Zabpelyhes gofri – Egészséges reggeli, amit imádni fogunk
A gofri sokunk kedvence. Ropogós, illatos, és bármivel megpakolhatjuk. Viszont ha unjuk már a klasszikus változatot, vagy csak szeretnénk valami egészségesebbet enni, érdemes kipróbálni a zabpelyhes gofrit. Mi imádjuk, mert egyszerre tápláló, finom és még jól is néz ki a tányéron.
Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, hogyan készíthetjük el lépésről lépésre, adunk pár tippet az ízesítéshez, és persze hozunk variációkat is – mert a zabpehely nem unalmas!
Miért éppen zabpehely?
A zabpehely nemcsak laktató, hanem tele van rosttal, ami jót tesz az emésztésünknek. Emellett lassan felszívódó szénhidrát, vagyis sokáig nem leszünk éhesek utána. Tökéletes alap gofrihoz, főleg ha szeretnénk egészségesebben étkezni, de nem akarunk lemondani az élvezetekről. A zabpehely gluténmentes változatban is kapható, így érzékenyek is fogyaszthatják (persze csak ellenőrzött terméket válasszunk).
Hozzávalók – Zabpelyhes gofri alaprecept
Ez az adag kb. 4-5 gofrihoz elegendő, a sütő méretétől függően:
- 150 g zabpehely (apró szemű a legjobb, de darálhatjuk is)
- 1 db érett banán (vagy 2 evőkanál alma- vagy sütőtökpüré)
- 2 db tojás
- 150 ml tej (növényi is lehet, pl. mandula, zab vagy rizs)
- 1 evőkanál olvasztott kókuszolaj (vagy napraforgóolaj)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- csipet só
- 1-2 evőkanál méz vagy juharszirup (ízlés szerint)
Tipp: Ha ropogósabb gofrikat szeretnénk, egy kis darált diót vagy mandulát is keverhetünk a tésztába.
Lépésről lépésre – Így készítsük el a zabpelyhes gofrit
1. A zabpehely előkészítése:
Ha apró szemű zabpelyhet használunk, már mehet is a tálba. Ha nagyobb szemű, érdemes aprítógéppel picit megőrölni, hogy könnyebben összeálljon a tészta.
2. A banánt pépesítsük:
Egy villával törjük össze a banánt, amíg teljesen sima nem lesz. Ha alma- vagy sütőtökpürét használunk, csak keverjük hozzá a zabpehelyhez.
3. Összekeverjük a nedves hozzávalókat:
Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat, a tejet, az olvasztott kókuszolajat, a vaníliát és a mézet. Jól dolgozzuk össze, hogy homogén legyen.
4. Hozzáadjuk a zabpelyhet és a sütőport:
Öntsük a nedves keveréket a zabpehelyhez, szórjuk bele a sütőport és a csipet sót. Keverjük simára. A masszát pihentessük 5-10 percig, hogy a zab kissé megszívja magát.
5. Melegítsük elő a gofrisütőt:
Mielőtt nekilátnánk a sütésnek, kenjük ki vékonyan a sütőt olajjal vagy kókuszolajjal. Fontos, hogy forró legyen a sütő, különben leragad a tészta.
6. Sütés:
Merjünk egy adag tésztát a sütő közepére, zárjuk le, és süssük kb. 4-5 percig. Ne nyitogassuk közben, mert könnyen széteshet a gofri.
7. Tálalás:
A frissen sült gofrikat azonnal tálalhatjuk. Melegen a legfinomabb!
Mivel tálaljuk?
Ez az egyik legjobb része. A zabpelyhes gofri ugyanis édesen és sósan is működik!
Édes változat:
- friss gyümölcs (banán, eper, áfonya, barack)
- natúr joghurt vagy görög joghurt
- juharszirup vagy méz
- magvak, dió, mandula
- egy kis fahéj vagy kakaópor a tetejére
Sós változat:
- avokádókrém
- tükörtojás
- cottage cheese friss zöldségekkel
- füstölt lazac vagy sonka
Egyszerre lehet mutatós és tápláló, nem beszélve arról, hogy mindenki a saját ízlése szerint variálhatja.
Néhány tipp, ha még jobban szeretnénk
- Ha ropogósabb gofrit szeretnénk, keverjünk a tésztába kevés kukoricalisztet.
- Ha magasabb fehérjetartalomra vágyunk, adjunk hozzá 1 evőkanál natúr fehérjeport.
- Fűszerezzük bátran! Fahéj, szerecsendió, gyömbér vagy egy kevés citromhéj csodákra képes.
- Ha maradna belőle, hűtőben 2 napig eláll, pirítóban vagy serpenyőben újra melegíthető.
Gofrisütő nélkül? Igen, lehetséges!
Nincs otthon gofrisütőnk? Nem baj. Serpenyőben is elkészíthetjük a masszát, amerikai palacsintaként. Ugyanaz a tészta, csak más forma. Egy evőkanállal adagoljuk a forró, vékonyan kiolajozott serpenyőbe, és oldalanként kb. 2-3 perc alatt süssük meg.
Gyerekbarát, diétabarát, időbarát
A zabpelyhes gofri azért is szuper, mert gyerekeknek is nyugodt szívvel adhatjuk – nincs benne finomított cukor, és a banán miatt finom édes. Ha diétázunk, szénhidrátra figyelünk, vagy gluténérzékenyek vagyunk, a recept akkor is könnyedén igazítható.
És még egy jó hír: nem kell órákat a konyhában állni. A teljes folyamat 25-30 perc alatt megvan, mosogatással együtt.
Összességében
A zabpelyhes gofri nemcsak egészséges alternatíva, hanem kreatív lehetőség is. Reggelire, uzsonnára, vagy akár hétvégi brunch alkalmával is megállja a helyét. Ráadásul bármikor variálhatjuk kedvünk szerint. Nem kell más hozzá, csak egy kis zabpehely, némi türelem, és egy jó adag lelkesedés.
Kóstoljuk meg, játsszunk az ízekkel, és ne féljünk a kísérletezéstől – a gofri nem csak a gyerekeké!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Így süss tökéletes gluténmentes gofrit Alfa Mix liszttel – kívül ropog, belül omlik!
A tökéletes gluténmentes gofri rizslisztből – kívül ropog, belül puha!
Ropogós reggeli bűntudat nélkül – gluténmentes gofri kukoricalisztből.
Be the first to comment on "Zabpelyhes gofri, amitől felpörög a reggel – Egészséges, ropogós, mennyei."