Légiesen könnyű joghurtos gofri – A recept, amit mindig is kerestél!

Joghurtos gofri
Joghurtos gofri

Joghurtos gofri – Puha, könnyű és ellenállhatatlanul finom!

A gofri igazi hétvégi klasszikus, amit mindenki szeret. Ropogós szélek, puha belső, és persze a végtelen variációs lehetőség! De mi lenne, ha a hagyományos receptet egy kicsit felturbóznánk? A joghurtos gofri pontosan ezt teszi: extra könnyedséget és lágy textúrát ad, ráadásul egészségesebb is lehet.

Nézzük meg, hogyan készíthetjük el!

Miért éppen joghurtos gofri?

A joghurt nemcsak selymes állagot ad a tésztának, hanem egy kis savassága segít a gofri tökéletesen puha belsejének kialakulásában. Emellett a joghurt természetes módon gazdag fehérjében, ami tartalmasabbá teszi az ételt, és hosszabb ideig eltelít. Ha eddig még nem próbáltátok így a gofrit, itt az ideje!

Hozzávalók

Egy jó gofri titka az arányokban rejlik. Ezzel a recepttel körülbelül 6-8 gofrit készíthettek, attól függően, milyen vastagon szeretitek.

Szükséges alapanyagok:

  • 250 g liszt (finomliszt vagy teljes kiőrlésű is jó)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál cukor (vagy méz, ha egészségesebb verziót szeretnétek)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat (elhagyható, de nagyon feldobja)
  • 2 tojás
  • 200 ml natúr joghurt (lehetőleg sűrűbb, görög joghurt is lehet)
  • 100 ml tej (vagy növényi tej, ha laktózmentesen készítenétek)
  • 50 ml olvasztott vaj (vagy semleges ízű olaj)
  • 1 teáskanál citromlé (opcionális, segíti a szódabikarbóna hatását)

Ha extrán ropogós gofrira vágytok, egy kis kukoricakeményítő hozzáadása is csodákat tehet!

Lépésről lépésre: így készítsük el a tökéletes joghurtos gofrit

Most pedig lássuk az elkészítés pontos menetét!

1. A száraz hozzávalók összekeverése

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a cukrot. Ez az alapunk, érdemes alaposan elkeverni, hogy minden egyenletesen oszoljon el.

2. A nedves hozzávalók előkészítése

Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a joghurtot, a tejet, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot. Ha citromlevet használunk, azt is ebben a lépésben öntsük bele. Keverjük össze, amíg homogén masszát kapunk.

3. A két keverék egyesítése

A száraz hozzávalókhoz fokozatosan öntsük hozzá a nedves keveréket. Óvatosan keverjük el egy spatulával vagy fakanállal. Ne keverjük túl! A cél, hogy egyenletes tészta legyen, de ha marad benne egy-két kisebb lisztcsomó, az nem gond.

4. A tészta pihentetése

Hagyjuk a tésztát 5-10 percig pihenni. Ez idő alatt a sütőpor és a szódabikarbóna elkezd dolgozni, és a tészta levegősebb lesz.

5. Gofrisütés

Melegítsük elő a gofrisütőt és kenjük ki egy kevés vajjal vagy olajjal. Egy merőkanál segítségével adagoljuk a tésztát a sütőbe. Ne töltsük túl! A gofri sütés közben kicsit meg fog nőni.

Süssük 3-5 percig, amíg szép aranybarnára pirul. Ha ropogósabb eredményt szeretnénk, a sütési idő végén még pár másodpercig hagyjuk a gofrisütőben.

Hogyan tálaljuk?

A gofriban az egyik legjobb dolog, hogy szinte bármivel variálható! Íme néhány ötlet:

Édes változatok:

  • Friss gyümölcsökkel és mézzel – egyszerű, de mindig beválik.
  • Nutellával és banánnal – ha valami igazán kényeztetőre vágyunk.
  • Vaníliafagylalttal és karamellszósszal – egy kis extra luxusérzés.
  • Pudinggal és tejszínhabbal – garantált kedvenc a gyerekeknek.

Sós variációk:

  • Bacon és sajt – különleges, de meglepően finom párosítás.
  • Krémes avokádóval és tojással – tökéletes reggeli opció.
  • Fokhagymás tejföllel és kaporral – friss és könnyű nyári harapnivaló.

Tippek és trükkök a tökéletes gofrihoz

  • Ha szeretnénk, hogy másnap is finom maradjon, sütés után hagyjuk teljesen kihűlni, majd légmentesen zárható dobozban tároljuk. Melegítéshez egy sütőben vagy egy pirítóban pillanatok alatt visszanyeri a ropogósságát.
  • Ne spóroljunk a pihentetéssel! A tészta 5-10 percnyi állás után sokkal levegősebb lesz.
  • Ha gluténmentes változatot készítenénk, használhatunk mandulalisztet vagy zabpehelylisztet is.
  • Sütőpor vagy szódabikarbóna? Ha csak az egyik van otthon, nem gond! Használjunk 1,5 teáskanál sütőport vagy fél teáskanál szódabikarbónát citromlével kombinálva.
  • A ropogósabb gofri titka: Adhatunk egy kis extra vajat vagy olajat a tésztához, illetve sütés után rácson hagyjuk kihűlni, ne tányéron, hogy ne puhuljon be az alja.

Összességében

A joghurtos gofri a tökéletes választás, ha valami könnyed, mégis laktató finomságot szeretnénk. A joghurt puhaságot, a sütőpor és a szódabikarbóna légies textúrát, a vaj pedig gazdag ízt ad neki. Ráadásul szinte bármivel variálhatjuk – legyen az édes vagy sós feltét.

Próbáljátok ki!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Csokis gofri: A tökéletes kényeztetés minden napszakra!

Lisztmentes csoda: Így készíts mennyei gofrit otthon percek alatt!

Tökéletes gofri margarin nélkül: Egyszerű recept minden alkalomra!

Be the first to comment on "Légiesen könnyű joghurtos gofri – A recept, amit mindig is kerestél!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*