Finom puha gofri recept: így készül a tökéletes reggeli boldogság!
A gofri az egyik legkedvesebb reggeli finomság, amit bármikor előkaphatunk, ha valami édesre, mégis gyorsra vágyunk. A finom puha gofri receptje egyszerű, a végeredmény viszont mennyei!
Most megmutatjuk lépésről lépésre, hogyan készíthetjük el mi is otthon, akár hétköznap reggel, akár hétvégi brunchra.
És ne aggódjunk: nem kell profi cukrásznak lennünk hozzá.
Miért imádjuk a puha gofrit?
Mert kívül enyhén roppan, belül viszont lágy, levegős, omlós. Egy kis vajjal, juharsziruppal, gyümölccsel vagy akár csokikrémmel tálalva olyan élményt nyújt, amitől garantáltan jobb kedvvel indul a napunk.
A jó gofri titka a megfelelő tésztában rejlik. Ha túl sok lisztet teszünk bele, száraz lesz. Ha kevés a folyadék, nem lesz elég puha. Szóval egyensúlyt kell találnunk – és mi már kikísérleteztük helyettetek!
Hozzávalók – az alaprecepthez
Ez a mennyiség kb. 6-8 közepes méretű gofrihoz elegendő.
Ha többet szeretnénk készíteni, nyugodtan duplázzuk meg az adagot.
- 2 db tojás
- 30 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 5 dl tej
- 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- opcionálisan: 1 teáskanál reszelt citromhéj vagy fahéj
Eszközök, amire szükségünk lesz
- Gofrisütő
- Kézi habverő vagy robotgép
- Tál a keveréshez
- Merőkanál vagy kanál az adagoláshoz
- Szilikon ecset (vajazáshoz, ha nem tapadásmentes a sütőnk)
A finom puha gofri elkészítése – lépésről lépésre
1. lépés: Előkészületek
Kezdjük azzal, hogy előkészítünk mindent. Vegyük elő a tojásokat, a tejet, a vajat. A vajat (vagy margarint) egy kis edényben olvasszuk fel, majd tegyük félre hűlni, hogy ne legyen túl forró, amikor hozzáadjuk a tésztához.
Ha nem tapadásmentes a gofrisütőnk, készítsük elő a szilikon ecsetet és egy kis olajat vagy olvasztott vajat a kenéshez.
2. lépés: Száraz alapanyagok összeállítása
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot. Ha szeretnénk, ebbe a lépésbe reszelhetünk egy kis citromhéjat is, hogy üdítőbb, citrusosabb íze legyen a gofrinknak. Egy csipet fahéj szintén feldobja!
3. lépés: Nedves alapanyagok összekeverése
Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, majd öntsük hozzá a tejet és a langyosra hűlt vajat. Habverővel dolgozzuk össze. Nem kell túl sokáig verni, csak legyen egynemű a massza.
4. lépés: A tészta összeállítása
Most öntsük a nedves hozzávalókat a lisztes keverékhez. Kézi habverővel vagy robotgéppel keverjük össze csomómentesre. Ne dolgozzuk túl! Elég, ha homogén, sima állagú a tészta, mint egy sűrűbb palacsintatészta.
Ha úgy látjuk, hogy túl sűrű, tehetünk még bele egy kevés tejet. A cél egy kellemesen folyós, de nem híg állag.
5. lépés: Gofrisütés
Melegítsük elő a gofrisütőt. Ha nem tapadásmentes, kenjük ki egy kevés olajjal vagy vajjal. Amikor már forró, merjünk bele a tésztából annyit, hogy szépen kitöltse a formát, de ne folyjon túl.
Csukjuk le a tetejét, és süssük 4-5 percig, vagy amíg aranybarnára nem sül.
Ne nyissuk ki túl hamar – hagyjuk, hogy megsüljön szépen. A gőz és az illat elárulja, mikor lesz készen.
6. lépés: Tálalás
A frissen sült gofrikat rácsra vagy tálra tesszük, hogy kicsit hűljenek. Ne tegyük egymásra rögtön, mert a gőz átáztatja őket, és elveszítik a roppanós szélüket!
Tálalhatjuk vajjal, mézzel, juharsziruppal, tejszínhabbal, friss gyümölcsökkel, vagy akár lekvárral is.
TIPP: Így variálhatjuk a receptet
Ha valami különlegesebbre vágyunk, ezekkel a trükkökkel új szintre emelhetjük a gofrizást:
- Csokidarabos gofri: szórjunk a tésztába étcsoki- vagy tejcsoki darabokat
- Almás-fahéjas gofri: reszelt almával és extra fahéjjal
- Teljes kiőrlésű változat: a liszt felét cseréljük teljes kiőrlésűre
- Laktózmentes gofri: használjunk növényi tejet (pl. zabtej, mandulatej) és laktózmentes vajat
- Sós verzió: hagyjuk ki a cukrot, és reszelt sajttal vagy sonkával is feldobhatjuk
Hogyan tároljuk, ha marad belőle?
Ha netán maradna néhány darab (ritkán szokott…), azt is könnyen eltehetjük.
A kihűlt gofrikat légmentesen zárható dobozban 1-2 napig hűtőben tárolhatjuk. Tálalás előtt dobjuk őket pár percre meleg sütőbe vagy kenyérpirítóba, így újra visszanyerik roppanós külsejüket.
Fagyasztani is lehet! Egyesével csomagoljuk alufóliába vagy sütőpapírba, majd zacskózzuk be. Így akár 1 hónapig is eláll. Mikróban vagy pirítóban 1-2 perc alatt újramelegíthető.
Gofri-sztori: egy kis érdekesség a végére
Tudtuk, hogy a gofri eredete a középkori Európába nyúlik vissza? Már akkoriban is vaslapok között sütöttek mézes, tésztaszerű finomságokat. A modern, rácsos mintázatú gofri viszont Belgiumból hódította meg a világot – és nem véletlenül!
Ma már minden országban létezik saját változata, de a finom, puha belsejű, aranybarna gofri örök klasszikus marad.
Összességében
Reméljük, kedvet kaptunk egy kis otthoni gofrizáshoz! Ez a finom puha gofri recept tényleg megéri azt a pár perc munkát, amit belefektetünk.
Nem csak a reggeleket teszi szebbé, de bármelyik napszakban megállja a helyét – akár uzsonnára, akár egy lusta vasárnap délutánra.
Ha kipróbáltuk, jöhetnek a variációk. A gofri kreatív műfaj, és pont ez benne a legjobb!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Ropogós gofri otthon? Így lesz tökéletes kívül-belül!
Gofri tészta a hűtőből? – Így lesz másnap is tökéletes a reggelid!
Tökéletes gofri otthon? Így készül a kívül ropogós, belül puha csoda!
Be the first to comment on "A világ legegyszerűbb gofri receptje – mégis tökéletesen puha!"