ötlet, amit érdemes kipróbálni:

1. Kakaós gofri

Adjunk a liszthez 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport, és máris csokis finomságot kapunk.

2. Fahéjas-almás gofri

Reszeljünk a tésztába egy kisebb almát, és szórjunk bele 1 teáskanál fahéjat – mennyei illatú és ízű lesz!

3. Vegán változat (tojás nélkül)

Tojás helyett használhatunk 1 evőkanál lenmagliszt + 3 evőkanál víz keveréket minden egyes tojás helyett. Vagy használhatunk banánt is – egy fél banán pépesítve remekül összefogja a tésztát.

Praktikus tippek a tökéletes tejmentes gofrihoz

  • Ha ropogós gofrit szeretnénk, ne tegyük egymásra a kisült darabokat, mert a gőz megpuhítja őket.
  • Melegen a legjobb, de ha marad, fagyasztani is lehet. Fóliába tekerve lefagyasztjuk, majd reggel csak bedobjuk a kenyérpirítóba!
  • Ha diétázunk, cseréljük le a liszt egy részét zabpehelylisztre vagy tönkölyre. Ugyanúgy működik.
  • Növényi italból a zabital a legsemlegesebb, a kókusz pedig édeskés ízt ad.

Összességében

Tejmentes, de egyáltalán nem ízmentes!

A tejmentes gofri remek alternatíva, és akár rendszeres része is lehet a családi reggeliknek. Nem kell különleges hozzávaló, nem kell órákig pepecselni vele – csak egy jó recept, egy kis odafigyelés, és kész is.

Mi szeretjük, mert:

  • gyorsan elkészül
  • jól variálható
  • vendégvárónak is tökéletes
  • a gyerekek is örömmel megeszik

Próbáljátok ki, kísérletezzetek bátran az ízekkel, és írjátok meg, nektek melyik változat lett a kedvenc!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Tökéletes gofri kis adagban – Ropogós kívül, puha belül, percek alatt!

A tökéletes gofri titka: egyszerű recept, amivel mindig sikerül!

Margarinos gofri recept – Ropogós, könnyű és ellenállhatatlanul finom!

Be the first to comment on "Pihe-puha gofri tej nélkül? Igen, és még finomabb is!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*