Egyszerű, gyors gofri recept: ropogós kívül, puha belül – pont, ahogy szeretjük!
Ha valami igazán gyors, laktató és mégis kényeztető reggelire vagy uzsonnára vágyunk, a gofri az egyik legjobb választás. Nálunk otthon is nagy kedvenc, főleg akkor, amikor kevés az időnk, de mégis szeretnénk valami házias, meleg finomsággal megörvendeztetni a családot – vagy épp saját magunkat.
Most megmutatjuk lépésről lépésre, hogyan készül az a bizonyos „alap gofri”, amit ízlés szerint tovább is lehet variálni. Ráadásul nem kell hozzá semmi extra: egyszerű hozzávalók, amit szinte mindig megtalálunk a konyhában.
Miért szeretjük a gofrit?
Mert gyors, finom, és végtelenül variálható. Lehet édes vagy sós, reggelire, tízóraira, uzsonnára vagy akár desszertnek is kiváló.
Mert a ropogós szélek és a puha belső együttese verhetetlen.
És mert az elkészítéséhez tényleg nem kell konyhafőnöknek lennünk.
Hozzávalók – az egyszerű alaprecepthez (kb. 6-8 gofrihoz)
- 2 db tojás
- 5 dkg cukor (kb. 3 evőkanál)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg liszt (kb. 2 púpozott bögre)
- 1 csomag sütőpor
- 3 dl tej
- 1 dl olaj
- egy csipet só
Plusz, ami még kellhet:
- kevés vaj vagy olaj a gofrisütő kikenéséhez
- porcukor, lekvár, gyümölcs, tejszínhab, csokiöntet – tálaláshoz
Gofrikészítés lépésről lépésre
Most jön a kedvenc részünk: a sütés. Nincs benne semmi ördöngösség, de azért van pár apró trükk, amit érdemes betartani. Menjünk végig együtt a lépéseken!
1. Előkészületek
Készítsük elő a hozzávalókat és a gofrisütőt is. Ha még hideg a készülék, dugjuk be és hagyjuk melegedni, hogy mire a tészta elkészül, már dolgozhassunk is vele.
2. A tojásokat törjük fel
Egy nagyobb tálban üssük fel a 2 tojást. Villával vagy kézi habverővel kicsit verjük fel, hogy elkeveredjen a fehérje és a sárgája.
3. Cukrok hozzáadása
Szórjuk hozzá a kristálycukrot és a vaníliás cukrot is. Keverjük simára.
Ha szeretnénk, hogy kicsit karamellesebb ízt kapjunk, használhatunk barnacukrot is.
4. Mehet bele a tej és az olaj
Adjuk hozzá a tejet és az olajat is. Keverjük el egyneművé. Nem kell habosítani, csak szépen dolgozzuk össze.
5. Jöhet a liszt és a sütőpor
A lisztet előre összekeverhetjük a sütőporral, vagy külön is hozzáadhatjuk.
Fokozatosan adagoljuk a folyékony részhez, miközben folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen.
A végén egy sűrű palacsintatésztához hasonló állagot kapunk.
6. Egy csipet só
Ne felejtsük el! Egy kis só mindig kiemeli az édes ízeket. Ezt tényleg nem érdemes kihagyni.
Sütés
A tésztánk kész, mehet a sütőbe!
- Kenjük ki a forró gofrisütőt egy kis olajjal vagy vajjal. Ha tapadásmentes a sütőnk, akár el is hagyhatjuk, de biztos, ami biztos.
- Merjünk egy adag tésztát a sütő alsó lapjára – ne túl sokat, mert sütés közben terjed!
- Csukjuk rá a tetőt, és süssük 3-5 percig, amíg szépen megpirul, aranybarna lesz, és enyhén ropogós a széle.
- Ha kész, óvatosan emeljük ki, és tegyük rácsra vagy tányérra.
Tipp: ha kicsit ropogósabbra vágyunk, ne takarjuk le, hagyjuk szellőzni!
Tálalási ötletek – mert itt jön a kreatív rész!
Ez az a rész, ahol igazán kibontakozhatunk. Az alap gofri önmagában is finom, de a feltétekkel lehet igazán feldobni.
- Porcukorral szórva – a legegyszerűbb, de mindig működik.
- Lekvárral – házi barack, eper, szilva… amit szeretünk.
- Friss gyümölcsökkel – banán, bogyósok, vagy akár sült alma.
- Tejszínhab + csokiszósz – ha igazán kényeztetőre vágyunk.
- Nutellával vagy mogyorókrémmel – a gyerekek (is) imádják.
- Fagyival – nyári változat, aminek nehéz ellenállni.
Extra tippek – amitől még jobb lesz
- Ne nyitogassuk a sütőt sütés közben, mert akkor nem lesz ropogós a héj.
- Ha marad tészta, hűtőben 1-2 napig eláll, újrasütve pont olyan finom lesz.
- Maradék gofrit fagyaszthatunk is: sütés után teljesen kihűtve csomagoljuk fóliába vagy zacskóba, és fagyasztóba vele. Mikróban vagy sütőben újramelegítve újra ropogós lesz!
- Variáljuk a tésztát: mehet bele reszelt alma, citromhéj, fahéj, kakaópor – a lehetőségek száma végtelen.
Gyakori kérdések – amit sokan feltesznek
Lehet gofrisütő nélkül is sütni?
Nem igazán. Serpenyőben más textúrája lesz, inkább palacsinta-szerű. A ropogós szélért érdemes beruházni egy egyszerűbb gofrisütőbe is.
Mennyire legyen sűrű a tészta?
Olyan, mint egy jó sűrű palacsintatészta. Ha túl híg, nehezebben pirul meg. Ha túl sűrű, nehéz lesz elkenni, és nyers maradhat.
Lehet teljes kiőrlésű lisztet használni?
Igen, de érdemes fele-fele arányban keverni sima liszttel, különben túl tömör lesz a végeredmény.
Összességében
Az egyszerű, gyors gofri recept tényleg minden háztartásban jól jön. Ha egyszer kipróbáljuk, szinte biztos, hogy rendszeres visszatérő vendég lesz a konyhánkban. Nem csak hétvégén, hanem akár hétköznap reggel is belefér az időnkbe, és a család hálás lesz érte.
És ami a legjobb: mindig lehet rajta csavarni egyet, mindig lehet kicsit más – de az alap, az mindig működik.
Ti hogyan szeretitek a gofrit?
Írjátok meg bátran, osszátok meg a kedvenc variációtokat – nálunk mindig jól jön egy új ötlet!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Nincs gofrisütőd? Semmi gond! Így készíts isteni ropogós gofrit szendvicssütőben
5 házi gofriöntet, amitől új értelmet nyer a reggeli
Gofri pudinggal – A desszert, amitől minden vendég megkérdezi a receptet!
Be the first to comment on "10 perc és kész! – A legegyszerűbb gofri recept, amit imádni fog a család"