Gyors bögrés gofri – ha valami finomra vágyunk, de nincs időnk pepecselni
Néha egyszerűen nincs időnk vagy kedvünk hosszasan sütögetni. Ismerős, ugye? Mégis vágyunk valami friss, ropogós és illatos édességre, ami feldobja a napot. Ilyenkor jön képbe a gyors bögrés gofri! Ez az a recept, amit bármikor előhúzhatunk a tarsolyunkból, akár reggelire, akár uzsonnára, vagy egy vasárnap délutáni nasira.
A cikkben megmutatjuk, hogyan készül lépésről lépésre ez a szuper egyszerű, de annál finomabb gofri, amit egy bögre segítségével keverhetünk ki – még mérleg sem kell hozzá. Próbáljuk ki bátran, és garantáltan bekerül majd a családi kedvencek közé!
Miért éppen bögrés gofri?
A válasz egyszerű: gyors, könnyen variálható, és alig van vele mosogatnivaló. Nincs szükség pontos méricskélésre, sem konyhamérlegre, így a kezdők számára is tökéletes választás. A bögre mint mérőeszköz pedig szinte minden háztartásban megtalálható – legyen az egy 2 dl-es teásbögre vagy a kedvenc kávés csészénk.
Ez a recept ideális akkor is, ha gyerekekkel sütögetnénk. Egyszerű, játékos, és a végeredmény… nos, az fantasztikusan finom!
Hozzávalók – amit bögre alapján mérünk
Itt most egy 2,5 dl-es bögre a mérőalapunk. Ha nekünk más méretű bögrénk van, használjuk végig ugyanazt minden alapanyaghoz.
- 2 bögre finomliszt
- 1 bögre tej
- 0,5 bögre olvasztott vaj vagy semleges ízű olaj
- 2 tojás
- 0,5 bögre cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 0,5 teáskanál szódabikarbóna (elhagyható, de levegősebb lesz vele)
Opcionálisan tehetünk bele egy kis reszelt citromhéjat vagy fahéjat, attól függően, milyen ízvilágra vágyunk.
Gofrisütő – előkészítés
Mielőtt nekiállnánk a tésztának, kapcsoljuk be a gofrisütőt, hogy mire elkészülünk a keveréssel, már forró legyen. Egy kevés olajjal vagy vajjal kenjük ki a sütőlapokat – akkor is, ha tapadásmentes a felület. Ezzel elkerülhetjük a letapadást, és szép aranybarnára sülnek majd a gofrik.
Lépésről lépésre – így készül a gyors bögrés gofri
1. lépés – A tojásos-cukros alap
Egy nagyobb tálba üssük bele a két tojást. Szórjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot. Kézi habverővel vagy egy villával keverjük jól össze, amíg kissé habos nem lesz az állaga. Ez a lépés segít, hogy a gofrink belül puha, kívül pedig finoman roppanós legyen.
2. lépés – Folyékony hozzávalók hozzáadása
Öntsük hozzá a tejet és az olvasztott (de már nem forró!) vajat vagy olajat. Ismét keverjük össze. Ez lesz a tészta nedves része.
3. lépés – Száraz hozzávalók bekeverése
Egy külön tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a csipet sót. A száraz elegyet apránként adjuk a nedveshez, miközben folyamatosan keverjük. Ez azért fontos, hogy ne maradjanak benne csomók. Ha sűrű a masszánk, egy kevés tejjel lazíthatunk rajta.
A cél: sűrűn folyó, sima tészta. Nem baj, ha kicsit testesebb, mint egy palacsintatészta – a gofri attól lesz jó.
4. lépés – Sütés
Amikor a gofrisütő forró, egy merőkanál segítségével adagoljuk a tésztát a formába. Ne tegyünk túl sokat, mert sütés közben a tészta megnő és kifolyhat. Zárjuk le a sütőt, és süssük 3-5 percig – attól függően, milyen a gépünk és mennyire szeretjük ropogósra.
Akkor jó, amikor aranybarna színt kap és könnyen elválik a sütőlapoktól.
5. lépés – Tálalás
Frissen a legjobb, de langyosan is nagyon finom. Szórjuk meg porcukorral, vagy kínáljunk mellé lekvárt, juharszirupot, friss gyümölcsöket, esetleg egy kis tejszínhabot.
Tippek, trükkök, variációk
1. Ha csokisat szeretnénk –
Adjunk a tésztához 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport, és csepegtessünk bele egy kis olvasztott étcsokit.
2. Gyümölcsökkel turbózva –
Keverjünk a masszába apróra vágott banánt, reszelt almát vagy pár szem áfonyát. Ezek nemcsak ízt, hanem egy kis természetes édességet is adnak.
3. Laktózmentes verzió –
A tej helyettesíthető növényi itallal (pl. zab- vagy mandulatej), a vaj pedig olajjal. Az íz így is szuper lesz.
4. Fűszeresen őszi hangulatban –
Egy teáskanál fahéj, fél mokkáskanál szerecsendió és egy csipet gyömbérpor csodákra képes. Karácsonyi hangulatra vágyunk? Akkor ez a kombináció telitalálat.
Mennyi gofri lesz ebből?
A fenti mennyiségből kb. 6-8 nagyobb gofri készül – ez persze függ a gofrisütő méretétől is. Ha sokan vagyunk, érdemes duplázni az adagot.
Tárolás – ha maradna...
Bár ez ritkán fordul elő, de ha mégis maradna belőle, légmentesen zárható dobozban 1-2 napig eláll. Sütőben vagy kenyérpirítóban újramelegítve újra ropogós lesz. Lefagyasztani is lehet – csak fektessük egymás mellé, így nem ragadnak össze. Reggelire pár perc a sütőben, és olyan, mintha frissen sült volna.
Egy kis plusz: gofri reggelire? Igen!
Ha időnk engedi, reggelire is kiváló választás. Akár előző este elkészíthetjük a tésztát, betesszük a hűtőbe, és reggel már csak sütnünk kell. Friss gyümölcs, joghurt, méz – és kész is a napindító lakoma.
Összességében
A gyors bögrés gofri nemcsak praktikus és egyszerű, hanem szuper finom is. Nem kell hozzá különleges alapanyag, sem órákig tartó előkészület. Csak egy bögre, pár hozzávaló, egy gofrisütő – és máris élvezhetjük az aranybarna, illatos, kívül ropogós, belül puha finomságot.
Ha egyszer kipróbáljuk, garantáltan gyakori vendég lesz az asztalunkon!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Tökéletes gofri kis adagban – Ropogós kívül, puha belül, percek alatt!
A tökéletes gofri titka: egyszerű recept, amivel mindig sikerül!
Margarinos gofri recept – Ropogós, könnyű és ellenállhatatlanul finom!
Be the first to comment on "Gofri bögremértékkel? Igen, és zseniálisan finom!"