10 perc és kész! – A legegyszerűbb gofri recept, amit imádni fog a család

Egyszerű gyors gofri recept
Egyszerű gyors gofri recept

Egyszerű, gyors gofri recept: ropogós kívül, puha belül – pont, ahogy szeretjük!

Ha valami igazán gyors, laktató és mégis kényeztető reggelire vagy uzsonnára vágyunk, a gofri az egyik legjobb választás. Nálunk otthon is nagy kedvenc, főleg akkor, amikor kevés az időnk, de mégis szeretnénk valami házias, meleg finomsággal megörvendeztetni a családot – vagy épp saját magunkat.

Most megmutatjuk lépésről lépésre, hogyan készül az a bizonyos „alap gofri”, amit ízlés szerint tovább is lehet variálni. Ráadásul nem kell hozzá semmi extra: egyszerű hozzávalók, amit szinte mindig megtalálunk a konyhában.

Miért szeretjük a gofrit?

Mert gyors, finom, és végtelenül variálható. Lehet édes vagy sós, reggelire, tízóraira, uzsonnára vagy akár desszertnek is kiváló.
Mert a ropogós szélek és a puha belső együttese verhetetlen.
És mert az elkészítéséhez tényleg nem kell konyhafőnöknek lennünk.

Hozzávalók – az egyszerű alaprecepthez (kb. 6-8 gofrihoz)

  • 2 db tojás
  • 5 dkg cukor (kb. 3 evőkanál)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg liszt (kb. 2 púpozott bögre)
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 dl tej
  • 1 dl olaj
  • egy csipet só

Plusz, ami még kellhet:

  • kevés vaj vagy olaj a gofrisütő kikenéséhez
  • porcukor, lekvár, gyümölcs, tejszínhab, csokiöntet – tálaláshoz

Gofrikészítés lépésről lépésre

Most jön a kedvenc részünk: a sütés. Nincs benne semmi ördöngösség, de azért van pár apró trükk, amit érdemes betartani. Menjünk végig együtt a lépéseken!

1. Előkészületek

Készítsük elő a hozzávalókat és a gofrisütőt is. Ha még hideg a készülék, dugjuk be és hagyjuk melegedni, hogy mire a tészta elkészül, már dolgozhassunk is vele.

2. A tojásokat törjük fel

Egy nagyobb tálban üssük fel a 2 tojást. Villával vagy kézi habverővel kicsit verjük fel, hogy elkeveredjen a fehérje és a sárgája.

3. Cukrok hozzáadása

Szórjuk hozzá a kristálycukrot és a vaníliás cukrot is. Keverjük simára.
Ha szeretnénk, hogy kicsit karamellesebb ízt kapjunk, használhatunk barnacukrot is.

4. Mehet bele a tej és az olaj

Adjuk hozzá a tejet és az olajat is. Keverjük el egyneművé. Nem kell habosítani, csak szépen dolgozzuk össze.

5. Jöhet a liszt és a sütőpor

A lisztet előre összekeverhetjük a sütőporral, vagy külön is hozzáadhatjuk.
Fokozatosan adagoljuk a folyékony részhez, miközben folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen.
A végén egy sűrű palacsintatésztához hasonló állagot kapunk.

6. Egy csipet só

Ne felejtsük el! Egy kis só mindig kiemeli az édes ízeket. Ezt tényleg nem érdemes kihagyni.

Sütés

A tésztánk kész, mehet a sütőbe!

  1. Kenjük ki a forró gofrisütőt egy kis olajjal vagy vajjal. Ha tapadásmentes a sütőnk, akár el is hagyhatjuk, de biztos, ami biztos.
  2. Merjünk egy adag tésztát a sütő alsó lapjára – ne túl sokat, mert sütés közben terjed!
  3. Csukjuk rá a tetőt, és süssük 3-5 percig, amíg szépen megpirul, aranybarna lesz, és enyhén ropogós a széle.
  4. Ha kész, óvatosan emeljük ki, és tegyük rácsra vagy tányérra.
    Tipp: ha kicsit ropogósabbra vágyunk, ne takarjuk le, hagyjuk szellőzni!

Tálalási ötletek – mert itt jön a kreatív rész!

Ez az a rész, ahol igazán kibontakozhatunk. Az alap gofri önmagában is finom, de a feltétekkel lehet igazán feldobni.

  • Porcukorral szórva – a legegyszerűbb, de mindig működik.
  • Lekvárral – házi barack, eper, szilva… amit szeretünk.
  • Friss gyümölcsökkel – banán, bogyósok, vagy akár sült alma.
  • Tejszínhab + csokiszósz – ha igazán kényeztetőre vágyunk.
  • Nutellával vagy mogyorókrémmel – a gyerekek (is) imádják.
  • Fagyival – nyári változat, aminek nehéz ellenállni.

Extra tippek – amitől még jobb lesz

  • Ne nyitogassuk a sütőt sütés közben, mert akkor nem lesz ropogós a héj.
  • Ha marad tészta, hűtőben 1-2 napig eláll, újrasütve pont olyan finom lesz.
  • Maradék gofrit fagyaszthatunk is: sütés után teljesen kihűtve csomagoljuk fóliába vagy zacskóba, és fagyasztóba vele. Mikróban vagy sütőben újramelegítve újra ropogós lesz!
  • Variáljuk a tésztát: mehet bele reszelt alma, citromhéj, fahéj, kakaópor – a lehetőségek száma végtelen.

Gyakori kérdések – amit sokan feltesznek

Lehet gofrisütő nélkül is sütni?
Nem igazán. Serpenyőben más textúrája lesz, inkább palacsinta-szerű. A ropogós szélért érdemes beruházni egy egyszerűbb gofrisütőbe is.

Mennyire legyen sűrű a tészta?
Olyan, mint egy jó sűrű palacsintatészta. Ha túl híg, nehezebben pirul meg. Ha túl sűrű, nehéz lesz elkenni, és nyers maradhat.

Lehet teljes kiőrlésű lisztet használni?
Igen, de érdemes fele-fele arányban keverni sima liszttel, különben túl tömör lesz a végeredmény.

Összességében

Az egyszerű, gyors gofri recept tényleg minden háztartásban jól jön. Ha egyszer kipróbáljuk, szinte biztos, hogy rendszeres visszatérő vendég lesz a konyhánkban. Nem csak hétvégén, hanem akár hétköznap reggel is belefér az időnkbe, és a család hálás lesz érte.

És ami a legjobb: mindig lehet rajta csavarni egyet, mindig lehet kicsit más – de az alap, az mindig működik.

Ti hogyan szeretitek a gofrit?
Írjátok meg bátran, osszátok meg a kedvenc variációtokat – nálunk mindig jól jön egy új ötlet!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Nincs gofrisütőd? Semmi gond! Így készíts isteni ropogós gofrit szendvicssütőben

5 házi gofriöntet, amitől új értelmet nyer a reggeli

Gofri pudinggal – A desszert, amitől minden vendég megkérdezi a receptet!

Be the first to comment on "10 perc és kész! – A legegyszerűbb gofri recept, amit imádni fog a család"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*