Másnap is puha gofri? Igen, lehetséges!
Ugye ismerős az érzés, amikor reggel megsütjük a friss, illatos gofrit, de ami estére marad (vagy netán másnapra), az már inkább hasonlít egy száraz kekszre, mint arra a mennyei finomságra, amit előző nap faltunk be?
Mi is átéltük. Többször. De nem adtuk fel. Kipróbáltunk egy tucat receptet, variáltunk lisztekkel, pihentetési idővel, sőt még tárolási trükkökkel is. És végre megtaláltuk a megoldást!
Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készíthetünk másnap is puha, omlós gofrit, amiből érdemes akár dupla adagot is sütni, mert másnap reggel újramelegítve is élmény lesz.
Miért szárad ki a gofri másnapra?
Mielőtt belevágunk a receptbe, nézzük meg röviden, mi is történik egy átlagos gofrival:
Amint kihűl, a benne lévő nedvesség lassan elpárolog, a külső réteg pedig megkeményedik. Ez különösen igaz akkor, ha légmentesen záródó doboz nélkül hagyjuk, vagy ha túl száraz a tésztája alapból.
Az igazi trükk tehát az, hogy a megfelelő alapanyagokkal, elkészítési módszerrel és tárolással kombináljuk a receptet.
A tökéletes másnapos gofri titkai
A kulcs három dologban rejlik:
- Extra nedvesség – tej helyett joghurt vagy író is kerülhet a tésztába.
- Egy kevés olaj vagy vaj – ez segít megőrizni a puhaságot.
- Tartalék sütés – vagyis ne süssük túl ropogósra azonnal, így marad holnapra is mit élvezni.
De nézzük is a receptet!
Puha gofri recept – ami másnap is isteni
Hozzávalók (kb. 10-12 darab gofrihoz)
- 2 tojás
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 csipet só
- 80 ml olaj (napraforgó vagy semleges ízű)
- 250 g natúr joghurt (vagy kefir, író)
- 200 ml tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 250 g liszt (fele-fele arányban sima és rétesliszt ajánlott)
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- opcionálisan 1/2 teáskanál fahéj vagy reszelt citromhéj
Lépésről lépésre – így készül
1. A tojásokat habosítsuk fel
Egy tálban verjük fel a tojásokat a cukorral és a sóval, amíg világos, levegős masszát nem kapunk. Ez kb. 3-4 perc kézi habverővel, géppel kevesebb is lehet.
2. Jöhet az olaj és a joghurt
Az olajat lassan csorgassuk a tojáshoz, közben keverjük folyamatosan. Ezután jöhet a joghurt és a tej is. Dolgozzuk egyneművé.
3. A száraz hozzávalók
A lisztet és a sütőport keverjük össze külön tálban, majd adjuk a nedves hozzávalókhoz. Ha szeretnénk, itt belekeverhetünk egy kis fahéjat vagy citromhéjat is, ez extra ízt ad.
A tészta állaga legyen sűrűn folyós – ha túl híg, egy kevés liszttel sűríthetjük, ha túl sűrű, egy kevés tejjel lazíthatunk rajta.
4. Pihentessük a tésztát
Legalább 10-15 percig hagyjuk pihenni a tésztát, hogy a liszt felszívja a folyadékot, és a gofri szebben süljön. Ez közben időt ad arra, hogy előkészítsük a gofrisütőt.
5. Melegítsük elő a gofrisütőt
Egy jól felforrósított gofrisütő alapfeltétel. Ha kell, kenjük ki egy kevés olajjal az első adag előtt.
6. Süssük aranybarnára
Tegyük bele a tésztát (kb. egy nagyobb merőkanálnyi egy adaghoz), és süssük 4-5 percig – ne nyitogassuk közben!
A cél: kívül enyhén ropogós, belül puha állag. Ha túl ropogósra sütjük, másnap kemény lesz – ezt kerüljük el.
Tárolási trükkök – hogy másnap is puha maradjon
Miután kihűltek, ne hagyjuk a pulton, mert ott gyorsan kiszáradnak. Ehelyett:
- Rakjuk zárható műanyag dobozba, egyenként sütőpapírral elválasztva.
- Tegyünk mellé egy szalvétát vagy egy kis szelet almát, ami segít megtartani a nedvességet.
- Tároljuk szobahőmérsékleten, ne hűtőben – mert a hűtő kiszárítja a gofrit.
Ha hosszabb időre szeretnénk eltenni, mehet fagyasztóba is – ilyenkor sütőpapírral elválasztva fagyasszuk le őket, és újramelegítés előtt pár percig hagyjuk kiengedni.
Újramelegítés – mintha most sült volna!
Másnap reggel eljön az igazság pillanata. Itt dől el, hogy tényleg működik-e a recept.
És igen, működik!
Így melegítsük újra a gofrit:
- Sütőben: 160 °C-ra előmelegített sütőben 4-5 perc. Marad puha, de kellemesen átmelegszik.
- Pirítós sütőben: 1-2 perc elég, de figyeljünk, ne legyen száraz.
- Serpenyőben: száraz serpenyő, közepes láng, fedő alatt 1 perc oldalanként.
Mikrózni is lehet, de csak röviden – maximum 20-30 másodpercig –, különben gumis lesz.
Extra tipp: ízesített gofri változatok
Ha már biztos kézzel készítjük az alapreceptet, jöhetnek a kreatívabb változatok is.
Íme pár ötlet:
- Almás-fahéjas gofri – reszeljünk bele egy almát a tésztába, és adjunk hozzá plusz fahéjat.
- Csokidarabos gofri – keverjünk a masszába étcsokidarabokat vagy fehércsoki pöttyöket.
- Kókuszos verzió – joghurt helyett kókusztejet is használhatunk, és mehet bele egy kevés reszelt kókusz is.
Mindegyik működik a puhaság-trükkel!
Összességében
A gofri az a fajta reggeli vagy uzsonna, amit gyerek és felnőtt egyaránt imád. És ha megtanuljuk jól elkészíteni, akkor nem kell minden alkalommal az utolsó darabig befalni.
Sőt! Megéri előre dolgozni, és másnap is élvezni a munkánk gyümölcsét.
Mi kipróbáltuk, leteszteltük, és most már nálunk is mindig dupla adag készül.
Ha ti is szeretnétek másnap is puha, illatos gofrit reggelizni, akkor bátran próbáljátok ki ezt a receptet. Nem fogtok csalódni!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
A tökéletes gofri recept: kívül ropogós, belül puha – így készítsd el otthon!
A gofrik királynője: így készül a tökéletes, ropogós csoda otthon!
Diétás banános gofri recept – Egészséges reggeli, amit imádni fogsz!
Be the first to comment on "Puha marad, mint frissen: a gofri, ami másnap is álomfinom!"