Joghurtos gofri – Puha, könnyű és ellenállhatatlanul finom!
A gofri igazi hétvégi klasszikus, amit mindenki szeret. Ropogós szélek, puha belső, és persze a végtelen variációs lehetőség! De mi lenne, ha a hagyományos receptet egy kicsit felturbóznánk? A joghurtos gofri pontosan ezt teszi: extra könnyedséget és lágy textúrát ad, ráadásul egészségesebb is lehet.
Nézzük meg, hogyan készíthetjük el!
Miért éppen joghurtos gofri?
A joghurt nemcsak selymes állagot ad a tésztának, hanem egy kis savassága segít a gofri tökéletesen puha belsejének kialakulásában. Emellett a joghurt természetes módon gazdag fehérjében, ami tartalmasabbá teszi az ételt, és hosszabb ideig eltelít. Ha eddig még nem próbáltátok így a gofrit, itt az ideje!
Hozzávalók
Egy jó gofri titka az arányokban rejlik. Ezzel a recepttel körülbelül 6-8 gofrit készíthettek, attól függően, milyen vastagon szeretitek.
Szükséges alapanyagok:
- 250 g liszt (finomliszt vagy teljes kiőrlésű is jó)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukor (vagy méz, ha egészségesebb verziót szeretnétek)
- 1 teáskanál vaníliakivonat (elhagyható, de nagyon feldobja)
- 2 tojás
- 200 ml natúr joghurt (lehetőleg sűrűbb, görög joghurt is lehet)
- 100 ml tej (vagy növényi tej, ha laktózmentesen készítenétek)
- 50 ml olvasztott vaj (vagy semleges ízű olaj)
- 1 teáskanál citromlé (opcionális, segíti a szódabikarbóna hatását)
Ha extrán ropogós gofrira vágytok, egy kis kukoricakeményítő hozzáadása is csodákat tehet!
Lépésről lépésre: így készítsük el a tökéletes joghurtos gofrit
Most pedig lássuk az elkészítés pontos menetét!
1. A száraz hozzávalók összekeverése
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a cukrot. Ez az alapunk, érdemes alaposan elkeverni, hogy minden egyenletesen oszoljon el.
2. A nedves hozzávalók előkészítése
Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a joghurtot, a tejet, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot. Ha citromlevet használunk, azt is ebben a lépésben öntsük bele. Keverjük össze, amíg homogén masszát kapunk.
3. A két keverék egyesítése
A száraz hozzávalókhoz fokozatosan öntsük hozzá a nedves keveréket. Óvatosan keverjük el egy spatulával vagy fakanállal. Ne keverjük túl! A cél, hogy egyenletes tészta legyen, de ha marad benne egy-két kisebb lisztcsomó, az nem gond.
4. A tészta pihentetése
Hagyjuk a tésztát 5-10 percig pihenni. Ez idő alatt a sütőpor és a szódabikarbóna elkezd dolgozni, és a tészta levegősebb lesz.
5. Gofrisütés
Melegítsük elő a gofrisütőt és kenjük ki egy kevés vajjal vagy olajjal. Egy merőkanál segítségével adagoljuk a tésztát a sütőbe. Ne töltsük túl! A gofri sütés közben kicsit meg fog nőni.
Süssük 3-5 percig, amíg szép aranybarnára pirul. Ha ropogósabb eredményt szeretnénk, a sütési idő végén még pár másodpercig hagyjuk a gofrisütőben.
Hogyan tálaljuk?
A gofriban az egyik legjobb dolog, hogy szinte bármivel variálható! Íme néhány ötlet:
Édes változatok:
- Friss gyümölcsökkel és mézzel – egyszerű, de mindig beválik.
- Nutellával és banánnal – ha valami igazán kényeztetőre vágyunk.
- Vaníliafagylalttal és karamellszósszal – egy kis extra luxusérzés.
- Pudinggal és tejszínhabbal – garantált kedvenc a gyerekeknek.
Sós variációk:
- Bacon és sajt – különleges, de meglepően finom párosítás.
- Krémes avokádóval és tojással – tökéletes reggeli opció.
- Fokhagymás tejföllel és kaporral – friss és könnyű nyári harapnivaló.
Tippek és trükkök a tökéletes gofrihoz
- Ha szeretnénk, hogy másnap is finom maradjon, sütés után hagyjuk teljesen kihűlni, majd légmentesen zárható dobozban tároljuk. Melegítéshez egy sütőben vagy egy pirítóban pillanatok alatt visszanyeri a ropogósságát.
- Ne spóroljunk a pihentetéssel! A tészta 5-10 percnyi állás után sokkal levegősebb lesz.
- Ha gluténmentes változatot készítenénk, használhatunk mandulalisztet vagy zabpehelylisztet is.
- Sütőpor vagy szódabikarbóna? Ha csak az egyik van otthon, nem gond! Használjunk 1,5 teáskanál sütőport vagy fél teáskanál szódabikarbónát citromlével kombinálva.
- A ropogósabb gofri titka: Adhatunk egy kis extra vajat vagy olajat a tésztához, illetve sütés után rácson hagyjuk kihűlni, ne tányéron, hogy ne puhuljon be az alja.
Összességében
A joghurtos gofri a tökéletes választás, ha valami könnyed, mégis laktató finomságot szeretnénk. A joghurt puhaságot, a sütőpor és a szódabikarbóna légies textúrát, a vaj pedig gazdag ízt ad neki. Ráadásul szinte bármivel variálhatjuk – legyen az édes vagy sós feltét.
Próbáljátok ki!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Csokis gofri: A tökéletes kényeztetés minden napszakra!
Lisztmentes csoda: Így készíts mennyei gofrit otthon percek alatt!
Tökéletes gofri margarin nélkül: Egyszerű recept minden alkalomra!
Be the first to comment on "Légiesen könnyű joghurtos gofri – A recept, amit mindig is kerestél!"