Gofri recept tej nélkül – így lesz kívül ropogós, belül puha a kedvencünk
Ki ne szeretné a gofrit? Az illata már önmagában is boldoggá tesz bennünket. De mi a helyzet akkor, ha valaki nem fogyaszt tejet? Laktózérzékenység, tejfehérje-allergia vagy éppen vegán életmód miatt sokan keresnek alternatívát. A jó hír, hogy tej nélkül is isteni finom gofrit süthetünk otthon, ráadásul egyszerűen, különleges hozzávalók nélkül.
Ebben a cikkben egy sokszor kipróbált, tejmentes gofri receptet mutatunk be, amit bátran beilleszthetünk a hétvégi reggelik, uzsonnák vagy akár vendégváró desszertek közé is.
Miért készítsünk gofrit tej nélkül?
Először is: mert működik. Sokszor halljuk, hogy „tejből finomabb” – ez azonban csak megszokás kérdése. A gofri állaga és íze semmit sem veszít a tejmentes verzióban, sőt! Egy kis odafigyeléssel még ropogósabb, könnyedebb tésztát is kaphatunk.
Emellett:
- nem lesz gond a laktózérzékenységgel
- nem kell növényi tejet beszereznünk, elég sima víz vagy zabital
- pénzt is spórolunk vele
- vendégvárónak is kiváló, ha nem tudjuk, ki mire érzékeny
Hozzávalók egy klasszikus, tejmentes gofrihoz
Ebből az adagból kb. 6-8 darab gofri lesz, attól függően, mekkora formánk van.
Alaprecept tej nélkül:
- 2 db tojás
- 250 g liszt (finomliszt vagy tönköly is jó)
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukor (vagy eritrit, ha diétázunk)
- 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 teáskanál vaníliaaroma
- 300 ml víz (vagy növényi ital: zab, mandula, kókusz – amit szeretünk)
- 80 ml étolaj
- opcionálisan: reszelt citromhéj, fahéj, kakaópor
Egyszerű alapanyagok, ugye? Ezek szinte mindig ott lapulnak a kamrában vagy a hűtőben.
Lépésről lépésre: így készül a tejmentes gofri
Most jön a lényeg! Nem lesz bonyolult, sőt – az egyik leggyorsabb reggelink lehet, ha egyszer belejövünk.
1. lépés: A száraz hozzávalók összeállítása
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot. Ha szeretnénk extra ízeket, itt adjuk hozzá a fahéjat vagy a citromhéjat is. Egy fakanállal vagy habverővel átkeverjük, hogy minden jól eloszoljon.
2. lépés: A nedves hozzávalók elkészítése
Egy másik tálban a tojásokat kissé felverjük, majd hozzáöntjük a vizet (vagy növényi italt) és az étolajat. Jól összekeverjük őket, nem kell habosra, csak legyen egyenletes az állaga.
3. lépés: A két tál tartalmát összeöntjük
Lassan, folyamatos keverés mellett adagoljuk a nedves keveréket a lisztes tálhoz. Használhatunk kézi habverőt vagy robotgépet is, de ne keverjük túl – csak annyira dolgozzuk össze, hogy ne maradjon csomós.
A tészta állaga sűrűbb lesz, mint a palacsintáé, de azért folyós.
Ha túl sűrűnek érezzük, egy kis vízzel lazíthatjuk. Ha túl híg, mehet bele még egy kis liszt.
4. lépés: Melegítsük elő a gofrisütőt
Ez fontos! Mindig jól előmelegített sütővel dolgozzunk, különben a tészta beleragad, és nehéz kiszedni. Ha nem tapadásmentes a sütőnk, kenjük ki egy kevés olajjal vagy olvasztott kókuszzsírral.
5. lépés: Süssük ki a gofrikat
Öntsünk egy adag tésztát a meleg gofrisütőbe – pont annyit, hogy ne folyjon ki, de kitöltse a formát. Csukjuk le, és süssük kb. 3-5 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz.
Ez készüléktől is függ – az elsőnél figyeljünk rá oda, később már érezni fogjuk, mikor jó.
6. lépés: Tálalás – a legjobb rész!
A kész gofrikat rakhatjuk rácsra hűlni, így marad ropogós. Vagy tálalhatjuk azonnal, melegen, akár friss gyümölccsel, juharsziruppal, mézzel, lekvárral vagy porcukorral is. A lehetőségek tárháza végtelen.
További tejmentes változatok
Ha szeretnénk egy kis extra csavart, íme néhány ötlet, amit érdemes kipróbálni:
1. Kakaós gofri
Adjunk a liszthez 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport, és máris csokis finomságot kapunk.
2. Fahéjas-almás gofri
Reszeljünk a tésztába egy kisebb almát, és szórjunk bele 1 teáskanál fahéjat – mennyei illatú és ízű lesz!
3. Vegán változat (tojás nélkül)
Tojás helyett használhatunk 1 evőkanál lenmagliszt + 3 evőkanál víz keveréket minden egyes tojás helyett. Vagy használhatunk banánt is – egy fél banán pépesítve remekül összefogja a tésztát.
Praktikus tippek a tökéletes tejmentes gofrihoz
- Ha ropogós gofrit szeretnénk, ne tegyük egymásra a kisült darabokat, mert a gőz megpuhítja őket.
- Melegen a legjobb, de ha marad, fagyasztani is lehet. Fóliába tekerve lefagyasztjuk, majd reggel csak bedobjuk a kenyérpirítóba!
- Ha diétázunk, cseréljük le a liszt egy részét zabpehelylisztre vagy tönkölyre. Ugyanúgy működik.
- Növényi italból a zabital a legsemlegesebb, a kókusz pedig édeskés ízt ad.
Összességében
Tejmentes, de egyáltalán nem ízmentes!
A tejmentes gofri remek alternatíva, és akár rendszeres része is lehet a családi reggeliknek. Nem kell különleges hozzávaló, nem kell órákig pepecselni vele – csak egy jó recept, egy kis odafigyelés, és kész is.
Mi szeretjük, mert:
- gyorsan elkészül
- jól variálható
- vendégvárónak is tökéletes
- a gyerekek is örömmel megeszik
Próbáljátok ki, kísérletezzetek bátran az ízekkel, és írjátok meg, nektek melyik változat lett a kedvenc!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Tökéletes gofri kis adagban – Ropogós kívül, puha belül, percek alatt!
A tökéletes gofri titka: egyszerű recept, amivel mindig sikerül!
Margarinos gofri recept – Ropogós, könnyű és ellenállhatatlanul finom!
Be the first to comment on "Pihe-puha gofri tej nélkül? Igen, és még finomabb is!"