Gofri kosárkák: a desszert, amiért minden vendég rajongani fog!

Gofri kosárka recept
Gofri kosárka recept

Gofri kosárka recept: ropogós finomság, ami mindenkit levesz a lábáról

Szeretnénk ma egy igazán izgalmas, mégis egyszerű desszertet bemutatni, amit imádni fog a család apraja-nagyja. A gofri kosárka tökéletes választás, ha valami különlegeset tálalnánk, de nem szeretnénk órákat a konyhában tölteni.

Ezek az aranybarna kis kosárkák nemcsak szépek, hanem sokféleképpen variálhatók is. Tejszínhabbal, gyümölccsel, fagyival, pudinggal – ahogy csak szeretnénk!

Most megmutatjuk lépésről lépésre, hogyan készítsük el őket otthon, egyszerű hozzávalókból.

Mi is az a gofri kosárka?

A gofri kosárka egy ropogósra sütött gofri tészta, amit forrón kis kosár formájúra hajlítunk – például egy muffinforma vagy üvegpohár segítségével. Ha kihűl, megőrzi ezt az alakját, így ideális kis „tálként” működik mindenféle édes töltelékhez.

Nem kell hozzá más, csak egy klasszikus gofri alaprecept, egy kis türelem, és néhány kreatív ötlet a töltelékhez.

Hozzávalók (kb. 8-10 kisebb kosárkához)

A gofri tésztához:

  • 2 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 15 dkg finomliszt
  • fél teáskanál sütőpor

A formázáshoz:

  • muffinforma vagy kis üvegpohár
  • egy tiszta konyharuha vagy kesztyű a kéz védelméhez

Töltelék ötletek (ízlés szerint):

  • friss eper, áfonya, banán
  • tejszínhab
  • vaníliás vagy csokis puding
  • fagylalt
  • mogyorókrém, karamellszósz

A gofri kosárka elkészítése lépésről lépésre

1. Készítsük el a tésztát

Kezdjük azzal, hogy egy nagyobb tálba ütjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót. Alaposan összekeverjük kézi habverővel vagy robotgéppel, míg kissé habos lesz.

Ezután hozzáöntjük az olvasztott vajat, majd a tejet is. Végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet.

Dolgozzuk simára a masszát. Nem baj, ha kicsit sűrűbb, mint a palacsintatészta – pont így jó!

Tegyük félre 5-10 percre pihenni, amíg előkészítjük a gofrisütőt és a formákat.

2. Süssük ki a gofrikat

Melegítsük elő a gofrisütőt. Ha szükséges, enyhén kenjük ki olajjal vagy vajjal.

Ezután merőkanálnyi adagokat tegyünk a sütőbe, de csak vékony rétegben, mert nem szeretnénk vastag gofrikat. A cél az, hogy hajlékonyak maradjanak sütés után, de már legyen egy kis tartásuk.

Süssük őket aranybarnára, de ne túl ropogósra, különben törnek majd hajlítás közben.

3. Formázzuk meg a kosárkákat

Amint elkészült egy adag gofri, azonnal, még melegen vegyük ki, és gyorsan hajlítsuk kosárka alakúra.

Ehhez tekerjük rá például egy kis üvegpohár talpára, vagy helyezzük egy muffinforma mélyedésébe. Finoman nyomkodjuk bele, hogy felvegye a formát.

Használjunk konyharuhát vagy hőálló kesztyűt, mert forró lesz!

Néhány perc múlva, ha kihűl, megőrzi ezt a szép, kosárszerű formát. Ismételjük ezt meg az összes gofrival.

4. Töltsük meg ízlés szerint

Ha minden kosárka elkészült és kihűlt, jöhet a móka!

A legegyszerűbb verzió, ha megtöltjük egy kis vaníliapudinggal, ráhalmozunk pár szem epret és tejszínhabot nyomunk a tetejére. Már így is fantasztikus.

De ha igazi nyári desszertet szeretnénk, próbáljuk ki fagylalttal, áfonyával, mentával. Egy csepp karamellszósz is csodát tesz.

Akár csokis-mogyorókrémes változatot is készíthetünk banánkarikákkal. A gyerekek kedvence lesz!

Mire figyeljünk a készítés során?

  • Ne süssük túl a gofrit! Ha túlságosan ropogósra sül, már nem lehet hajlítani, eltörik.
  • Gyorsan kell dolgozni. Csak melegen formázható, tehát minden formázás után süssük a következőt.
  • Ne tegyük hűtőbe. A kosárkák elveszítik ropogósságukat, ha párás helyen tároljuk őket.

Érdemes inkább frissen megtölteni őket, és azonnal tálalni.

Tálalási ötletek vendégváráshoz

Ha vendégeket várunk, a gofri kosárka igazi látványdesszert lehet. Tálalhatjuk őket egy nagy tálcán, különféle töltelékekkel.

Akár mini „gofri bár” is készülhet, ahol mindenki maga állíthatja össze a saját édességét – vaníliafagyival, friss gyümölccsel, csokiöntettel.

Gyerekzsúron, nyári kerti partin vagy családi vasárnapokon is garantált a siker!

Variációk, ha kipróbálnánk valami mást

Szeretünk kísérletezni, és ezek a kosárkák tökéletesek erre! Néhány ötlet:

  • Kakaós tészta: a liszt egy részét cseréljük le holland kakaóporra.
  • Fahéjas ízvilág: adjunk a tésztához 1 teáskanál őrölt fahéjat.
  • Citromos verzió: reszeljünk bele egy fél citrom héját, és keverjünk egy kevés citromlevet is a tésztába.

A variációknak csak a fantáziánk szab határt!

Összességében

Kis munka, nagy öröm…

A gofri kosárka nemcsak finom és különleges, hanem szórakoztatóan egyszerű is. Egy kis kreativitással és pár alaphozzávalóval csodás desszertet varázsolhatunk belőle akár fél óra alatt.

Ráadásul minden alkalomra megállja a helyét – legyen az egy gyors hétvégi finomság vagy egy ünnepi vacsora lezárása.

Próbáljuk ki bátran, és osszuk meg az élményt másokkal is!

Tipp: Ha előre dolgoznánk, a kosárkákat 1-2 nappal korábban is elkészíthetjük – csak légmentesen tároljuk őket, hogy ne puhuljanak meg. A töltést viszont mindig frissen végezzük.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

A világ legegyszerűbb gofri receptje – mégis tökéletesen puha!

Egészséges gofri, amit nyugodt szívvel ehetsz reggelire is.

Egészséges és isteni: így készül a tökéletes mentes gofri otthon.

Be the first to comment on "Gofri kosárkák: a desszert, amiért minden vendég rajongani fog!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*