Gofri sütése gofrisütő nélkül – Igen, lehetséges, és még finom is!
Ha valaha is megkívántuk a frissen sült, kívül ropogós, belül puha gofrit, de nem volt otthon gofrisütőnk, akkor ez a cikk pont nekünk szól. Igen, lehetséges gofrit készíteni gofrisütő nélkül is – és nem csak lehetséges, hanem kifejezetten élvezetes is.
Ma megmutatjuk, hogyan készíthetünk mennyei gofrit serpenyőben vagy sütőben, egyszerű hozzávalókkal és néhány jól bevált praktikával.
Miért készítsünk gofrit gofrisütő nélkül?
A válasz egyszerű: nem mindenkinek van otthon gofrisütője, viszont a gofri iránti vágy bármikor ránk törhet – például egy vasárnap reggelen, amikor éppen csak egy serpenyő árválkodik a tűzhelyen. Nem kell lemondanunk erről az élményről, csak egy kicsit kreatívnak kell lennünk.
És őszintén? Néha jobb is a gofri, ha nem nyomjuk bele egy mélyrácsos sütőformába. Egy serpenyőben sült változat kicsit más lesz, de ugyanolyan finom – sőt, sokszor még szaftosabb is marad belül.
Mire lesz szükségünk?
A hozzávalók nem bonyolultak, és szinte biztos, hogy mind megtalálható a kamránkban vagy a hűtőnkben.
Alap gofri tésztához:
- 2 db tojás
- 25 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 1 dl olvasztott vaj vagy semleges ízű olaj
- 2 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
Tálaláshoz (opcionális, de erősen ajánlott):
- Friss gyümölcs
- Porcukor
- Méz vagy juharszirup
- Nutella vagy más mogyorókrém
- Tejszínhab
- Fagylalt (ha igazán kényeztetnénk magunkat)
Lépésről lépésre: így készítsünk gofrit serpenyőben
1. lépés: A tojásokat válasszuk szét
Először is válasszuk szét a tojások fehérjéit és sárgájáit. A fehérjét tegyük külön tálba, mert ezt majd kemény habbá verjük. Ez adja meg a gofri légies, könnyű állagát – gofrisütő nélkül is.
2. lépés: Keverjük ki a sárgáját
A sárgákat keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral és az olvasztott vajjal. Ha szeretnénk egy kis extra ízt, adhatunk hozzá egy kevés citromhéjat vagy fahéjat is – de ez ízlés dolga.
3. lépés: Jöhet a száraz rész
A lisztet keverjük el a sütőporral és a sóval, majd adagoljuk hozzá fokozatosan a sárgás keverékhez. Felváltva öntsük hozzá a tejet is. Az állagnak sűrű palacsintatésztához kell hasonlítania – ha túl sűrű, egy kevés tejjel lazítsuk.
4. lépés: Verjük fel a fehérjét
A tojásfehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval. Ezt a habot óvatosan forgassuk bele a masszába – ne keverjük túl, csak finoman dolgozzuk össze.
5. lépés: Melegítsük fel a serpenyőt
Egy tapadásmentes serpenyőt (lehetőleg vastag aljú legyen) melegítsünk elő közepes lángon. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a tészta leragadna-e, kenjük ki egy kevés vajjal vagy olajjal.
6. lépés: Süssük a gofrit!
Öntsünk egy adag tésztát a serpenyő közepére, majd kanállal vagy spatulával terítsük el kb. 1 cm vastagon. Süssük oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarna nem lesz. Óvatosan fordítsuk meg, és a másik oldalt is süssük készre.
Ha nagyobb serpenyőnk van, egyszerre több kis kerek gofrit is készíthetünk.
Alternatíva: gofri sütőben, muffinformában
Ha nincs kedvünk serpenyőzni, de van egy sütőnk és egy muffinformánk, akkor ez az opció is tökéletes!
Így csináljuk:
- Készítsük el ugyanazt a tésztát, mint a fenti receptben.
- Vajazzuk ki a muffinformákat.
- Kanalazzunk bele kb. 2 evőkanálnyi tésztát minden mélyedésbe.
- Előmelegített sütőben 180 °C-on süssük kb. 15 percig.
- Amikor enyhén aranybarna a teteje, vegyük ki, hagyjuk pár percet hűlni, majd borítsuk ki.
Nem lesz ropogós, de finoman puha, édes, mini-gofri muffinokat kapunk.
Tippek, trükkök, variációk
Nem elég édes? Adjunk még egy kanál cukrot a tésztához, vagy keverjünk bele egy kis mézet.
Szeretjük a ropogós kérget? Egy kis extra vaj a serpenyőbe csodákat tesz.
Variációk a tésztában:
- Reszelt alma és fahéj
- Darabolt étcsoki
- Apróra vágott dió vagy mandula
- Reszelt citrom- vagy narancshéj
Gluténmentesen is működik: Használhatunk rizslisztet, zabpehelylisztet vagy GM lisztkeveréket.
Tálalási ötletek – avagy mitől lesz igazán gofris a gofri?
Bár maga a forma más, mint amit a gofrisütő ad, a hangulatot bőven meg tudjuk idézni a tálalással.
Például így:
- Egy adag ropogós serpenyős gofri
- Egy gombóc vaníliafagyi a tetején
- Friss eper vagy málna mellé
- Egy csík olvasztott étcsoki
- És egy pici mentalevél díszítésként
Egyszerű, de fantasztikus.
Gofri reggelire? Naná!
Reggelire, uzsonnára vagy akár desszertként – ezek a gofrik minden napszakban megállják a helyüket. A gyerekek imádni fogják, és mi is.
Ráadásul a tészta előző este is elkészíthető, reggel csak fel kell keverni, és már mehet is a serpenyőbe.
Összességében
A gofri sütése gofrisütő nélkül nem csak vészmegoldás. Valójában egy teljesen új élmény, amitől még közelebb kerülhetünk a házi sütés örömeihez. Ráadásul nem kell hozzá semmi extra eszköz, csak egy kis kíváncsiság és egy serpenyő.
Szóval ha eddig csak álmodoztunk róla, most itt az ideje, hogy belevágjunk!
És ki tudja – lehet, hogy annyira megszeretjük ezt a verziót, hogy a gofrisütőt már meg sem vesszük.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
A világ legegyszerűbb gofri receptje – mégis tökéletesen puha!
Egészséges gofri, amit nyugodt szívvel ehetsz reggelire is.
Egészséges és isteni: így készül a tökéletes mentes gofri otthon.
Be the first to comment on "Így süss isteni gofrit gofrisütő nélkül – Serpenyőben is működik!"