Miért pont gofri?
Mert gyors, látványos, finom és szinte mindenki szereti. Kívül aranybarna, belül omlós, és a tetejére szinte bármit pakolhatunk, amit csak megkívánunk. Reggelire, tízóraira, délutáni nasinak vagy desszertként is tökéletes.
Ráadásul nem kell hozzá semmilyen különleges tudás – csak egy jó gofrisütő és néhány alap hozzávaló.
Milyen típusú édes gofrikat készíthetünk?
Az alaprecept a legtöbb gofri lelke, de aztán szinte bármerre elindulhatunk:
- klasszikus vaníliás
 - kakaós vagy csokidarabos
 - gyümölcsös változatok
 - joghurtos, tejfölös, túrós verziók
 - fahéjas, mézes, vagy akár karácsonyi fűszeres változat
 
Ebben a cikkben mutatunk háromféle receptet: egy alap klasszikusat, egy csokis változatot, és egy gyümölcsös gofrit friss gyümölcsökkel.
Klasszikus, vaníliás édes gofri recept
Ez az, amit minden gofrirajongónak érdemes megtanulnia.
Hozzávalók (kb. 6-8 darabhoz):
- 25 dkg finomliszt
 - 2 db tojás
 - 2,5 dl tej
 - 1 dl olvasztott vaj vagy napraforgóolaj
 - 1 csomag vaníliás cukor
 - 1 evőkanál kristálycukor
 - 1 teáskanál sütőpor
 - csipet só
 
Elkészítés lépésről lépésre:
- Először a száraz hozzávalókat keverjük össze egy nagyobb tálban: liszt, cukor, vaníliás cukor, sütőpor, só.
 - A tojásokat üssük fel, és verjük fel enyhén, majd adjuk hozzá a tejet és az olvasztott vajat (vagy olajat).
 - Öntsük a nedves hozzávalókat a lisztes keverékhez, majd keverjük simára. Ne használjunk robotgépet, csak egy kézi habverőt vagy fakanalat. Az a lényeg, hogy csomómentes tésztát kapjunk.
 - Melegítsük elő a gofrisütőt, majd kenjük meg vékonyan olajjal vagy vajjal az első sütéshez.
 - Adagoljuk bele a tésztát – ne túl sokat, mert sülés közben terül!
 - Süssük aranybarnára. Ez gofrisütőtől függően 3-5 percet vesz igénybe.
 - Rácsra téve hűtsük, hogy ropogós maradjon.
 
Tipp: A tetejére mehet friss gyümölcs, juharszirup, porcukor, vagy egy gombóc fagyi.
Csokis gofri recept (csokoládérajongóknak kötelező!)
Ez a változat olyan, mintha egy brownie és egy gofri találkozott volna. Igazi kényeztetés!
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
 - 2 db tojás
 - 1,5 dl tej
 - 0,5 dl tejszín
 - 10 dkg étcsokoládé (vagy tejcsoki, ízlés szerint)
 - 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
 - 8 dkg cukor
 - 1 dl olvasztott vaj
 - 1 teáskanál sütőpor
 - csipet só
 
Elkészítés lépésről lépésre:
- Olvasszuk meg a csokoládét vízgőz felett vagy mikróban, és hagyjuk egy kicsit hűlni.
 - Egy másik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: liszt, kakaópor, cukor, sütőpor, só.
 - A tojást, a tejet, a tejszínt és az olvasztott vajat habverővel keverjük el, majd adjuk hozzá az olvasztott csokit is.
 - A nedves és a száraz részeket keverjük össze, egészen simára.
 - Melegítsük elő a gofrisütőt, és süssük ki a gofrikat – ezek kicsit sűrűbbek, ragacsosabbak, így hosszabb sütési időre is szükség lehet (5-6 perc).
 - Ha kész, hintsük meg porcukorral vagy kínáljuk vaníliafagyival.
 
Extra ötlet: Durvára vágott dió vagy mogyoró mehet a tésztába is!
Friss gyümölcsös gofri – a könnyedebb, gyümölcsös nyári kedvenc
Ez a recept joghurtos tésztával készül, ami könnyed és frissítő – bármilyen gyümölccsel feldobható!
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
 - 1 db tojás
 - 2 dl natúr joghurt
 - 1 dl tej
 - 1 evőkanál cukor
 - 1 csomag vaníliás cukor
 - 1 teáskanál sütőpor
 - 1 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj
 - friss gyümölcs a tetejére (eper, banán, málna, áfonya, stb.)
 
Elkészítés:
- Egy tálban keverjük el a tojást, a joghurtot, a tejet és a vajat.
 - Egy másikban a lisztet, a sütőport, a cukrokat.
 - Öntsük össze a két részt, keverjük simára.
 - Melegítsük elő a sütőt, és süssük a gofrikat, amíg szép világosbarnák lesznek.
 - Tálalás előtt halmozzunk rá gyümölcsöt, és egy kis mézzel vagy juharsziruppal locsoljuk meg.
 
Ez a változat kifejezetten jól működik reggelire is!
Néhány extra tipp, amit érdemes megfogadni
- A gofrisütőt ne nyissuk fel idő előtt, különben kettészakadhat a tészta.
 - Ne tegyünk túl sok tésztát a formába, különben kifolyik oldalt, és nagy a takarítás.
 - Rácson hűtsük, hogy a gőz ne puhítsa fel a gofri alját.
 - Ha sokat szeretnénk egyszerre sütni és melegen tartani, 100 fokos sütőben tartsuk a kész darabokat.
 
Hogyan tároljuk a maradékot?
Ha maradna néhány darab (ami ritkán fordul elő), azt jól záródó dobozban a hűtőben 2-3 napig el tudjuk tenni. Melegítéskor egy forró serpenyőben vagy kenyérpirítóban visszanyerik a ropogósságukat.
Le is fagyaszthatjuk! Ehhez csak várjuk meg, míg teljesen kihűlnek, csomagoljuk be egyesével sütőpapírral, majd mehet zacskóba a fagyasztóba. Kiolvasztás után serpenyőben vagy sütőben melegíthetjük újra.
És mit tegyünk a tetejére?
A variációk száma végtelen. Itt van néhány ötlet:
- tejszínhab
 - fagylalt
 - mogyorókrém
 - gyümölcslekvár
 - karamellszósz
 - darált dió, mogyoró
 - friss gyümölcs
 - méz, juharszirup
 
A legjobb az egészben, hogy minden alkalommal másként tudjuk tálalni – így sosem unalmas.
Összességében
Kísérletezzünk bátran!
A gofri nemcsak finom, hanem egy szórakoztató, kreatív desszert is. Egy alaprecepttel indulunk, aztán egy kis fantáziával és néhány extrával máris új ízeket alkotunk. Ha gyerekek is vannak a háznál, ők is imádni fogják – nemcsak enni, hanem akár díszíteni is.
Tartsuk kéznél ezt a cikket, próbáljuk ki mindhárom receptet, és kísérletezzünk a saját kedvencünkkel. A gofrisütő legyen a barátunk, és a konyhát töltsük meg vaníliás, csokis, gyümölcsös illatokkal!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Ez a Nutellás gofri mindenkit levesz a lábáról – így készítsd el otthon lépésről lépésre!
Diétás cukkini gofri, amit nem lehet nem szeretni – ropogós, laktató és bűntudatmentes!
Bűntudat nélkül ropogós: diétás gofri, amit mindenki imádni fog!


Be the first to comment on "Imádni fogjátok! 3 isteni édes gofri recept, amit otthon is könnyedén elkészíthettek"