Gofri torta receptek – így készül a desszertek királynője házilag
A gofri torta hallatán rögtön beindul a fantáziánk, igaz? Egy puha, ropogós, réteges édesség, ami nemcsak látványos, hanem isteni finom is. A legjobb benne, hogy teljesen testre szabható: lehet gyümölcsös, csokis, tejszínes, mascarponés vagy akár karamellás.
Most megmutatjuk, hogyan készíthetünk otthon mi is lenyűgöző gofri tortákat – lépésről lépésre!
Mi is az a gofri torta?
A gofri torta nem más, mint több réteg gofri egymásra rakva, különféle krémekkel, gyümölcsökkel, öntetekkel elválasztva. Olyan, mint egy palacsintatorta, csak annál jóval izgalmasabb – textúrában, ízben és látványban is.
Az alapja természetesen a gofri, amit házilag is könnyedén el tudunk készíteni. A töltelék pedig csak a fantáziánkon múlik.
Mi kell egy jó gofrihoz?
Mielőtt belevágnánk a tortázásba, kezdjük az alapokkal. A gofri elkészítése nem ördöngösség, de fontos, hogy jó recepttel dolgozzunk.
Alap gofri recept (kb. 8-10 darabhoz):
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 2 dl tej
- 15 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- Csipet só
Elkészítés:
- A tojásokat válasszuk szét.
- A fehérjéket verjük kemény habbá.
- A sárgájához adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, az olvasztott vajat, a tejet és keverjük simára.
- A lisztet keverjük el a sütőporral és a csipet sóval, majd adjuk a tojássárgás keverékhez.
- Végül óvatosan forgassuk bele a tojáshabot.
- Forrósítsuk fel a gofrisütőt, kenjük ki egy kis vajjal vagy olajjal, és süssük ki a gofrikat szép aranybarnára.
Gofri torta #1: Tejszínes-epres álom
Ez egy könnyű, habos változat, amit bármilyen bogyós gyümölccsel elkészíthetünk, de eperrel verhetetlen.
Hozzávalók:
- 6-8 darab házi gofri
- 2 dl habtejszín
- 25 dkg eper
- 2-3 ek porcukor
- 1 csomag habfixáló (opcionális)
- Kevés citromlé
Elkészítés lépésről lépésre:
- Az epret mossuk meg, csepegtessük le és vágjuk szeletekre.
- A tejszínt verjük kemény habbá, adjuk hozzá a porcukrot és a habfixálót.
- Egy lapos tálra tegyünk egy gofrit, kenjük meg a tejszínhabbal, majd rakjunk rá egy réteg epret.
- Jöhet a következő gofri, megint krém, majd eper, és így tovább.
- A tetejét és az oldalát is díszíthetjük tejszínnel és pár szelet eperrel.
- Pihentessük a hűtőben legalább 1 órát, hogy összeérjenek az ízek.
Gofri torta #2: Csokis-mascarponés csoda
Ez a változat kicsit tömörebb, gazdagabb, igazi ínyenceknek való.
Hozzávalók:
- 6-8 gofri
- 25 dkg mascarpone
- 1 dl habtejszín
- 2 ek porcukor
- 2 ek kakaópor
- 1 tábla étcsoki
- 1 tk instant kávépor (opcionális)
Így készül:
- A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a kakaóporral.
- Verjük fel a tejszínt, majd óvatosan forgassuk bele a mascarponés krémbe.
- A csokit olvasszuk meg gőz fölött vagy mikróban.
- Rétegezzünk: gofri – krém – egy kis olvasztott csoki – következő gofri – és így tovább.
- A tetejét szintén krémmel és csokival kenjük meg, esetleg csokiforgáccsal is megszórhatjuk.
- Ha szeretnénk, egy kis kávéport keverhetünk a krémbe – ettől még izgalmasabb lesz.
Gofri torta #3: Túrókrémes-barackos nyári finomság
Egyszerű, gyors és frissítő. Igazi nyári desszert, amit egy hétköznapi délutánra is összedobhatunk.
Hozzávalók:
- 6 gofri
- 25 dkg túró
- 1 kis doboz tejföl
- 2-3 ek porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 konzerv őszibarack
Lépések:
- A túrót törjük át villával, keverjük össze a tejföllel, a cukrokkal.
- A barackot csepegtessük le, vágjuk kisebb darabokra.
- Rétegezzük a gofrikat a túrókrémmel és a barackdarabokkal.
- A tetejére mehet még egy kis túrókrém és pár szelet barack díszítésként.
- Pár óra hűtés után már szeletelhetjük is.
Tippek a tökéletes gofri tortához
- Gofrit előre is süthetünk – simán eláll másnapig hűtőben, sőt, le is fagyasztható.
- A rétegek közé szórhatunk diót, mogyorót, kókuszt vagy reszelt csokit – ezek extra ízt és ropogósságot adnak.
- Ne essünk túlzásba a töltelékkel – ha túl sok a krém, eláztathatja a gofrit.
- A hűtés kulcsfontosságú – ha legalább 1-2 órát pihen a hűtőben, sokkal szebben szeletelhető.
- Tálalás előtt díszítsük friss gyümölccsel, mentalevéllel vagy kevés porcukorral – az élmény nemcsak ízben, látványban is fokozódik.
Mivel tálaljuk?
A gofri torta mellé jól jön egy csésze kávé vagy tejeskávé. Nyáron egy gombóc fagylalt is fantasztikus kiegészítője lehet. Ha vendégeket várunk, a tortát kis üvegtányérokon tálalva igazán elegáns desszertet varázsolhatunk belőle.
Egy kis extra ötlet – mini gofri torták
Ha van szív formájú vagy kis méretű gofrisütőnk, készíthetünk mini tortácskákat is. Ezek tökéletesek szülinapokra, kerti partira vagy akár uzsonnára a gyerekeknek. Ugyanazokkal a krémekkel dolgozhatunk, csak kisebb adagokban. A végeredmény cuki és egy falat boldogság.
Összességében
A gofri torta az a fajta desszert, amiből mindig lehet újat kihozni. Ha egyszer elkészítjük, garantáltan kedvenc lesz. És nemcsak nálunk, hanem a családban is – a gyerekek, a vendégek, a szomszédok is imádni fogják.
Érdemes kísérletezni az ízekkel, a díszítésekkel, az állagokkal. Legközelebb például kipróbálhatjuk banánnal, karamellel, fahéjas almával vagy egy kis málnás krémsajttal. A lehetőségek végtelenek.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Puha marad, mint frissen: a gofri, ami másnap is álomfinom!
Ropogós gofri, mint régen: A retró recept, ami visszahozza a gyerekkor ízét
Strandos gofri otthon? Így süssük meg a nyarat pár perc alatt!
Be the first to comment on "Gofri torta őrület otthon: 3 mennyei recept, amitől minden vendég elolvad."