Olajos gofri recept – A ropogós reggelek titka
A gofri az a desszert, ami mindenkit képes levenni a lábáról. Lehet édes vagy sós, vastag vagy vékony, ropogós vagy puha. Mi most egy olyan változatot mutatunk, amit egyszerű elkészíteni, nem kell hozzá vaj vagy margarin, hiszen étolajjal készül.
Ez az egyik legpraktikusabb gofri receptünk, mert gyors, pénztárcabarát és mindig működik. Ideális reggelire, uzsonnára vagy akár vendégvárónak is.
Miért pont olajos gofri?
Mert sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Nem kell előre kivenni a vajat a hűtőből, nem kell méricskélni a puhaságát. Az olaj könnyen adagolható, eloszlik a tésztában, és segít, hogy a gofri szép ropogósra süljön.
Ráadásul, ha növényi olajat használunk, akkor tejmentes változatban is elkészíthetjük. Máris egy nagy pipát tehetünk a „gyors, finom és rugalmas recept” dobozba.
Hozzávalók 4 személyre
Ez a mennyiség kb. 10–12 közepes méretű gofrihoz elegendő – attól függően, mekkora a gofrisütőnk.
- 2 db tojás
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2,5 dl tej (növényi tej is lehet)
- 1 dl étolaj
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor (kb. 12 g)
- 25 dkg finomliszt
- opcionálisan: 1 teáskanál reszelt citromhéj vagy fahéj
Ha édesebb ízre vágyunk, növelhetjük a cukor mennyiségét 5–6 evőkanálra.
Lépésről lépésre: Így készül az olajos gofri
1. Előkészületek
Mielőtt bárminek nekikezdünk, kapcsoljuk be a gofrisütőt melegedni. Fontos, hogy forró legyen, mire belekerül a tészta. Ez segít abban, hogy a gofri szép aranybarna és ropogós legyen.
2. Tojások habosítása
Egy nagyobb tálba törjük bele a tojásokat, majd adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot is. Kézi habverővel vagy géppel keverjük habosra. Ez a lépés adja a tészta könnyedségét.
Ne siessünk – 2-3 perc keverés már csodákra képes.
3. Folyadékok hozzáadása
Ha szépen kihabosítottuk, öntsük hozzá a tejet és az étolajat. Nem baj, ha az olaj kicsit úszik a tetején – a liszttel együtt minden össze fog állni.
Keverjük el alaposan, de itt már nem kell habosítani, csak simára dolgozni a folyadékot.
4. Száraz hozzávalók
Egy külön edényben keverjük össze a lisztet, a sütőport és a csipet sót. Ha szeretnénk, itt mehet bele a fahéj vagy a citromhéj is.
Aztán apránként adjuk hozzá a nedves alaphoz. Használhatunk spatulát vagy habverőt – a lényeg, hogy ne legyen csomós a tészta.
A végén egy sűrű palacsintatésztára emlékeztető, selymes állagot kell kapnunk.
Gofrisütés tippek – hogy tökéletes legyen minden darab
- A forró gofrisütőt kenjük ki egy ecsettel, kis olajjal vagy vajjal. Akkor is, ha tapadásmentes! Az első gofrit mindig érdemes „kenőssel” kezdeni.
- Egy merőkanál tészta elég egy közepes gofrihoz. Ne töltsük túl, mert kifolyik és nehezebb lesz tisztítani.
- 3–4 perc sütés általában elég – de figyeljük a készülékünk jelzéseit! Ne nyitogassuk a sütőt közben, mert elrontja az állagot.
- Ha szeretnénk extra ropogós végeredményt, sütés után rácsra tegyük a gofrikat hűlni, ne tányérra – így nem párásodnak be alul.
Mivel tálaljuk?
Ez a gofri már önmagában is finom. De ha még izgalmasabbá szeretnénk tenni, íme néhány ötlet:
- Porcukorral meghintve – a klasszikus, sosem unjuk meg.
- Lekvárral – barack, szilva, eper, amit csak szeretnénk.
- Nutella vagy mogyorókrém – melegen rákenve szinte elolvad.
- Tejszínhab és gyümölcs – ünnepi hangulat bármelyik reggelen.
- Juharszirup vagy méz – egy cseppnyi luxusérzés.
- Vaníliafagyi és csokiöntet – ha igazán elengednénk magunkat.
A sós változatokhoz elég csak annyit tenni, hogy kihagyjuk a vaníliát és a cukrot, és mehet mellé sonka, sajt, tojás vagy zöldségek.
További tippek és trükkök
1. Gofrisütő nélkül?
Lehet kapni szilikon formát is, amit sütőben lehet használni. Nem lesz annyira ropogós, de finom és mutatós. 180 °C-on kb. 15–18 perc alatt megsül.
2. Előre is elkészíthető?
Igen! Le is fagyaszthatjuk a kész gofrikat. Reggel elég csak bedobni a kenyérpirítóba vagy a sütőbe, és máris kész a friss reggeli.
3. Gluténmentesen?
Használjunk gluténmentes lisztkeveréket, amit kifejezetten süteményekhez ajánlanak. Egy kis útifűmaghéjat is adhatunk hozzá, hogy szebb legyen a szerkezete.
4. Maradék tészta?
A nyers tésztát ne hagyjuk sokáig állni, mert a sütőpor veszít az erejéből. De a kisült gofrik légmentesen zárva másnap is finomak.
Összességében
Miért szeretjük ezt a receptet?
Az olajos gofri az egyik legsokoldalúbb recept, amit ismerünk. Gyors, egyszerű, jól variálható, és még kezdőként is sikerélményt ad. Nem kell hozzá semmi különleges hozzávaló vagy eszköz, mégis mennyei reggelit, desszertet vagy uzsonnát varázsolhatunk belőle.
Ha egyszer kipróbáljuk, garantáltan visszatérünk hozzá. Akár egy vasárnapi reggelre, akár csak úgy, egy szürke hétköznap feldobására.
Tipp tőlünk: Érdemes dupla adagot készíteni, mert nagyon gyorsan elfogy!
Ha tetszett a recept, mentsétek el, osszátok meg, vagy írjátok meg kommentben, ti mivel tálaljátok a gofrit!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Tökéletes gofri kis adagban – Ropogós kívül, puha belül, percek alatt!
A tökéletes gofri titka: egyszerű recept, amivel mindig sikerül!
Margarinos gofri recept – Ropogós, könnyű és ellenállhatatlanul finom!
Be the first to comment on "Olajos gofri egyszerűen – A reggeli, amitől mindenki repetázni fog!"