Imádni fogjátok! 3 isteni édes gofri recept, amit otthon is könnyedén elkészíthettek

Édes gofri receptek
Édes gofri receptek

Miért pont gofri?

Mert gyors, látványos, finom és szinte mindenki szereti. Kívül aranybarna, belül omlós, és a tetejére szinte bármit pakolhatunk, amit csak megkívánunk. Reggelire, tízóraira, délutáni nasinak vagy desszertként is tökéletes.

Ráadásul nem kell hozzá semmilyen különleges tudás – csak egy jó gofrisütő és néhány alap hozzávaló.

Milyen típusú édes gofrikat készíthetünk?

Az alaprecept a legtöbb gofri lelke, de aztán szinte bármerre elindulhatunk:

  • klasszikus vaníliás
  • kakaós vagy csokidarabos
  • gyümölcsös változatok
  • joghurtos, tejfölös, túrós verziók
  • fahéjas, mézes, vagy akár karácsonyi fűszeres változat

Ebben a cikkben mutatunk háromféle receptet: egy alap klasszikusat, egy csokis változatot, és egy gyümölcsös gofrit friss gyümölcsökkel.

Klasszikus, vaníliás édes gofri recept

Ez az, amit minden gofrirajongónak érdemes megtanulnia.

Hozzávalók (kb. 6-8 darabhoz):

  • 25 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • 2,5 dl tej
  • 1 dl olvasztott vaj vagy napraforgóolaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Először a száraz hozzávalókat keverjük össze egy nagyobb tálban: liszt, cukor, vaníliás cukor, sütőpor, só.
  2. A tojásokat üssük fel, és verjük fel enyhén, majd adjuk hozzá a tejet és az olvasztott vajat (vagy olajat).
  3. Öntsük a nedves hozzávalókat a lisztes keverékhez, majd keverjük simára. Ne használjunk robotgépet, csak egy kézi habverőt vagy fakanalat. Az a lényeg, hogy csomómentes tésztát kapjunk.
  4. Melegítsük elő a gofrisütőt, majd kenjük meg vékonyan olajjal vagy vajjal az első sütéshez.
  5. Adagoljuk bele a tésztát – ne túl sokat, mert sülés közben terül!
  6. Süssük aranybarnára. Ez gofrisütőtől függően 3-5 percet vesz igénybe.
  7. Rácsra téve hűtsük, hogy ropogós maradjon.

Tipp: A tetejére mehet friss gyümölcs, juharszirup, porcukor, vagy egy gombóc fagyi.

Csokis gofri recept (csokoládérajongóknak kötelező!)

Ez a változat olyan, mintha egy brownie és egy gofri találkozott volna. Igazi kényeztetés!

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1,5 dl tej
  • 0,5 dl tejszín
  • 10 dkg étcsokoládé (vagy tejcsoki, ízlés szerint)
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 8 dkg cukor
  • 1 dl olvasztott vaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Olvasszuk meg a csokoládét vízgőz felett vagy mikróban, és hagyjuk egy kicsit hűlni.
  2. Egy másik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: liszt, kakaópor, cukor, sütőpor, só.
  3. A tojást, a tejet, a tejszínt és az olvasztott vajat habverővel keverjük el, majd adjuk hozzá az olvasztott csokit is.
  4. A nedves és a száraz részeket keverjük össze, egészen simára.
  5. Melegítsük elő a gofrisütőt, és süssük ki a gofrikat – ezek kicsit sűrűbbek, ragacsosabbak, így hosszabb sütési időre is szükség lehet (5-6 perc).
  6. Ha kész, hintsük meg porcukorral vagy kínáljuk vaníliafagyival.

Extra ötlet: Durvára vágott dió vagy mogyoró mehet a tésztába is!

Friss gyümölcsös gofri – a könnyedebb, gyümölcsös nyári kedvenc

Ez a recept joghurtos tésztával készül, ami könnyed és frissítő – bármilyen gyümölccsel feldobható!

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj
  • friss gyümölcs a tetejére (eper, banán, málna, áfonya, stb.)

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverjük el a tojást, a joghurtot, a tejet és a vajat.
  2. Egy másikban a lisztet, a sütőport, a cukrokat.
  3. Öntsük össze a két részt, keverjük simára.
  4. Melegítsük elő a sütőt, és süssük a gofrikat, amíg szép világosbarnák lesznek.
  5. Tálalás előtt halmozzunk rá gyümölcsöt, és egy kis mézzel vagy juharsziruppal locsoljuk meg.

Ez a változat kifejezetten jól működik reggelire is!

Néhány extra tipp, amit érdemes megfogadni

  • A gofrisütőt ne nyissuk fel idő előtt, különben kettészakadhat a tészta.
  • Ne tegyünk túl sok tésztát a formába, különben kifolyik oldalt, és nagy a takarítás.
  • Rácson hűtsük, hogy a gőz ne puhítsa fel a gofri alját.
  • Ha sokat szeretnénk egyszerre sütni és melegen tartani, 100 fokos sütőben tartsuk a kész darabokat.

Hogyan tároljuk a maradékot?

Ha maradna néhány darab (ami ritkán fordul elő), azt jól záródó dobozban a hűtőben 2-3 napig el tudjuk tenni. Melegítéskor egy forró serpenyőben vagy kenyérpirítóban visszanyerik a ropogósságukat.

Le is fagyaszthatjuk! Ehhez csak várjuk meg, míg teljesen kihűlnek, csomagoljuk be egyesével sütőpapírral, majd mehet zacskóba a fagyasztóba. Kiolvasztás után serpenyőben vagy sütőben melegíthetjük újra.

És mit tegyünk a tetejére?

A variációk száma végtelen. Itt van néhány ötlet:

  • tejszínhab
  • fagylalt
  • mogyorókrém
  • gyümölcslekvár
  • karamellszósz
  • darált dió, mogyoró
  • friss gyümölcs
  • méz, juharszirup

A legjobb az egészben, hogy minden alkalommal másként tudjuk tálalni – így sosem unalmas.

Összességében

Kísérletezzünk bátran!

A gofri nemcsak finom, hanem egy szórakoztató, kreatív desszert is. Egy alaprecepttel indulunk, aztán egy kis fantáziával és néhány extrával máris új ízeket alkotunk. Ha gyerekek is vannak a háznál, ők is imádni fogják – nemcsak enni, hanem akár díszíteni is.

Tartsuk kéznél ezt a cikket, próbáljuk ki mindhárom receptet, és kísérletezzünk a saját kedvencünkkel. A gofrisütő legyen a barátunk, és a konyhát töltsük meg vaníliás, csokis, gyümölcsös illatokkal!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Ez a Nutellás gofri mindenkit levesz a lábáról – így készítsd el otthon lépésről lépésre!

Diétás cukkini gofri, amit nem lehet nem szeretni – ropogós, laktató és bűntudatmentes!

Bűntudat nélkül ropogós: diétás gofri, amit mindenki imádni fog!

Be the first to comment on "Imádni fogjátok! 3 isteni édes gofri recept, amit otthon is könnyedén elkészíthettek"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*