Gofri olajjal – puha belül, ropogós kívül!
Nincs is jobb, mint egy tányér illatos, frissen sült gofri reggelire vagy egy lustább délutánra. A legtöbben tejjel, vajjal, esetleg margarinnal készítik, de mi most kipróbáltuk olajjal, és meg kell mondjuk: meglepően finom lett! Könnyen keverhető, laktató, és ami még jobb – nincs szükség hozzá semmi különleges hozzávalóra.
Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan készül a gofri olajjal, miért érdemes így kipróbálni, és hozunk néhány tippet is a tökéletes textúrához és ízesítéshez.
Miért éppen olajjal?
Sokan kérdezik: nem jobb a vaj? Lehet, hogy van, akinek jobban ízlik a vajas változat, de az olajjal készült gofri isteni puha, ráadásul:
- kevesebb mosogatnivalóval jár (nem kell olvasztani semmit),
- olcsóbb és mindig kéznél van,
- a gofri ropogósabb lesz, ha jól eltaláljuk az arányokat,
- és laktózmentes étrendbe is könnyebben beilleszthető.
Az olaj nem ad karakteres ízt, de épp ez benne a jó: hagyja érvényesülni a vaníliát, a fahéjat, vagy amit mi szeretnénk beletenni.
Hozzávalók (kb. 8-10 darabhoz)
- 2 db tojás
- 2,5 dl tej
- 0,5 dl étolaj (napraforgó a legjobb, de kókuszolaj is mehet)
- 20 dkg liszt (finomliszt, de mehet bele egy kis zabpehelyliszt is, ha szeretnénk)
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
- 1 csomag vaníliás cukor vagy fél rúd vanília kikapart belseje
Extra opciók, ha variálnánk: reszelt citromhéj, fahéj, kakaópor vagy egy kis reszelt alma is mehet bele.
Lépésről lépésre – így készül a gofri olajjal
1. Előkészületek
Készítsük elő a gofrisütőt, ha elektromos, dugjuk be és hagyjuk melegedni. Ha régi, láng felett használatos, akkor zsírozzuk be kicsit, nehogy beleragadjon az első adag.
Közben vegyünk elő két keverőtálat: az egyikben jönnek a száraz, a másikban a nedves hozzávalók.
2. Száraz hozzávalók összekeverése
Szitáljuk át a lisztet, keverjük hozzá a sütőport, a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot. Ha szeretnénk, ilyenkor jöhet a fahéj vagy a kakaó is. A lényeg, hogy minden egyenletesen eloszoljon.
3. Nedves hozzávalók előkészítése
A másik tálban üssük fel a tojásokat, öntsük hozzá a tejet és az olajat. Alaposan keverjük el habverővel vagy egy nagyobb villával. Nem baj, ha kicsit habos lesz a teteje – ettől még lazább lesz a tészta.
4. A nagy egyesítés
Most öntsük a nedves keveréket a szárazhoz, és fakanállal vagy kézi habverővel dolgozzuk össze. Nem kell túl sokáig keverni, csak épp annyit, hogy ne maradjanak benne lisztcsomók.
Ha túl sűrűnek tűnik, öntsünk hozzá még egy kevés tejet. Ha túl híg, egy evőkanál liszt segít rajta. A jó tészta olyan, mint a sűrű palacsintatészta.
5. Sütés – a legjobb rész
A gofrisütő már forró, ideje kezdeni! Egy merőkanállal adagoljunk a sütőbe annyit, hogy ne follyon ki oldalra, de minden sarkot kitöltsön. Csukjuk rá a fedelét, és süssük kb. 3-5 percig, attól függően, mennyire ropogósan szeretjük.
Ne piszkáljuk közben! Csak ha már illatozik és picit elkezd gőzölni a széle – akkor van kész. Óvatosan nyissuk fel, és lapáttal vagy villával emeljük ki.
6. Tálalás
Azonnal is ehetjük, de ha nagyobb adagot sütünk, tegyük őket rácsra hűlni, hogy ne puhuljanak be az alsó oldalukon.
A tetejére jöhet bármi:
- porcukor
- juharszirup vagy méz
- friss gyümölcs
- nutella
- tejszínhab
- lekvár
- sós változat esetén akár egy tükörtojás vagy bacon is!
Tippek, trükkök – amit mi is megtanultunk
- A sütő ne legyen langyos – csak akkor adagoljuk bele a tésztát, ha tényleg forró.
- Ne nyitogassuk a sütés közben. A gőz dolgozik helyettünk!
- Az olajból ne tegyünk túl sokat. Fél deci bőven elég, különben túl zsíros lesz a végeredmény.
- Ha gyerekeknek készítjük, használhatunk egy kis reszelt almát vagy banánt a tésztába – így még édesebbé tehetjük, kevesebb cukorral is.
Sós gofri? Miért ne!
Az olajjal készült tészta remek alap sós változatokhoz is. Ha kihagyjuk belőle a cukrot és a vaníliát, akkor mehet bele egy csipet bors, reszelt sajt, snidling, vagy akár apróra vágott sonka is.
Tálalhatjuk tejföllel, salátával vagy tükörtojással. Kiváló brunch-ötlet!
Gofri előre is elkészíthető?
Persze! A tésztát lefedve a hűtőben tárolhatjuk 1 napig. Sütés előtt keverjük át. A megsült gofrik pedig remekül újramelegíthetők sütőben vagy pirítóban. Így napokig élvezhetjük a friss ízt, ropogós élménnyel.
Változatok, amikkel játszhatunk
- Csokis változat: adjunk a tésztához kakaót és csokidarabokat.
- Citromos-mákos: egy fél citrom héja + egy evőkanál mák – mennyei!
- Kókuszos: tegyünk bele 2-3 evőkanál kókuszreszeléket és egy kevés kókusztejet.
- Teljes kiőrlésű: a liszt felét cseréljük teljes kiőrlésűre, és adjunk hozzá plusz 1-2 evőkanál tejet.
Összességében
Az olajjal készült gofri nemcsak gyors és egyszerű, hanem finom is. Tökéletes hétvégi reggeli, uzsonna vagy vendégváró finomság. Nem kell hozzá semmi extra, a tészta jól kezelhető, a végeredmény pedig garantáltan mosolyt csal mindenki arcára.
Kísérletezzünk bátran a fűszerekkel, a feltétekkel vagy akár a tészta állagával – és ha egyszer belejövünk, mindig kéznél lesz ez az alaprecept.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Gofri sütőpor nélkül? Így lesz tökéletesen ropogós és levegős minden falat!
Gofriimádóknak kötelező: a legfinomabb tészták egy cikkben.
Ropogós, sós és isteni finom – így készül az egészséges gofri otthon.
Be the first to comment on "Gofri olajjal? Igen, és még finomabb is, mint gondolnád!"