Strandos gofri recept – Így varázsoljunk nyarat a konyhába!
Ha becsukjuk a szemünket, még most is érezzük a balatoni levegőt, a napsütést a bőrünkön és a frissen sült gofri illatát, ami már messziről odacsábított a strandbüféhez. Ugye ismerős? Mi is imádtuk gyerekként, és ma sincs ez másképp. A jó hír, hogy nem kell nyárnak lennie vagy a tópartra utaznunk ahhoz, hogy újra átéljük ezt az élményt – elég egy jó strandos gofri recept, és máris ott vagyunk gondolatban a parton.
Most megmutatjuk, hogyan készíthetjük el otthon a klasszikus, kívül ropogós, belül puha strandos gofrit, amit porcukorral, lekvárral vagy épp csokival meglocsolva nem lehet megunni.
Miért pont a strandos gofri?
Mert ez az a változat, amit mindannyian ismerünk: egyszerű, édes, de mégis különleges. Más, mint a belga gofri – ez inkább puhább, kicsit vastagabb, és inkább a nosztalgia íze, mintsem a fine dining világa.
És pont ez benne a szép.
Otthon is elkészíthetjük, nem kell hozzá se különleges alapanyag, se órákig tartó előkészület. Egy jó recept viszont mindenképpen kell hozzá. Mutatjuk!
Hozzávalók (kb. 8-10 darabhoz)
- 3 db tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1,5 dl olaj
- 3 dl tej
- 30 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- reszelt citromhéj (opcionális, de nagyon jól áll neki)
- vaj vagy olaj a gofrisütő kikenéséhez
Eszközök, amikre szükségünk lesz
- Gofrisütő (elektromos a legjobb)
- Kézi habverő vagy robotgép
- Két nagyobb tál (egy a száraz, egy a nedves hozzávalóknak)
- Ecset a sütő kikenéséhez
- Merőkanál vagy kis merítőedény az adagoláshoz
A tészta elkészítése – lépésről lépésre
1. Előkészületek
Először is készítsünk elő mindent, hogy gördülékenyen menjen a munka. A tojásokat vegyük ki időben, hogy szobahőmérsékletűek legyenek. A gofrisütőt még ne kapcsoljuk be, azt majd csak a végén.
2. A nedves hozzávalók
Egy nagyobb tálba üssük bele a tojásokat. Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, majd kézi habverővel keverjük habosra. Ezután jöhet az olaj, majd a tej – mindezt alaposan dolgozzuk össze.
3. A száraz hozzávalók
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a csipet sót. Ha szeretnénk, most reszelhetünk bele egy kis citromhéjat is, ettől még illatosabb és frissítőbb lesz a gofri.
4. A két rész összeállítása
Most jön a varázslat! Apránként adagoljuk a száraz keveréket a nedves hozzávalókhoz, közben folyamatosan keverjük. Akkor jó, ha a tészta sűrűn folyós állagú – nem túl híg, de nem is túl sűrű. Ha túl sűrűnek tűnik, egy pici tejjel lazíthatunk rajta.
5. Pihentetés
Nem kötelező, de ha van 10-15 percünk, hagyjuk pihenni a tésztát. Így a liszt szépen megszívja magát, és a gofri állaga még jobb lesz.
Sütés – a legjobb rész!
Most kapcsoljuk be a gofrisütőt, és hagyjuk, hogy kellően felmelegedjen.
Ezután kenjük ki egy ecsettel a sütő belsejét egy kis vajjal vagy olajjal – ez nemcsak a tapadás ellen jó, hanem ad egy plusz ízt is a gofrinak.
Egy merőkanálnyi tésztát tegyünk a sütő közepére, majd csukjuk le a tetejét.
Süssük a gofrit kb. 3-5 percig, de ez természetesen függ a gép teljesítményétől. Akkor jó, ha szép aranybarna a külseje, és az illata betölti a konyhát.
Ne nyitogassuk túl korán, mert akkor könnyen szétszakadhat!
Amint kész, óvatosan vegyük ki, és már mehet is a tálalás!
Tálalási ötletek – ahogy a strandon, vagy még jobban
Egy sima porcukorral megszórt gofri már önmagában is nosztalgikus, de ha egy kicsit feldobnánk, jöhetnek a következők:
- Barack- vagy eperlekvár – igazi klasszikus
- Nutella vagy csokiszósz – minden gyerek (és felnőtt) kedvence
- Friss gyümölcsök – banán, eper, áfonya
- Tejszínhab – ha igazán extra élményre vágyunk
- Fagylaltgombóc – melegen tálalt gofrira egy hideg gombóc? Mennyország!
- Dió, mogyoró vagy kókuszreszelék – kis ropogósság mindig jól jön
Mi szeretjük variálni. Néha csak egy kis porcukor, máskor pedig annyi réteg, hogy alig látszik ki alóla a gofri. És ez benne a legjobb – mindenki a saját ízlése szerint alakíthatja.
Gofri tippek – így lesz mindig tökéletes
- Ne spóroljunk a zsiradékkal, mert az adja a ropogós külsőt.
- Ha marad a tésztából, tegyük hűtőbe – másnap is kisüthetjük, vagy lefagyaszthatjuk.
- A kihűlt gofrit is újramelegíthetjük sütőben vagy kenyérpirítóban, így újra finom ropogós lesz.
- Próbáljuk ki teljes kiőrlésű liszttel vagy zabpehelyliszttel is – egészségesebb, de még mindig nagyon finom.
Gyerekekkel együtt is szuper program
A gofrisütés nemcsak finom, hanem szórakoztató is lehet. Ha van gyerek a háznál, vonjuk be őket is: keverhetik a tésztát, kiválaszthatják a feltéteket, vagy épp ők „díszíthetik” a kész gofrit. Garantáltan élvezni fogják – és valószínűleg egy darab se marad meg másnapra.
Összességében
Egy falat nyár akár egész évben…
A strandos gofri nem csak egy recept. Ez egy kis szelet gyerekkor, egy falatnyi nyár. A sütés közben érzett illatok, a frissen sült tészta roppanása és az édes feltétek mind-mind visszarepítenek bennünket a kedvenc nyaralásaink pillanataihoz.
Ha egy igazán egyszerű, de mégis emlékezetes finomságot szeretnénk készíteni otthonra, akkor ez a strandos gofri recept tökéletes választás. Kevés hozzávalóból, gyorsan elkészül, és az élmény garantált – legyen szó egy hétvégi reggeliről vagy egy nyári hangulatú uzsonnáról.
Szóval… elő a gofrisütőkkel, és süssünk együtt egy falat boldogságot!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Ez a Nutellás gofri mindenkit levesz a lábáról – így készítsd el otthon lépésről lépésre!
Diétás cukkini gofri, amit nem lehet nem szeretni – ropogós, laktató és bűntudatmentes!
Bűntudat nélkül ropogós: diétás gofri, amit mindenki imádni fog!
Be the first to comment on "Strandos gofri otthon? Így süssük meg a nyarat pár perc alatt!"